“观塘工厦日本菜,海胆成今餐至爱”
丼瀛的点评

丼瀛
在线下单
香港排名第2,202 (共13,916家美食)

餐厅:丼瀛 (观塘)
地址:观塘巧明街109号荣昌工业大厦5楼A室

除左系商场觅食,最近多左个兴趣就系系工厦嘅角落到揾好西去食,支持下本地社企、小型餐厅,身为一个观塘区嘅巴打,住左咁多年都仲未食匀观塘嘅美食,所以决定又再帮自己嘅checklist划多个剔

近住APM鳄鱼恤中心出口嘅巧明街有唔少嘅食肆,因为家姐系附近返工嘅关系,好多时佢都会系附近食lunch,佢提过有时都会去荣昌工业大厦5楼嘅丼瀛买lunch黎食,一黎佢钟意食日本菜,二黎外卖嘅话午餐丼饭价钱好平,佢讲到咁好食,又未试过堂食,所以夜晚就决定同佢黎食个晚食

海之幸丼 $178
剩系见到餐厅名都知黎到呢到一定唔可以唔试佢地嘅丼饭啦,呢个海之幸丼有三文鱼、赤身、油甘鱼、赤虾、三文鱼籽同海胆六款刺身海鲜,每一件刺身片都非常肥美新鲜

咁岩餐厅呢排推介时令海胆,所以今餐都特别叫得多有海胆嘅食物,当中包括碎葱吞拿鱼腩海胆卷($78)同时令鱼甜虾海胆卷($78)。吞拿鱼楠被整成鱼肉碎,吞拿鱼楠嘅油脂渗出而香味更加强烈,时令鱼甜虾海胆卷用上油甘鱼包住甜虾再系面头加上海胆,估唔到呢个食法又几好味,鱼、虾、海胆三鲜嘅鲜味环环相扣,味道层出不穷

香桃三文鱼米纸卷 $68
米纸卷烟韧皮薄,本身无色无味,不过配上鲜甜嘅香桃、同色系嘅三文鱼仲有沙律菜,健康得黎又够fresh

除左叫生冷食物之外,仲叫多左串大葱黑豚肉($28)同鸡软骨($21),两款烧物经盐烧过后惹味吸引,加上柠檬汁感觉食烧烤食物都无咁热气,亦都能将肉嘅味道升华

感谢 hinsonfoodhk

2019年8月14日点评 通过移动设备发表

我点左北海道海胆三文鱼爆丼,碗系偏细既,上面有三块三文鱼,一汤匙既海胆,玉子同细蟹籽。啲鱼生唔会话好鲜,但都唔会有雪味,以呢个价黎讲,性价比低。

感谢 ch626123
2019年8月12日点评 通过移动设备发表

近排返工好忙,昨晚安排早点放工,但又唔想煮饭,又唔想食茶餐厅,于是到了丼瀛吃晚餐。之前已经到过这间日本料理餐厅,印像都是几好的,所以昨晚即兴到来。
店内装修有点像日式居酒屋, 这里的菜式种类都算多, 日式小食,沙律,刺身,卷物, 天妇罗,日式锅,丼,串烧,间中 餐厅还会推出一些时令菜式, 所以我和同事 间中都会来这里吃晚饭。 昨晚点了黄金焗蠔$96, 松叶蟹肉甲罗烧蟹膏爆$149, 一口和牛$38, 大葱烧黑豚肉$24, 秋葵$20, 忌廉芝士鳗鱼卷$68, 蕃薯天妇罗$38, 银雪鱼干$30。 ❇️松叶蟹肉甲罗烧蟹膏爆~ 蟹膏丰富味道金香,仲有两只大大的蟹钳,蟹子,鹌鹑蛋, 捞埋饭一齐食,滋味无穷。
❇️忌廉芝士鳗鱼卷~ 鳗鱼肉非常肥美,卷物入面有芝士配上鳗鱼味道很夹。
❇️ 银雪鱼干~ 我叫了这一款小食做前菜, 脆卜卜好似饼干的口感, 配上沙律酱,非常开胃。
❇️ 串烧秋葵~ 秋葵烧得有点乾, 如果将烧的时间再控制一点会比较好。
❇️ 一口和牛~ 喜爱食牛嘅朋友记得点呢一款,肉汁浓郁, 入口即溶,正!
❇️ 大葱烧黑豚肉~ 烧得刚刚好, 豚肉有丰富的肉汁, 大葱非常香口。
❇️ 黄金焗蠔~ 同事想食焗蠔, 所以点这一款, 满满的沙律酱包围了整只蠔的面层, 甜甜酸酸的味道配上肥美的蠔, 两只唔够喉呀!
❇️ 蕃薯天妇罗~ 我最喜欢的炸物就是蕃薯天妇罗,甜甜的脆卜卜,感觉这款天妇罗不太油腻, 食了都没有太大的罪恶感。
❇️ 观塘区有不同的餐厅食肆,因为我在这头返工,所以已经对这里的餐厅非常熟悉。好食的我会再来帮衬,而这间日本料理我已经和朋友或同事吃过好几次了,每次都有保持一定的水准。

感谢 Victoriay_eatwithvic
2019年8月8日点评 通过移动设备发表

是日去了工厂区那边的日式小店丼瀛吃晚餐,在Facebook 打卡后送了我们一客夏日沙律呢~ 沙律有蟹柳、蟹籽和青瓜丝,非常经典的组合,清爽又开胃。虽说是送的但份量也很大方

饮品点了百香果梳打和柠檬梳打~水果梳打很常见,而这两款口味就更有特色,酸酸甜甜的味道非常清新解渴,柠檬梳打还有果肉在内的呢

吃完沙律就吃串烧~ 点了一口和牛、鸡软骨、盐烧鸡肾和大葱烧黑豚肉,火候烧得恰到好处。鸡软骨烤得又脆又有嚼劲,黑豚肉配上大葱非常香喷喷,口味一级捧。菠萝烧加热后变得更为柔软香甜,入口多汁又带点炙烧焦糖的滋味,很好吃哩

我们点了这里招牌之一的丼瀛特上筑地寿司杯,一字排开好华丽~卖相吸晴之余寿司杯的材料也很丰富,有三文鱼、牡丹虾、拖罗、吞拿鱼蓉、海胆、芥末八爪鱼和蟹肉,堆成满满的一杯非常真材实料,CP值甚高!一大坨新鲜的海胆相当诱人,味道鲜甜入口即化,口感很细致。牡丹虾的体型也很巨大,晶莹剔透肉质QQ的

另点了一客牛油果软壳蟹卷,软绵绵的牛油果配酥脆软壳蟹,是永远不会岀错的卷物,很足料呢由头到尾都有软壳蟹在内

还有甜点~是美味的雪糕泡芙,为这餐画上完美的句号

感谢 cojicoji8898
2019年7月22日点评 通过移动设备发表

▪️筑地寿司杯 ($168)
卖相好吸引 一共有七个小杯,虽然睇落份量唔多,但其实每一只杯都等同于两件寿司既份量 每杯可以两个人share! 刺身新鲜,特别系海胆更加系鲜甜 唯一可以挑剔嘅系,最左面嘅蟹柳卷,蟹柳份量可以再多啲!
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️刺身沙律 ($88)
以咁嘅价钱来讲,刺身份量比我想像中多 而且包含几种唔同刺身,系好抵食嘅salad。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰4/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️大葱烧黑豚肉,牛舌 ($62)
两样都系即叫即烧,热辣辣上碟,调味料十足,绝对可以止到食肉兽既口瘾 不过觉得略贵,比起其他野性价比较低。
〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️3/5〰️〰️〰️〰〰️️〰️〰️
▪️日式安格斯牛肉锅 ($88)
CP价超级高!大家可以见到锅内有极多牛肉!汤底鲜而淡,入面有菜,豆腐,粉丝等等既配菜。既健康又唔会抢咗其他菜嘅风头,作主食一流
〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰〰️️〰️
▪️焗杂菌 ($48)
女生最爱,唔肥得黎又好饱肚,但又够牛油香 特别就唔系好特别,但系每次见到焗杂菌就一定会叫!
Overall ($454+1)
丼瀛 (观塘)
观塘巧明街109号荣昌工业大厦5楼A室

感谢 amber1117

去过丼瀛吗? 请分享你的经验!