“靖 omakase”
的点评

香港排名第947 (共13,928家美食)
2019年9月1日点评 通过移动设备发表

靖 这间日本料理店主要就是omakase ,餐厅位置不多,装修简约,给人舒服嘅感觉,几位专业既师传,店员服务也很周到店员服务也很周到

今次坐table ,下次早些吧枱,能见到厨师专注为你准备美食

九贯寿司omakase

前菜吞拿鱼刺身他他和沙拉。
九件寿司超美味,鱼肉新鲜,做法有特色,完全唔系一般日本料理店水可以食到。
九贯寿司

右口鱼寿司,入口即溶超多鱼油好香

深海池鱼寿司,正是季节鱼

带子寿司,超大超大粒,爽口鲜甜!

Toro寿司,高质,肥美

金目鲷寿司,鱼味浓郁

BB银雪鱼寿司

北海道马粪海胆寿司

石龙鱼寿司便是omakase 嘅常客,当然是名贵又好味啦

银雪鱼寿司

吞拿鱼蓉杯,分量挺多的,食到这里已经很饱了

最后仲有蒸蛋同面豉汤。

甜品系柚子、芝麻雪糕。

要品尝大家都称赞既新鲜鱼材。omakase其中一个令人吃得愉快,就是你二想不到可以食到最时令的食材最高的质素!

价钱来说CP值超高

感谢 WaiLai

2019年9月1日点评 通过移动设备发表

食过的omakase当中, 这间lunch Cp 值最高!优质,时令,新鲜晚餐的话,通常千多元吧。三百元就食到个丰富omakase lunch.

餐厅装潢环境简约,好舒服,我们点了个厨师精选寿司九贯!

先有前菜,好脆的鱿鱼片,点沙拉酱,还有菜沙律和吞拿鱼他他,用上麻酱,出奇地配,好味又开胃

右口鱼寿司、石门鲷寿司、深海池鱼寿司,上面配有海胆,好鲜甜

再来是中拖罗… 超软的口感,未做到入囗即溶,却多一分鱼鲜

金目鲷,一种贵价鱼,肉质厚实,鲜甜爽口☺️☺️

北海道白海胆,海胆味好浓郁,特别creamy 鲜甜,不舍得吞下去,口腔多留2秒

银鳕鱼寿司,鱼油同样丰富

石龙鱼火炙后更加香,鱼油渗出来,混在饭中,人间极品!

再加个吞拿鱼溶迷你丼,超多吞拿鱼,真的好足料!

到这里其实已经开始饱了,但原来还茶碗蒸和面豉汤☺️☺️

甜品是另一个胃,雪糕甜点作结,很称心 的一顿!

感谢 MandyMak007
2019年8月25日点评 通过移动设备发表

家人庆生包了场,这间餐厅的Omakase 真的很好,作为本地日本餐厅,我个人认为真有水准!服务好,厨师用心,食材不俗,售价是每位港币1380 。 食物的量很多,每次也吃不完, 食量大的朋友来光顾一定很高兴

感谢 FoodLover31595
2019年6月21日点评 通过移动设备发表

又到了开心星期六,放假的日子总是要对自己好点。预约了于尖沙咀内街楼上铺食日式午餐。餐厅很细小,只有十十多个座位,最好预约。装潢简洁,店员有礼。可以坐吧枱,看着厨师即时制作,亦可以坐普通座位。要了寿司九贯,全部由厨师发办。套餐有脆片小食、沙律、鱼生配青瓜、九款不同的寿司、茶碗蒸、味噌汤和甜品,非常丰盛。寿司新鲜,喜欢肉厚的带子,深海池鱼亦爽口。另外有海胆、拖罗和赤身,最爱海胆,十分鲜美。银鳕鱼、黑目鱼和鲣鱼是炙烧过的,配有迷你吞拿鱼饭。

感谢 ngieee
2019年6月17日点评 通过移动设备发表

上个月尾系同老公既相识n年纪念日,佢话不如放下假relax下㖞! 又好㖞,知佢钟意食日本野,不如就book间食lunch既omankase先,佢应该好开心!:P:P

谂谂下,有咩心水选择呢? 好似上次食既"靖"都几好㖞! 级数好高,食lunch性价比高d! Hehee, 一于再食过先! 果日早去到,我地竟然系第一位客人㖞, 正! 好似包场!

一场黎到当然要食寿士9贯,可以试多几款啊嘛! 食寿司前,当然有前菜,前菜好特别,饼干配鱼蓉! 呢个好特别,d鱼蓉咸咸地,有炙烧过既咸香味,配埋饼干脆脆地,点d沙律酱食,好好味!

食完饼卡,仲有沙律! 虽则只系蔬菜沙律,但好冻好fresh,食得出好新鲜! 仲有小碗既吞拿鱼蓉沙律,一样好好味!

食完前菜,终于都寿司9贯啦!

带子 - 当然鲜甜系一定架啦!,而且好大件,又厚切!正...而且上面涂左甜豉油同香草,yummy!

金目鲷 - 上面给左d萝卜蓉提鲜, 本身金目鲷鱼油好丰富,鱼味好浓好重,用萝卜蓉黎中和d鱼油就最just fit啦!

深海池鱼 - yeah, 又系我最爱既鱼之一,基本上深海池鱼系omankase必有既一款,因为池鱼肉爽甜,好感好好,又鲜味,涂少豉油就好好味!

海胆 - uni一样咁high啊!海胆军舰真系high到好似座山咁,真系见到都好满足啊!海胆好creamy, 甜甜地,我最like!

手钓池鱼 - 虽然都系池鱼,但手钓既都系正d! 鱼肉特别鲜红d,纹理好靓,食落有好劲既铁质味,配少少姜蓉黎劈腥, 其实唔加豉油都已经好好食!

中拖罗 - 估唔到lunch set都有toro食,正啊!最like入口即溶果只口感, 而且肉质好嫩滑, 食得好开心啊!

鳕鱼 - 脊烧过既鳕鱼肉质好肥美,远望已经见到鱼油劲丰富,食落爆汁啊,好肥美既口感真系无得顶啊!

右口鱼边 - 通常鱼边既鱼味都系最浓, 右口鱼边都上面脊烧过,鱼油出晒黎,上面脊烧过,边位烧到香香地,一样好好正!

吞拿鱼蓉 - 最后呢贯真系好特别,虽则都系吞拿鱼蓉配寿司饭,但加左d脆脆同葱花,捞埋一齐食真好好过隐! 又有鱼既鲜味,又脆口,好特别!

最完咁多寿司,当然要食返d暖野暖胃啦! 本身个set包左茶碗蒸同面豉汤! 茶碗蒸又蟹柳丝,又菇菇,蛋好滑,正! 食完饮碗热辣辣既面豉汤,食身舒服晒...

加埋最后既甜品 - 绿茶雪糕,呢餐就好prefect啦!正,放假食返餐omankase,真系好开心架!

感谢 amyyyan

去过靖吗? 请分享你的经验!