“🥰可爱Monchichi 曲奇”

山下菓子 (T.O.P)
香港排名第216 (共637家甜点)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月13日点评 通过移动设备发表

🎉祝大家新年快乐,「Chill 」足全年,「芝」识多过人。
@kingsley_dessert_ 山下菓子新出嘅曲奇🧧
有Monchichi,Melody等等卡通款式。最重要系新年之前喺苹果日报 @appledailyhk 网购见到优惠价 $120(原价:$180),梗系要支持下。

虽然比想像中细盒,但系款式又多又创新。自家制作味道出色,胜过蓝罐红罐。

草莓曲奇有少少草莓乾,抹茶味香浓,最钟意都系杏仁味曲奇,非常脆口。全部都好重牛油香,但唔会过于油腻。

苹果网购不时会有优惠,之前买1.5L气炸锅都系$250,泰妹肥牛船面$30。

感谢 Cheers H

入面既朱古力会变左流心
大人细路都咁钟意

感谢 nkcfung
2020年6月24日点评 通过移动设备发表

喺Facebook 见到某饮食周刊个page弹出山下菓子crossover 小新,所以约左两个都系小新fans嘅buddy 出黎一齐食。
叫左个二人餐,有1个前菜、2个主食、1个甜品同2杯餐饮。
前菜系明太子鸡翼。
得两只我两个buddy食左,我冇食到。
主食真系颓到我觉得几离谱吓,个餐成400蚊拎d咁嘅野出黎见人
原本menu写系猪肋骨,但卖晒转左做pizza
咁鬼细块又薄切切,落芝士粉好诡异,仲要得𠮶几粒菠萝同火腿。
另一个系咖哩蛋包饭,exactly 系一大pat滑蛋
加d咖哩汁就上碟
小新弹弹屁股鸡蛋布丁(朱古力)
一上枱就系咁疯狂打个屁屁,打到个面唔光滑先开始食。
呢个野只系一旧冇乜奶味嘅布丁,加一堆coco pops同少许朱古力酱,完。
再加多个法式多士配 Movenpick雪糕
纯粹觉得影相比较好睇先嗌呢个 ,用法包整French toast真新奇,淋嘅法包好难,正正经经用方包or Danish 好过啦 ,个雪糕系薄荷朱古力味,好risky, 如果有人唔钟意都几大镬。
唯一一个good choice 系我呢杯餐饮,冻咖啡加 Cremia雪糕,呢个配搭实好饮架。
正所谓好食是良知,收每人$150 最低消费唔系问题,但要值呢个价先得架。d crossover 系吸引到客人帮衬,但食物质素都好重要囉,最火屎系d侍应态度衰到好似我争佢钱咁,唔愁冇生意都唔洗咁下话。食得唔爽,连周边商品都唔想买

感谢 christinaevil
2020年6月16日点评

前几天在网上看到以蜡笔小新做主题的甜品Cafe,于是立刻找朋友今个周末一齐去☺️当天下午两点半来到,门外已经有二三十人排队😨但难得咁远来到,点都要食埋先返屋企~最后排了一个半小时才可以入去🥴
看餐牌时才发现每人最低消费要$150,真的有点愕然😨 好在我未食午餐,否则有机会食唔落..
——————————
🔹黑糖珍珠瀑布窝夫 配滑滑Cremia雪糕 $98
餐牌上看见这个是推介甜品,就叫一个和朋友share☺️但上菜时,发现有点货不对办,没有想像中大份,Cremia雪糕更溶得7788😖
不过味道才是更重要!一开始以为珍珠会有点黑糖甜味,但食了几粒太令人失望🤢是弹牙但完全没有甜味... 窝夫外层是脆口,但又是不够甜;唯一有甜味的是Cremia雪糕🍦的确很香炼奶甜味,不过食起来完全不是雪糕的质感,所以整体性价比很低☹️
🔸法式多士配Movenpick雪糕 $88
相反这个甜品卖相真的不错,还有点份量。有两大块法式多士、一块蜡笔小新曲奇、一球薄荷朱古力碎雪糕,以及大约半条新鲜香蕉片。据悉这个法式多士是利用日本蛋浆浸泡8小时,再烘焗而成,果然食起来外面硬硬的,里面的确很有蛋香味。不过里面有些部份是没有焗熟,口感烂烂的,不是坊间形容外层香脆,内里松软的高评价😭 而曲奇和雪糕的味道则很好吃😋
最后这两个甜品都食剩不少,不知道是自己期望太高,还是味道真的差🧐🧐
🔹宇治抹茶黑糖珍珠 $68
饮料整体也是偏贵,不像餐牌那样满满一杯😢起初我和朋友都很期待这里的饮料,但真的觉得不值🤔无论卖相和味道都较出边手摇饮料差,珍珠弹牙但没有黑糖甜味,还饮到没有溶化的抹茶粉..
🔸粒粒Oreo沙冰 $58
这杯Oreo沙冰相对好饮啲,饮得出有Oreo和甜味😋 不过朋友表示沙冰打得不够碎,饮到大大粒冰..

📢总括而言,这里的环境和服务都算不错,但甜品和饮料都麻麻,不值得花一个半小时排队😖 希望店家在食品上可以多花心思!!

感谢 haru d
2020年1月5日点评

早前假期, 下午3点多一行4人入到店内坐低, 店员表示最低消费每位 $150….本来打算即刻起身走, 点知另一名店员又表示没有最低消费…那….好吧…其实我们都只想饮一杯便离开!

见其中有部份饮品标明有特别挂饰送, 同行友人家有小孩所以决定试试! 点知埋单时都未有挂饰, 询问下店员才表示, 要达到最低消费才送................

感谢 KatKat_life

查看过山下菓子 (T.O.P)的旅行者还看了

去过山下菓子 (T.O.P)吗? 请分享你的经验!