“台湾菜again☺️☺️”

The Night Market (又一城)
10/20周日
20:00
香港排名第3,555 (共13,928家美食)
2019年9月11日点评 通过移动设备发表

早排成日都食日本野,今日想试吓转口味食台湾菜。喺九龙塘又一城嘅2楼见到一间餐厅嘅装修好开扬,俾佢嘅装修吸引左。
我哋两个人叫咗好多嘢食,都系$200左右, 价钱都可接受。下午茶仲平啊,五点之前入座叫餐嘅话就$100内可以有嘢饮有小食有主食
盐酥花枝丸$62
热辣辣炸得好香口,食嘅时候要小心啲唔好咁心急,如果唔系会辣亲。我都几钟意佢俾我哋点嘅酱。
金牌小笼包$52
小笼包嘅皮都几薄,都唔错。
鲜汁生煎包$48
如果生煎包既汁可以再多啲嘅话,我会食得更开心
麻糬三杯鸡球$32
呢一样好特别,有好咬口嘅麻糬,再配合埋啲鸡,相当有创意。
新竹炒米粉$88
好有家嘅感觉,份量都几多,两个人食都食唔晒,可能系叫得太多小食?
整体来讲成个用餐比我嘅感觉都几好。

感谢 heygoeat123

2019年9月8日点评 通过移动设备发表

在Festival Walk不想吃西餐,可以吃吃台湾菜。晚市高朋满座,不想等位,要早点来。商场楼底极高,很有空间感,木式装修配蓝绿色也不错。地道经典台湾菜式多样化,最爱小吃和拌面。黑松露野菌素饺($52)即叫即蒸,饺皮有嚼劲,有真黑松露,野菌味亦浓郁。蒜泥白肉($62)十分精致,用白肉包住青瓜丝,蒜泥酱汁很惹味,蒜味不会很呛,好吃。鲁肉蛋伴面($72),半生熟糖心蛋好有质感,鲁肉有不少,很入味,半肥瘦鲁肉粒粒拌面口感不错。麻辣牛肉面($92)有麻香,牛肉味道浓郁,面有嚼劲,真辣,吃到流汗很爽!

感谢 852tsuil
2019年5月23日点评

食物不错,不过口味会比较清淡。款式和种类都有很多选择。

小笼包一般,皮薄但肉不够实; 拌面够弹性不过味道很淡。

整体服务好,价钱中上,不过味道比一般台湾餐厅清淡。

感谢 hychu
2019年5月19日点评

今日妈妈出左街,所以屋企冇饭开,朋友约我去又一城行街街,顺便食埋饭,我地在商场走了一圈见到这间食台湾菜,它在商场入面的一个露天位置,环境睇落唔错,价钱还可以,所以就走了入去。但一坐落就觉得冷气唔够,因为是用商场的中央冷气,不能较大一点,就算著住件短袖衫都觉得有点热。但坐了响度就算啦,唯有热住食。

见只碗用一对拖鞋作图案,几得意,都忍唔住影下相。

见餐牌入面的食物相都几吸引,有好多都想试,但碍于我们得两人,唔可以叫太多,但又不自觉咁点了五个菜,唔知会唔会食唔晒呢?

第一个上枱系蚵仔酥,份量唔多,每粒都好细粒,我觉得食粉多过食蚵仔,食落好似好多粒都系得啲粉粒咁,就算有蚵仔的一粒都唔系好大粒,食落又冇乜蚵仔味,只食到炸粉同啲盐味,完全唔抵食!失败之作!

跟着就系一碗酸辣花枝羮,一入口好酸,立即俾啲酸味抢喉,跟着就好辣,如果唔系咁食到辣千祈唔好叫,花枝都算多,入面还有木耳,但整体得个酸同辣,唔食都唔会损失。

再来一碟新竹炒米粉,炒米粉都尚算炒得几香,多料,味道适中,暂时只系觉得呢碟比较好食。难怪佢本店推介!

酸菜煮鱼片入口汤比较咸,送饭会好啲,酸菜味可以,但鱼片唔滑,切得比较厚身,份量又唔多。味道只系一般!

三杯蔴薯鸡,见个名得意先叫黎试下,外层似食煎堆,但多一份烟靱,入面有啲鸡粒碎,但味道麻麻。本人唔太喜爱。

总括黎讲呢度的菜式只系得个样,味道唔出色。虽然话贵唔算贵,但都唔算好平。如果咁既价钱食咁既质素既食物,我情愿去第二度食,我唔会再帮衬!

感谢 schoolmate
2018年12月18日点评

这家餐厅有许多非常好的台湾和亚洲菜肴。 我特别喜欢他们醉酒的鸡肉,糖醋鱼,牛肉面,酸辣汤,油炸馄饨。 不幸的是他们不接受预订。

感谢 ksp2222

查看过The Night Market (又一城)的旅行者还看了

去过The Night Market (又一城)吗? 请分享你的经验!