“Milu Thai【铜锣湾惊喜泰菜】”

Milu Thai Restaurant
香港排名第62 (共15,644家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年11月28日点评 通过移动设备发表

今日同朋友过咗嚟铜锣湾买衫,行完街想喺附近食埋lunch,经过百乐中心,见到呢间泰国菜,好似好吸引咁,就同朋友一齐上去食☺️

火山排骨 ($178)
- 一上枱就俾佢外型震撼到,好大份,每条排骨都大过我只手掌,果然系必点招牌菜之一
- 排骨肉质鲜嫩,配搭埋酸酸甜甜嘅酱汁,非常开胃
- 店员仲提供左手套,方便我哋去食排骨,超级贴心

泰式蛋包金边粉 ($108)
- 金边粉份量超级足,仲有三只大虾,都几啱两三个人一齐share
- 金边粉味道酸酸甜甜,几惹味,令人食唔停口
- 金边粉外型摆盘都好靓,好吸睛

炭烧猪颈肉 ($88)
- 猪颈肉烧到好香口,非常吸引
- 猪颈肉嘅周边烧到好香脆,肉质亦都好鲜嫩,唔会干争争,好有咬口

蒜蓉牛油鸡翼(6件) ($68)
- 鸡翼大大只,外皮炸都到超级香脆,香喷喷,闻到流晒口水

芒果糯米饭 ($78)
- 芒果超级香甜,对于钟意食芒果嘅我,味道简直系一绝,食得好开心
- 糯米饭烟烟韧韧,口感十足,啱晒作为饭后甜品

椰青 ($48)
- 椰青水超级清甜,好refreshing,同泰菜果然系绝配
- 椰青都好大,可以刮侧边既椰子肉出嚟食,非常满足

龙眼冰 ($28)
- 龙眼冰饮落甜甜地,好解渴
- 一杯入边有好多龙眼肉,咬落好Q蛋弹,好好味

室内设计都几有特色,墙壁嘅画都几新潮,仲有少少泰国嘅elements,而且卫生都唔错,舒服阔落

泰菜嚟讲非常高质,味道一流,下次有经会再encore

感谢 Bonnie N

2020年10月18日点评 通过移动设备发表

限聚令最近放宽了,终于可以约朋友聚旧食餐好的,食肉兽朋友建议去Milu Thai。
当晚去到全场爆满,好在我们之前已经订左位。

火山排骨 $178
这里的名菜,每枱必点的。
见到实物真的不敢哗一声,排骨叠在一起仿似一座山,好震撼!
肉质软腍湿润,配上泰式酱汁加大量,味道酸酸辣辣,好醒胃。

青咖喱软壳蟹(配(蒜蓉包)$158
蒜蓉包蘸上香浓青咖喱食好惹味,炸软壳蟹大只又香口。

飞天椰菜苗 $88
泰式炒椰菜苗,辣得极度滋味

泰式青咖喱烧羊架(3件)
肉质嫩滑,香口而且不羶

感谢 imivy
2020年9月26日点评 通过移动设备发表

同男朋友、姊妹整完d 结婚野
劲肚饿

好适合大班人share 食

感谢 newjackie2202
2020年7月21日点评

约左好友饭聚,
一早BOOK定Milu Thai,
呢间餐厅想试好耐,
好友力推泰菜好味!

六点几去到已经接近全场满座,
获安排坐四人卡位,宽敞舒适。

火山排骨
必点招牌菜之一,上枱好震撼,
排骨叠到劲高份量劲多,
餐厅仲贴心附上手套。
排骨肉质嫩滑无筋,
秘制酱汁酸酸甜甜好醒胃。

柚子鲜虾沙律
清甜柚子配弹牙鲜虾,
再淋上又酸又甜酱汁,
清新开胃,岩哂炎炎夏日食。

泰式串烧
可以拣选牛肉、猪肉、鸡肉各两串,
肉味浓郁,肉质嫩滑弹牙,带点焦香,
配以香浓沙嗲酱汁,辛香开胃,味道一流。

马拉盏炒通菜
通菜新鲜翠绿口感细嫩,
辣度适中,咸香可口。

泰式蛋包炒金边粉
金黄色蛋网卖相诱人,
金边粉炒得干身,镬气十足,
口感烟韧弹牙,炸虾外酥内软。

蒜蓉包
金黄香脆,热辣辣好香口。

蒜蓉牛油鸡翼
充满香浓蒜蓉牛油香,
口感酥脆惹味,鸡翼嫩滑多汁。

椰汁冰
椰浆味道香浓,口感爽滑。

龙眼冰
清甜香醇,入口清爽。

感谢 heimenmen
2020年7月21日点评 通过移动设备发表

号外!Milu Thai成功引入曼谷拉差达火车夜市-人气火山排骨 上次嚟已经觉得哩间泰国餐厅好抵食,以铜锣湾区嚟讲价钱真系超值 今次再嚟就梗系为左一睹火山排骨既风采啦!
火山排骨  HKD$178
!!真系超级巨型 就咁目测都已经够哂震撼,份量足以4个人食 一上枱已经被佢既霸气所震慑!每旧排骨大又长,长度有2只手掌咁厉害 用店家预先准备好胶手套撕开啲肉嚟食,已经顾唔到咩叫仪态 软腍既肉肉配上香辣惹味既泰式酱汁,好味到想令人大叫
生虾刺身  HKD$98
由干冰形成既烟雾效果真系令人百看不厌,又系相机食先既时间
泰式烧鱿鱼  HKD$98
几有惊喜既一道烧鱿鱼,鱿鱼喺我印象中永远都系又韧又难,但哩个鱿鱼居然烧得好软腍,口感软绵绵,好钟意呀
海鲜粉丝汤  HKD$98/细
一款味道几清新既海鲜汤,有虾有青口有鱿鱼,最紧要嘅一定要食哂里面既粉丝,索哂啲汤汁好入味呀
泰式蛋包炒金边粉  HKD$108
食泰菜一定唔少得既PadThai 味道甜甜酸酸好开胃,金边粉唔会炒到好碎,不错的。
食完哩餐泰菜,又令我谂起泰国既味道,亦同时想念旅游自由的空气✈
Milu Thai
铜锣湾耀华街3号百乐中心2楼

感谢 foodie_anniechan

查看过Milu Thai Restaurant的旅行者还看了

中国香港

去过Milu Thai Restaurant吗? 请分享你的经验!