“🇯🇵日式汤咖哩小店💛 ”
Asiri的点评

Asiri
提供送餐服务
香港排名第3,484 (共15,289家美食)
周围地区: 鲗鱼涌

系鲗鱼涌既呢间家庭式日式小店
主打北海道汤咖喱
佢同大家认知既日式咖喱好唔同
食法亦都唔系将咖喱汁捞落d饭度
而系将饭浸落咖喱度食 .
主角鸡髀汤咖喱 ($108)
首先佢咖喱味系比较淡既 反而香料既味会重d
但绝对唔会去到印度咖哩个种程度
食饭之前可以先饮几啖咖喱汤先 个汤底好鲜甜
加上少少香料咖哩味 几开胃架
鸡髀亦都煮到非常tender 一夹就骨肉分离
食起上黎方便又入味
最值得赞既系咖喱汤入面既蔬菜
虽然系配菜但都认真煮过 西兰花同南瓜好香烤焗过既味道 每样得一件真系唔够喉啊
不过饭既份量就比较少啦 就算无个咖喱汤 都唔系好够送咁 .
北海道栗南瓜薯饼($55)
好creamy好甜既南瓜薯饼
切开里面见到仲系半runny状态就知佢几creamy啦
绝对系外脆内软 食入口仲系热辣辣
仲有多旧西兰花食添
呢个都highly recommended呀‍♀️.

感谢 igfoodtaste

2019年10月20日点评

同男朋友系鲗鱼涌食晚餐, 系太古坊附近做晚市既餐厅唔算多, 咁岩俾依间北海道料理店吸引左。外观望上黎好似一间文青风格既cafe 店。而里面系日系浅木色装横,墙上仲画左色彩缤纷既北海道地图。系一间好清新而又有日本地道风格既小店。里面既枱唔算好多,但唔会觉得逼,好舒服。

细问之下, 原来依间系由一对日本夫妇开既, 周围好多枱都系日本人食客,间仿似黎左日本食野。

我同男朋友都有选择困难症,望左餐牌一阵子,而老板娘就好亲切同我地介绍左唔同特色既餐,佢会话如果想食得健康d可以拣咖哩汤/蔬菜锅系列, 如果想share 又想饱d 就可以拣吉列猪扒,劲有耐性介绍左唔同系列。

最后我地拣左一个汤咖哩同花鱼set dinner,配有前菜同饮品。

前菜系薯仔泥沙律,有种好fresh 既感觉。

主菜系<<豚肉汤咖哩>>
我本以为系好浓郁既咖哩汁,但原来系好清甜既汤,唔辣,有别一般既咖哩饭。食落去唔会觉得好肥腻。旁边仲有一张卡仔介绍食法,十分窝心。汤内既配料都好足,有南瓜,茄子,萝卜,薯仔,西兰花等,全部都好淋,连汤一齐饮好易入口。个汤捞饭食,劲开胃,个饭会好快食哂,仲会好想加饭!

第二款set系花鱼配饭,系是日晚餐黎。
条鱼煎得岩岩好,唔油腻,唔多骨,调味适当唔会太浓味。都系配一碗白饭。成个set都算清淡。如果觉得太dry, 个白饭另外仲捞左个汤咖哩,都一流!

整体黎讲,不论环境,员工服务态,食物质素都好满意,推荐!

感谢 AngelT1763
2019年8月13日点评 通过移动设备发表

午餐吃了日式咖哩南瓜薯饼饭,还有前菜,味噌汤,份量非常适合女仔吃,食物的卖相和质素也相当不错,会再帮衬

感谢 tripcomment2018
2019年7月28日点评 通过移动设备发表

最期待嘅北海道汤咖喱,其实汤咖喱系无咖喱成份,只系用大量嘅水、鸡骨、牛骨或猪骨以及番茄、洋葱、萝卜等煮汤底,再加上唔同嘅香料而成。汤底唔会太稀,汤味微辣香辛,送饭一流。

感谢 AikyLee
2019年6月2日点评 通过移动设备发表

家庭式小店,午餐时间也不少人,餐牌有中英对照,北海道汤咖哩,怀念北海道的味道,不错!如价钱优惠一点较理想

感谢 tripcomment2018

查看过Asiri的旅行者还看了

去过Asiri吗? 请分享你的经验!