“性价比高”

大满喜日本料理
香港排名第5,655 (共13,901家美食)
2019年9月3日点评

呢间位于亚太中心,有2间放题我都食过,味道都唔错,款式饮品都比大瀛喜少,食物环境都唔错,价钱比大瀛喜便宜少少,可以去试!

感谢 72chowc
2019年6月2日点评 通过移动设备发表

喺观塘收工收得夜,
真系唔怕冇野食,
当晚成8点半先收工,
同我同事揾到间食日本放题的,
轻松一下先!
位置好方便就在Apm旁,
喺公司行到过黎时间差不多,
因为9点开始系宵夜时段,
每位都系$178+1,任饮任食,
仲有啤酒梅酒选择,
放题黎讲,价钱绝对值得吖!
食物选择同一般放题差不多,
种类够多,刺身亦算新鲜,
寿司款式都多亦好味,
只系怕太饱,所以冇点太多!
另外,烧鳗鱼同埋炸鸡翼系我既心水,
好味喔,食完再叫,叫左两转
整体黎讲,价钱经济,
食物选择够多,
值得再黎

感谢 MabelN110
2019年4月10日点评

每次食放题都要去到油尖旺区 而家近近地系观塘区都有得食放题喇 每次经过都见到大排长龙 一定好好食啦 今次早少少去到 排左一阵队就入得啦 一入座个职员就介绍我地食新出嘅锅物 锅物选择有三款 除咗有牛肉寿喜烧仲有川味龙趸锅同埋花胶鸡锅 除此之外仲有超过三十款锅物无限任加火锅料 估唔到日式放题都有得打边炉最后同行嘅朋友仔都系拣咗牛肉寿喜烧 d牛肉雪花分布均匀一啲都唔系平时街市摆到嘅普通肥牛, 个刺身拼盘刺身非常新鲜,三文鱼好好味个摆设仲要好靓添。我哋仲点左啲寿司卷物,个花之恋都好好食 饮品方面值得一赞 平时食放题都系得汽水 呢到有热柑桔!啱晒呢排天气冻既时候 甜品都好多选择 我试左益力多奶冻 清清地几好食 最后点少得烧菠萝 菠萝新鲜热辣烧出嚟好好味好juice

感谢 eatgoodwest18
2019年4月9日点评

一年几度生日饭嘅时间,今次拣咗重温【大满喜】,因为寿星觉得呢一间系佢近年食过最值得回头吃的日本放题料理,还下定论说第二次帮衬相信都不失水准,而我觉得位置十分方便,就喺人来人往的观塘区亚太中心入面。

装修都几有放题气氛,大大的,都几适合一班朋友帮衬,上一次我系食旺角分店,今次就试吓观塘分店啦。

食到满足又要喜欢信是【大满喜】的原意吧!当晚场内非常满座啊,星期三的晚上为什么会这么多人出来豪吃一餐?可能【大满喜】的价钱不算太贵吧!性价比算是挺高的。

日本料理提供自助餐日式放题,食物跟一般日本料理放题大致雷同寿司、刺身、卷物、天妇罗、串烧、煮物、一品料理、烧物、炸物等不会少。

刺身是放题最开始的必点嘅项目,等于西餐的Starters。刺身款式有三文鱼、北海道带子、希灵鱼、甜虾、鲍鱼片等11款。
刺身拼盆到来时刺身样貌挺新鲜的,摆放得颇美观,色彩缤纷的令人食欲大开!入面刺身还是厚切到来,点了「三文鱼、三文鱼、 甜虾、八爪鱼、拖罗、鲍片、吞拿鱼、带子」。

肥美的...我认为是三文鱼、吞拿鱼,两款都充满亮泽,感觉新鲜,而且入口爽脆,非常不错
、甜甜的有带子、甜虾,甜得嚟又爽口弹牙。拖罗质感软绵带鲜味,油脂分布平均,其他就平平均均,但不会失望的。

寿司都是一口的份量, 紫菜微微脆, 没有放得太久, 挺好的。比较喜欢得是「火炙左口鱼边寿司及鳗鱼牛油果芝士寿司另外松露系列是焦点。」其他的三文鱼腩,火炙池鱼也不错。

左口鱼裙边是背鳍和臀鳍之间的那一条边,这裙边位置正正系成条鱼最肥美的部份,食落好油甘啊!鳗鱼牛油果芝士寿司没有「甩皮甩骨」,卷得非常实在,鳗鱼味好香,配上牛油果芝士劲Match!

拎D饮品再等食物到出面饮品任取,普遍有汽水、无糖解茶、果汁还有大量啤酒。种类算还好, 比较特别就是有梅酒, 喜欢喝酒的朋友可以试试。仲有一啲唔冻嘅饮品岩晒我,我冲了一款热嘅柚子蜜, 好暖啊, 热辣辣都唔错!

串烧类: 「烧鸡软骨串、盐烧牛舌、汁烧翠肉瓜串」不油腻,非常惹味,一口气吃了几件!烧虾串火喉掌握得刚刚好,咬落十分鲜甜多汁!

天妇罗有「炸虎虾、有机鲜甜番薯、炸南瓜、炸茄子、炸蟹棒、炸多春鱼」,用滚油炸至金黄色,一碟日式天妇罗虾即时出现眼前。炸虎虾好好食,外层一点也不厚呢,值得一试。

炸物,炸蠔一般水准但系炸鲜奶是挺不错,脆皮炸鲜奶其实是一道非常神奇而又好吃的甜糕点形状有如金砖,外表金黄酥脆!

芝麻鸡翼,芝麻鸡翼炸得很香口,肉质嫩滑,超级榴梿炸弹好正!外脆内有一阵阵榴梿香扑鼻, 香浓嘅榴梿蓉, 配热辣辣炸起嘅外皮,爱吃榴梿嘅朋友,一定非常欣赏。炸物、串烧热辣辣上枱,够晒香口!

一品料理点了黄金虾,新鲜热辣,如果蛋黄味再浓点更佳。

芝士沙律焗帆立贝,有芝士和沙律酱在面头,焗至金黄色,酸酸甜甜一只食落有一点腻腻的,不过看到会觉得很吸引。

煮物点了一个寿喜烧,餐厅仲新推出各种火锅, 不过吃完寿喜烧后已经好饱了,没有到外面既锅料柜再追加食物,但眼看出面配料多多,如果系大胃王又或者有留到肚打边炉既可以一试呀!

寿喜烧会透过洋葱、大白菜、豆腐等食材所含水份,慢火煮牛肉,牛肉嫩嫩的。调味料用的是酱油、砂糖和味醂,风味较为甘甜。

甜品方面好像有多款样式但仔细看算还好吧!有蛋糕呀,啫哩等,老实说味道可以再改进一一下。

旁边有个雪柜,装着满满的杯装雪糕,雪条。我食左条韩国雪条,好好食呀,好少放题会有呢只韩国雪条。食落奶味充足,蜜瓜味充足呀!任食场有此类雪条已经是非常不错了。

整体食物质素不错啊,时间就是金钱,呢度出菜都挺快又不易走单。仲坐得舒剑服受好阔落,想吃平价点但又可以说得试有质素的放题。观塘区这家也是不错的选择。

感谢 MGanii

去过大满喜日本料理吗? 请分享你的经验!