“越南食品”

越北牛肉粉专门店(沙田)
提供送餐服务
2021年2月27日点评

是日晚餐选择咗越北牛肉粉专门店。近年来,越南食品喺香港越嚟越普及。虽然比起越南嘅味道冇咁地道。但系疫情冇得去旅行嘅情况之下。间唔中食下异国食品都算系一种心灵嘅慰藉。由于我比较早食饭嘅关系。所以选择左佢嘅下午茶。价钱平一啲。而且佢餐牌写明份量不变。今次叫咗演讲黑头膏酸辣海鲜汤檬。佢餐牌上面写住有一条辣椒嘅。我自问都算一个食得辣嘅人。但系我觉得佢嘅辣都几辣下。如果唔食得辣嘅朋友真心唔好叫呢个。另外海鲜份量非常多。我冇期望过蚬肉夹极都有。而且两只青口非常新鲜。亦都有几只墨鱼仔。咁嘅价钱来讲。呢一餐可以话非常抵食。

感谢 mh_xmh

2020年7月10日点评 通过移动设备发表

咩都唔使讲,赞一赞先‼️

我地一入到去,职员好有礼貌,第一时间冲上前同你量体温,仲即刻递上消毒湿纸巾同比埋个袋你装口罩👍🏻防疫措施方面做得几好😊

其实出面好多餐厅都已经好松懈🙈所以佢地系抵赞👍🏻

我地见到餐牌,有个set餐都几好💕
🔸一款小食+一款主食+一杯饮品 $82
于是就一人叫一个set,开心share😎

🔹生牛肉汤河
餐厅名大大只字写住「牛肉粉专门店」
无理由唔食生牛河呀😂
咁的确佢碗生牛河系出色既😎
汤头味道够浓🤤唔算油腻
绝对系会一路食一路饮埋d汤😂
牛肉肥瘦适中,完全唔韧👍🏻
仲要大大块🤩最少都有4块😆
成碗野份量仲要好多😍食完饱到上心口🙈
极力推荐‼️牛河真系必食

🔹香茅鸡扒捞檬
捞檬同样份量超多🤩
加埋d花生碎、生菜丝、青瓜丝、萝卜丝一齐食
超爽口👍🏻夏天食捞檬真系一流💕
最跨张系块鸡扒😱劲厚肉
鸡扒外皮煎得好香脆
同埋都系有醃制过,因为香茅味好出🤤

🔹鲜虾米纸卷
平时食开既米纸卷都系比较细卷
呢到既米纸卷,一啖系放唔晒落口🤣劲跨张
入面馅料好多,塞到满晒🤩
而米纸食落烟烟韧韧💕
清清地又唔怕热气,几好👍🏻

🔹炸春卷
入面馅料有d肉碎、木耳同红萝卜🥕
上枱果阵仲出紧烟,睇得出都系即叫即炸🤩
食落的确好香脆👍🏻
不过就嫌小食份量太少🙈
我地唔够喉🤣

🔹椰汁冰
估佢唔到,原来系椰汁沙冰😍
饮落唔太甜,夏天消暑真系一流👍🏻

味道:5/5
环境:4/5
服务:4/5
抵食:4/5

感谢 mrs_ng_c9
2020年4月19日点评 通过移动设备发表

很抵吃,一大碗河粉,再加3个𩠌的三宝河,都只不过是六十多,再加多个小吃春卷的话,也只需加多12元~

三宝河 (猪扒,鸡翼,札肉): 首先说河粉,很爽滑,亦都很大的一碗[强]猪扒的很松软,超好吃,不会很干超有水份感😋😋鸡翼热点亦很高,同样不错好吃😍😍至于札肉,就跟平日吃到的差不多🙈🙈

春卷:外皮很脆,而涵料亦很惹味,很爱吃这个

感谢 Jeffanchan
2019年9月25日点评 通过移动设备发表

约了朋友沙田下午茶,见店内也人多,价钱也可以,便入内一试。我试了三寳(猪扒,鸡翼,扎肉)捞檬粉$55元,份量够,猪扒鸡翼也好味,扎肉及檬粉我就觉得一般,另加了$8试了椰汁三色冰,饮品就十分差,过甜而且椰汁的香味不足。

感谢 41duck
2019年8月17日点评 通过移动设备发表

坐落于沙田区,地方不算太大,装修都算骨子 ,充满浓烈嘅越北风味, 主要是食汤河粉,生牛肉汤河类 ,亦有其他小食, 味道都算可以 ,可以推介。

感谢 RobinN1394

查看过越北牛肉粉专门店(沙田)的旅行者还看了

去过越北牛肉粉专门店(沙田)吗? 请分享你的经验!