“差到无伦”

养心殿台式养生锅
在线下单
香港排名第725 (共13,928家美食)
2019年8月28日点评 通过移动设备发表

食火锅最重要同最最最基本的东西,就是新鲜,其实用料食材有平有贵,系食客个人喜好,对这不停你买贵野的地方,我最怕。

感谢 Tomaz

2019年8月1日点评 通过移动设备发表

昨天晚上约了一个好朋友去期待已久的一间台式火锅这间火锅位置在人气相当旺地方,既方便又不失好环境,我们在餐厅虽然要等上10分钟,但是也是值得的,因为他的汤底非常特别,因为这个汤底叫美人锅用上一些中药及特制的汤底,令我们享受保健而又不失美味,那些肥牛松化又嫩滑,入囗即溶,而响铃腐皮新鲜制造相当脆,放在汤里吸收了汤底的美味更加相得益彰,还有一个黑毛肚,真的新鲜,感觉又脆又爽

感谢 hkmsc6414
2019年7月28日点评 通过移动设备发表

自从上次黎养心打完边炉后,一想打边炉就唸起呢到d汤底,简直无得顶!加上同阿妈食,更加想食得健康d!
好中意呢到带古典感觉噶装修!
今次黎,叫左个养心锅和食极唔厌噶酸菜白肉锅,个养心锅用好多珍贵药材、鸡、猪肉等煲,奶白色,卖相吸引,饮多两碗至得!等煲耐少少,d人参淋左,食埋,好滋补!
另外,叫左极上雪花肥牛:份量足,好有牛味,唔肥,但亦唔会韧!啱晒我呢d惊肥人士!
墨鱼丸:因为是手打的,所以好弹牙!
自家制极品水饺:推介,阿妈食到唔停口!多汁,馅料多!里面有成只鲜虾!!
蔬菜盘:啱晒两人点,可以试到唔同款的菜和菇

好彩早黎打边炉,七点半走个阵门口已经排晒队

感谢 red20192019
2019年7月17日点评

友人系呢头做完嘢想约我食饭,当然舍命陪君子,想倾下计又无需限时交枱,我就提议去呢间台式火锅

多款特式台式养生汤锅,亦有麻辣汤底,可以叫双拼汤底,照顾同枱食辣同唔食得辣嘅人士需要

友人好鱼,于是选择宁神养心锅 ($168), 以川芎, 白芷, 天麻, 当归,鲜鸡,猪肉及鲜鱼淆成,滚起打开盖时已闻到好香药材味! 用鱼煲嘅汤通常都会系奶白色,先饮头啖汤,饮落好香药材味,见到唔少药材料,但味唔会过浓,饮完一碗感觉舒服!

成个锅有一个鱼头及一只竹丝鸡, 鱼头煎香左一D都唔会腥,鱼云够滑, 鱼骨都煲到腍晒; 而鸡肉烚完有少少嚼口,食左半只都已经有少少饱,但又唔舍得唔食㖞!

御选梅花猪 ($118),猪肉片肉色靓仔,卷成卷状,一客份量都唔少
虽然系猪肉但系薄片,唔驶烚好耐已经食得,带少少脂肪位,入口几嫩滑,无臊味

自家制极品水饺 ($42/半份),半份有4只,每只都相当饱满,两个人食岩岩好
烚完都系咁大只,皮薄,质感相当扎实,馅料调味适中

鸭血 ($48),第一次单叫,原来都唔少件㖞
唔会一夹即散开,望落似果冻,口感超滑溜,加D芫茜葱一齐食,增加香味及口感!

本来想叫冰菜但无货,改为呢个杂锦蔬菜盘 ($68)都唔错,一客有两款蔬菜,生菜入口爽甜; 粟米都香甜; 秋葵烚腍左都好味; 仲有大量杂菇,一客照顾晒菜同菇嘅需要!

指定动作系呢客宽粉条 ($38),唔驶次次火锅都系乌冬/粉丝
好快转透明就食得,口感滑中又带烟韧,加少少汤就咁单食都好味!

"LIKE佢Facebook及打卡仲有无酒精类饮品一杯请你饮" ,饮品款式会不时转换,今晚饮我至爱嘅可乐! 免费嘅仲好饮D............哈哈!

今餐相当丰富,埋单都唔系好贵,慢慢食同坐得都几舒服!

感谢 gingerszeto
2019年7月15日点评 通过移动设备发表

今晚去试一试超人气的火锅店养心殿,当然是点了招牌的美人锅和麻辣锅,味道果然没有令人失望!
锅底一上,已经闻到浓浓的麻辣香味,令人垂涎三尺,而且汤头很足料,还附送鸭血。而美人锅汤底是滑滑的乳白色,用来煮青菜类,香味亦不比麻辣锅逊色。
火锅料方面,我们点了猪粉肠,蔬菜篮,杂锦手打丸,生蠔,莴笋,猪肉片,水饺,午餐肉,还有麻辣锅必备的宽粉条!
这里的蔬菜整体都很新鲜,莴笋尤其爽脆,手打丸味道组合很不错,口感弹牙。而猪肉片肥瘦适中有油香,感觉颇有惊喜,猪粉肠亦是我最喜爱之一,没有一般的腥臭味,清洁干净!
整体而言养心殿都是火锅店的信心之选!

感谢 hauyiy2019

去过养心殿台式养生锅吗? 请分享你的经验!