“上菜高速 | 火焰烧鸡果然色香味俱全”

Milu Thai Restaurant
在线下单
香港排名第96 (共13,408家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

话说,上周和朋友来到铜锣湾这间挺有名的泰式餐厅吃晚饭,虽然是闲日,餐厅很快就爆满,幸好事先有订座。 坐下后,店员迅速送上餐牌及水,我们肚饿也好快点了餐。首先,香煎薄饼 ($38) 先被送上桌来,是我最喜欢的那款薄饼!够热,表面有点酥皮的质感,吃下去就带烟韧的~

之后,就是招牌菜的火焰烧鸡 ($198)。店员很贴心,会等我准备好相机,才开始点火。一点火,鸡就烧得挺利害的,好适合打卡!烧鸡比想像中大,店员会主动问想拿鸡回厨房帮我们切,还是让我们自己切,我们就请了店员帮手。鸡切好后,看得出挺多肉啊,鸡肉肉质不错,尤其是鸡脾最滑的位置。鸡皮则好像带点蜜糖,甜甜的,又属脆身,整体不错吃。

主食来说,还吃了泰式蛋包炒金边粉 ($108)。金边粉份量算多,还有三大只虾,虾煎得好香,调味足,肉质又好。金边粉好吃,味道合我心意,不会太酸或太甜,也不算油腻,下次来会再点的。

蒜蓉牛油鸡翼 ($68) 大大只,蒜蓉味较浓郁!

椰菜苗 ($88) 炒得很有镬气,菜苗够新鲜。

椰青 ($48) 好大个!heart 虽然有点贵,但真的非常清甜。

整体来说,满意的一顿晚餐,上菜速度绝对是高速,食物质素不错啊~

感谢 foodiejacie
写点评点评 (74)

差唔多每个星期都会食一次泰菜,今次呢间正宗泰菜餐厅唔单止好食, 特别菜式仲可以用嚟打卡
黄咖哩炒蚬:味道香浓嘅黄咖哩 味道恰到好处之余 更加将蚬肉嘅鲜味提升, 非常好味。
青咖哩软壳蟹: 卖相非常好睇, 软壳蟹手掌咁大只,炸到金黄色脆卜卜,再配埋青咖哩椰香汁非常惹味。
火焰烧鸡:呢个系镇店之宝招牌菜, 眼见当晚每张枱都有点呢个菜式。成只鸡原只烧烤,切落去啲鸡汁blahblah 声系咁流落嚟,非常juicy, 真系想连鸡pat pat都唔放过食埋去
椰青
~~~~~~~~
味道: 9/10
~~~~~
Milu Thai @miluthai
铜锣湾耀华街3号百乐中心2楼

感谢 foodiemapping

餐厅:Milu Thai มิลู่ไทย (铜锣湾)
地址:铜锣湾耀华街3号百乐中心2楼

泰国系香港人嘅热门旅游胜地之一,好多人趁住旅游旺季一定会去返转泰国食同玩返转,不过有时食正宗又好味嘅泰国菜又唔一定要去泰国嘅,其实香港都有唔少好食嘅泰国餐厅

铜锣湾百乐中心2楼有一间泰国餐厅叫Milu Thai,餐厅专登揾左泰国人为餐厅嘅墙画上涂鸦,相当别致,而泰国菜式亦有好多选择,水准亦都唔差,食完津津有味

火焰烧鸡 $198
店员将烧鸡放上枱后就即席点火,上演左一场火焰烧鸡show,之后仲会帮我地将成只鸡斩件,又有得睇,服务又好,烧鸡仲好脆皮,配埋厨师特制嘅甜酸酱,真系一只鸡都嫌少

咖哩三重奏 $198
红黄绿你会谂起咩?除左红绿灯,原来呢到嘅咖哩三重奏系以红黄绿三种咖啡去配制唔同海鲜食材,分别代表住少辣、椰香同清新柠香,无论视觉定食觉都满足到,食材方面有软壳蟹、鲜虾、鱿鱼、扇贝、带子龙脷柳同青口,仲附送一碟香脆蒜蓉包粒,用黎蘸咖喱汁食就可以试真咖哩嘅味道

柚子鲜虾沙律 $88
泰式沙律同平时食开嘅新鲜沙律好唔同,用酱汁稍微捞过嘅沙律别有一番风味,有啲似小炒,柚子亦都好鲜甜多汁,为成碟沙律增添左鲜柚味

生虾刺身 $98
生虾刺身上碟时放左干冰系碟嘅中间,营造左好似仙境一样嘅画面,亦都令成碟生虾刺身颜值大增,永远认为生虾配上辣椒粒、蒜粒同泰式辣酱系最match嘅组合

芒果糯米饭 $78
芒果糯米饭一向都系泰国菜出名同受欢迎嘅甜品,热辣辣嘅糯米饭再加上香甜滑嘟嘟嘅芒果,仲有少许椰香,简简单单嘅甜品估唔到成为左依家食泰国餐嘅一大享受

感谢 hinsonfoodhk
2019年5月27日点评 通过移动设备发表

今日同家人庆祝生日,黎到铜锣湾食泰国菜

呢间既烧鸡十分美味,今次食埋个咖喱三重奏。同样出色

咖喱三重奏
有青咖哩,红咖哩和黄咖哩。本身我最喜爱青咖哩,今次都系,较辣。青咖喱上有至少2只 全只软壳蟹,好慷慨。

黄咖哩都唔错,椰香味往,好滑。黄咖哩上有2件带子同2只鱼柳,家人话正。

我家人钟意食红咖哩,我觉得似马来西亚味,较酸。上面有两只青口同2只虾,size都算大。

食完试面既海鲜已好饱,发现个底仲有薯仔同西兰花等既配菜,很surprise.

侍应更送上面包粒,配咖哩一流。食完呢个都好饱。

烧鸡

首先会系你面前光左只鸡佢,可以拣自己拆定厨师切。梗系厨师切比较好。成只鸡,好嫰滑,连个皮都好好食。仲有烧鸡酱。4个人食都食唔哂。必点!

菠萝海鲜抄饭
入面材料十分多,有提子乾,腰果,肉松,鱿鱼,虾。

马拉盏抄通菜
通菜新鲜嫰滑

蒜蓉抄椰菜苗
椰菜苗好少食,觉得个纤维几多。蒜蓉香口

饮品
椰子冰同珍多冰,唔会太甜。

柚子蜜

饮品是我由细饮到大的味道
而且性价比挻高我们食到很满足的一餐

用餐日期:2019年5月
1  感谢 CHINGCHINGJAIII

去过Milu Thai Restaurant吗? 请分享你的经验!