“无落味精椰子鸡汤米线”
农米庄的点评

农米庄
提供送餐服务
香港排名第3,495 (共15,949家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年12月4日点评 通过移动设备发表

农米庄标榜自家汤底无落味精,
系一碗可以连汤都饮晒嘅米线。

今次试咗椰子鸡汤米线,
果然无呃人,
汤底清甜不油腻,
真系会唔觉意就饮晒啲汤!

以前我食米线净系会嗌麻辣,
但原来唔辣嘅汤底同米线都可以咁夹㗎!

闲日下午茶时段,
米线加热饮都系48蚊咋!

感谢 ryokowm

2020年10月19日点评 通过移动设备发表

成日都食呢间餐厅,佢喺旺角同尖沙咀都有分店,所以我去旺角同尖沙咀嘅时候都成日去食。不过感觉上旺角分店嘅份量会比较大碗,米线多啲,食得饱啲。

椰子鸡汤米线 $58
今次拣左椰子鸡汤。入面有农米鸡件、木耳、支竹、冬菇、豆卜、椰丝同埋菜,好多野食。个椰子鸡汤有好浓嘅椰奶味,甜甜地,好好饮,令到我虽然明知椰奶会好肥,但都忍唔住饮晒。同埋我觉得农米鸡件佢地好多时都会比鸡髀嘅位置,所以啲肉好滑,好好食。

朋友就叫左芫荽鸡汤米线,但因为我唔食芫荽,所以我唔试佢呢碗啦。

感谢 poorstudentlovesfood
2020年5月24日点评

今天到这小巷找晚餐, 本想来一碗怀旧药膳鸡米, 但看到芫茜便两眼发光了!
自己很喜欢芫茜特别的香气, 所以为了芫茜而放弃药膳!

芫茜鸡汤米线
芫茜鸡米, 我来也!
视觉:
青BB芫茜鸡米, 有完整的芫茜, 也有溶化于汤内的芫茜,
也有配料 菇, 枝竹, 生菜. 鸡件.

嗅觉:
新鲜的芫茜, 透著那特别的芫茜香.
但个人还是希望: 再落多D芫茜就更好了!

手感:
鸡件有一定的重量, 把米线都压在底下, 又怕米线夹出时会把芫茜汤底弹出至枱面/弄污衣服. 要先把鸡件移到一边, 才可夹出米线.
米线放在汤匙里, 没有逃离或移位, 一定煮到软绵绵.

口感&味觉:
因为新鲜芫茜散发那特别的香气,
所以来到口中就觉得芫茜汤底不够香, 反而似煮久的菜汤.
先来一口米线, 果然无估错, 真系软绵绵米线, 而且很滑但烟韧, 要多咬几下.
米线跟汤底一同品尝也很美味!
来到最后, 把食材到消灭了, 才发现很多芫茜蓉沉淀在汤底.

酱油嫩鸭血
今晚难得外出晚餐, 可以放纵一下, 多加一份小食.
鸭血本应属凉血之物, 但嫩滑的鸭血带有微微的枧水味, 幸好有甜中带咸的酱油的来调味.
而酱油带着浓浓的葱油香, 很惹味.
心中总觉得是葱油鸡那个酱油呢!

BODY REPORT :
第二天芫茜出来了!
芫茜果然有通二便功效!

感谢 Riceoldlady
2020年3月27日点评 通过移动设备发表

这间农米庄我已经惠顾了三次,每一次都想试不同汤底的米线,但每一次还是选择了椰子鸡汤米线。

首先说一下汤头,椰子味香浓,没有加添味精,所以会忍不住一口接一口,最有趣是米线上会洒上椰丝,令汤头增加层次。

至于鸡件,老实说,我吃不出是新鲜鸡还是冰鲜鸡,因为我觉得都很新鲜、肥美丶而且有肉汁。就算这个椰子鸡汤米线没有鸡也非常好味,值得推介!

感谢 kongcnine
2019年11月24日点评

一早系附近,大部分的餐厅都未开,农米庒竟然有位早餐!仲要系西式早餐!
叫左个沙嗲牛肉通心粉,配太阳蛋,牛餐肉。味道ok ,份量够饱。

感谢 Lasorom

查看过农米庄的旅行者还看了

去过农米庄吗? 请分享你的经验!