“环境好但淡而无味既台湾菜🤯”

The Night Market (又一城)
10/17周四
20:00
香港排名第3,549 (共13,916家美食)

|| 环境好但淡而无味既台湾菜 ||

本身唔系食呢间,但午餐时间又系四围排晒长龙,肚饿唔想等之际,见环境装修都唔错,透光玻璃比人感觉上好光猛开扬,就系咁走左入呢间台湾野度
▪️ Combo D - 红油抄手 + 盐酥鸡 + 鲁肉饭(4/10)+ 珍珠奶茶(7/10)98 + 15
首先小食之一既红油抄手,个酱汁系无味,一丁点儿既辣味都无,同埋皮馅会系偏干盐酥鸡层炸皮有少少咸味,不过肉炸得好干硬身,已经唔系食鸡肉既感觉鲁肉饭暂时系香港食过最好食既都系阿元来了,但系呢个同佢差得远,主要系采用肥肉,不过汁比较少兼夹完全无味,溏心蛋算系最正常,鲁肉饭唔香口无奈地剩返半碗唔想食珍珠奶茶挂住饮唔记得影,系一贯台式珍奶既奶比茶多,初初会带偏甜,后尾冰溶左系过得去,连带珍珠都甜甜地,入口有咬口
整体评分(5.5/10)

The Night Market (九龙塘)
地址:九龙塘达之路80号又一城2楼43号舖 (九龙塘站C2/H出口)
营业时间:
星期一至日 11:00-21:30
#FoodieTWY九龙塘
#FoodieTWY香港
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃货 #相机食先 #一路食一路post

感谢 foodietwy

今日放假约了好友去九龙糖晚餐。「The Night Market」位于又一城2楼43号舖,地方宽阔, 十分舒适, 地点起级方便, 地铁沿线。

《招牌牛肉面》, 牛肉好食唔太韧, 味道浓郁,面质烟韧有咬囗同弹牙, 沾上牛肉汤底, 带出淡淡嘅牛肉香味。

《农家麻油鸡》, 鸡件嫰滑, 带有香浓鸡味,加上秘制酱料(麻油)一齐煮, 味道丰富, 特别惹味。

超好食嘅《金牌小笼包》出场了, 最重要紧系要皮薄馅靓, 皮薄而有弹性, 用半肥瘦猪肉做馅料, 鲜味十足, 仲有好多汁涌出添, 值得一试嘅!

《新竹炒米粉》炒得非常好食, 最重要系炒得干身镬气够, 加上菜,蛋&红萝卜丝, 简简单单一道新竹炒米粉已经好满足。

1  感谢 leenice008

早排成日都食日本野,今日想试吓转口味食台湾菜。喺九龙塘又一城嘅2楼见到一间餐厅嘅装修好开扬,俾佢嘅装修吸引左。
我哋两个人叫咗好多嘢食,都系$200左右, 价钱都可接受。下午茶仲平啊,五点之前入座叫餐嘅话就$100内可以有嘢饮有小食有主食
盐酥花枝丸$62
热辣辣炸得好香口,食嘅时候要小心啲唔好咁心急,如果唔系会辣亲。我都几钟意佢俾我哋点嘅酱。
金牌小笼包$52
小笼包嘅皮都几薄,都唔错。
鲜汁生煎包$48
如果生煎包既汁可以再多啲嘅话,我会食得更开心
麻糬三杯鸡球$32
呢一样好特别,有好咬口嘅麻糬,再配合埋啲鸡,相当有创意。
新竹炒米粉$88
好有家嘅感觉,份量都几多,两个人食都食唔晒,可能系叫得太多小食?
整体来讲成个用餐比我嘅感觉都几好。

感谢 heygoeat123
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

在Festival Walk不想吃西餐,可以吃吃台湾菜。晚市高朋满座,不想等位,要早点来。商场楼底极高,很有空间感,木式装修配蓝绿色也不错。地道经典台湾菜式多样化,最爱小吃和拌面。黑松露野菌素饺($52)即叫即蒸,饺皮有嚼劲,有真黑松露,野菌味亦浓郁。蒜泥白肉($62)十分精致,用白肉包住青瓜丝,蒜泥酱汁很惹味,蒜味不会很呛,好吃。鲁肉蛋伴面($72),半生熟糖心蛋好有质感,鲁肉有不少,很入味,半肥瘦鲁肉粒粒拌面口感不错。麻辣牛肉面($92)有麻香,牛肉味道浓郁,面有嚼劲,真辣,吃到流汗很爽!

感谢 852tsuil
2019年5月23日点评

食物不错,不过口味会比较清淡。款式和种类都有很多选择。

小笼包一般,皮薄但肉不够实; 拌面够弹性不过味道很淡。

整体服务好,价钱中上,不过味道比一般台湾餐厅清淡。

感谢 hychu

查看过The Night Market (又一城)的旅行者还看了

去过The Night Market (又一城)吗? 请分享你的经验!