“台式下午茶”

哈豆 (福利工业大厦)
提供送餐服务
香港排名第1,425 (共15,898家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年2月27日点评 通过移动设备发表

哈豆
观塘骏业里富利工业大厦3楼A室

出黎观塘食个下午茶,观塘出名工厦餐厅多,价钱又抵,之前黎过一次,今日再带小朋友黎多次。

台湾黑熊肉蛋汉堡 $60加甘梅薯条$16
小魔怪一看就睇中左呢个熊仔造型既黑熊肉汉堡,上面有两块饼乾,店员好细心咁同我地讲要同包一齐食会更好味。
虽然价钱平,但汉堡用料相当丰富,中间夹住大大块猪排、番茄、生菜、仲有苹果,口感十足。

拉丝蛋卷吐司$54
呢个甜品系店员推介,上台时都好细心提我要趁热食。黑吐司包住厚厚的芝士同蛋卷,食落又唔会好漏,啱啱好~

路边摊小香肠$36
呢个都系店员推介我试,真系好有台湾风味,趁热食最好食!!

感谢 cherry_cc186

2020年12月5日点评 通过移动设备发表

没去哈豆有近一年了,友人与我都是台湾爱好者
每次见面都会挑台湾餐厅
这次 我又回到哈豆了
虽然餐厅环境没太大变化 但餐牌变了
餐牌改成绘画风 面条主打关庙面
是台南市关庙乡闻名的手工面

丰盛台湾牛肉汤面
关庙面 面条弹牙 份量适中。
面内有买块超厚又软身的牛, 同时有牛腱本身嘅咬口。
配搭花枝丸卤蛋丰盛
汤底是用上牛腱、大骨、药材、台湾豆瓣酱,熬煮八个钟头
喝下去 有少少药材味 非常之香

药炖排骨汤面
排骨汤药材味清澈且味道浓郁,有淡淡的药材香味
排骨煮得软腍 肉质鲜嫩无腥味 好补身的感觉
套餐有肉松卤肉饭跟一碟油菜
饭面铺上满满的鱼松跟卤肉
肉碎不会过肥 油脂沾上饭 捞起 香口
配上油菜 解腻

炸物拼盘
炸物拼有香肠、虾卷、盐酥鸡、丸子、甘梅番薯条
份量不算多 只够过口瘾
1条香肠: 香肠外皮香脆 一咬会爆汁
几埘咸酥鸡: 香脆 有咬口
丸子: 好吃 juicy爆汁
虾卷: 虾肉馅 表面脆口 内藏虾味
甘梅番薯条: 番薯味香浓 配甘梅粉 台湾风味

总评不错的一间台湾餐厅~

感谢 lannatsang
2020年9月19日点评 通过移动设备发表

一行入餐厅,柔和灯光,坐低感觉好舒服,店舖壁画都系台湾既风景,有种放慢既感觉,食个面饮杯野就一个下晏

五宝什锦酱干拌面 $66拌匀之后入口好麻香味,因为除咗麻辣酱之外仲有芝麻酱,所以麻香味道特别出。5宝什锦有香肠,鸡翼,豆腐,花枝丸同贡丸,配料唔多但胜在多花款,可以食多几款,好啱我依的咩都想食嘅人。拌面黎讲唔会黐埋一旧旧,一拌即匀,而且软硬适中又有咬口

台式卤水豆腐 $22 一客有6件几抵食,一口一件大小刚刚好,卤得入味又唔硬,加上芝麻葱粒又惹味的

炸物拼盘 $49系咩都有的既拼盘,有香肠,盐酥鸡,虾卷,丸子, 甘梅番薯条。份量唔系劲多,不过可以过足口瘾。先讲丸子,一咬落去就爆汁无唸过炸丸子系咁juicy,虾卷又系正,绝对唔系现成个的,好浓虾味,仲有大大只虾肉系入面。甘梅蕃薯一的都唔揸流摊,大件之余甘梅粉一的都唔hea,真系比足系提味,见到就流晒口水

鲜榨柠檬椰果多多$42酸酸地,的确几香柠檬味,饮2啖有埋的椰果又甜甜地,仲有明列子,口感又多个层次,酸酸地又醒胃

哈豆原来有另一间分店都系喺观塘,下一次去试埋佢另一间分店先

哈豆
观塘骏业里6号富利工业大厦3楼A室

感谢 kkyy0401
2020年7月7日点评 通过移动设备发表

观塘区不嬲都出名多美食❗️我睇到果个芋泥奶冻吐司就比佢吸引过黎宁静既夜晚同依间好热闹既店铺完完全全成为左对比由于店舖得一个侍应所以比做野会有少少急店内装修都好有台湾既风味
和牛薯饼沙茶干拌面 $62
哗‼️和牛饼超滑完全估唔到仲要热辣辣♨️岩岩炸好个面质仲要系弹牙捞埋沙茶酱到都好夹个酱既量都唔少够捞晒所有面
鲜梅佐猪扒卤肉饭 $65
依个饭间餐凭都有推介卤肉饭系正既净卤肉都送得晒成餐饭猪扒唔会过好鞋口最重要既系炸粉岩岩好唔会话有好多个汁试少少都有一种好似食左一粒梅既感觉再点埋猪扒别有一番风味✨
黑糖芋芋鲜奶 $39
因为叫左饭既关系,叫特饮可以减10蚊依到芋泥甘出名点都要试下既芋泥要滑身如果中意有口感既话就未必岩中间加左一层黑糖入去都唔会话好甜❗️可以值得试
❣️芋泥奶冻吐司会卖晒,岩岩再即时整既会比较软身,所以今次都冇叫黎食
—————————————-
哈豆 (观塘)
观塘骏业里6号富利工业大厦3楼A室

感谢 feimuihk
2020年6月29日点评

越嚟越钟意去观塘 度有无数楼上食肆发掘
殊今晚呢间台式餐厅 原来开张咗六年
最近做优惠 扫qr code下午茶有九折
#和牛薯饼沙茶面 ($62)
薯饼厚身 即叫即炸 香酥外层同里面软腍和牛粒薯蓉
有脆有腍 唔系干啃炸物种口感
牛肉碎加沙茶酱拌面 系绝妙配搭 关庙面爽口有嚼劲
即使系干拌面 面条唔会太干身而黏埋一齐
#台式麻油鸡汤面线 ($65)
卖相朴实 麻油香 小小哋一人份 材料其实颇多
鸡件冬菇大大件 面线条条分明 唔会成黏糊状胶
面线渗入米酒鸡汤同麻油 想补吓身 记得饮啲米酒鸡汤
#鲜榨柠檬椰果多多 ($42)
柠檬系饮品喺初夏炎夏 特别受欢迎
配埋益力多调制 再加奇亚籽 健康又清新
饮品有大量椰果 饮吓又食吓
#珍珠豆浆红茶 ($36)
食台式食品 珍珠奶茶唔少得
豆浆红茶嘅味道几得意 奶味茶味兼备 珍珠粒烟靭
#棉花糖吐司 ($62)
物如其名 外表充满少女心 相机要先食
劲慷慨棉花糖劲多 微烤后溶化拉丝感一流
味道甜啱哂喜欢甜食嘅我 唔好错过

感谢 eatwith4feipor

查看过哈豆 (福利工业大厦)的旅行者还看了

中国香港

去过哈豆 (福利工业大厦)吗? 请分享你的经验!