“质素不错的楼上cafe”
吃吧的点评

吃吧
在线下单
香港排名第791 (共13,916家美食)
周围地区: 佐敦/油麻地
周围地区: 佐敦/油麻地

今次去左一间好岩放工拍拖食饭既楼上餐厅
地点系油麻地非常方便
菜式精致 环境亦都舒适
我放工6点去到岩岩有位
之后食食下见好多人入黎book左先有位 都几受欢迎
_
‍♀️吃吧招牌拼盘($132)
拼盘既组合非常有趣
每样份量唔多 但味道浓郁
作为前菜非常合适
我个人最喜欢拼盘中以下3样
蟹肉牛油果
墨鱼子鸟蛋
水牛芝士蕃茄
_
‍♀️西班牙鱿鱼海鲜饭($188)
原只鱿鱼超级大只!
我突登影左个close up
加上D饭吸晒汁粒粒鲜味
‍♀️慢煮甜酒烩和牛面颊($188)
谂住唔叫2个饭面咁饱就叫呢个和牛面颊
加上佢系慢煮既心机野 188算系抵食!
点知黎到佢都成座山咁高份量十足
下面有薯蓉系底 捞汁食又系好正
牛肉极之软淋及入味 果然是慢煮
_
‍♀️chiba special homemade soda ($65)
店员即时将打好的soda倒入充满生果波波既杯到
记得食埋D生果
_
‍♀️焦糖蜂蜜奶昔 ($65)
呢个我觉得好偏甜
虽然系楼上店
但我走时见有人要排队‍♀️‍♀️

感谢 kkyhk

2019年8月25日点评 通过移动设备发表

Chiba Cafe & Restaurant 人均200-300蚊
‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧
西班牙鱿鱼海鲜饭8⃣ 188
呢个西班牙海鲜饭配原条上兼烧过嘅鱿鱼,食落去都几香口。 佢地既饭系香草蕃茄酱汁调味,同埋吸收晒虾,带子,青口,鱼肉嘅精华,都真系算系几丰富。
慢煮甜酒烩和牛面颊 8⃣ 199
小编真系觉得大家一定要order呢道菜,因为真系好腍软好入味。甜酒味未算话好重相对黎讲比较清少少。底部舖左好滑好正既薯蓉,mix埋一齐食真系不得了。
黑松露烟火腿芝士多士 9⃣78
小编只能形容呢个真系今年度食过最好食嘅嘢,首先真系创意满分味道更加唔洗讲,好似黑松露意粉变成一个toast咁,而且好多好多芝士。多士外层系好香脆,黑松露多士真系唔系得个样,黑松露味道超级香浓,配埋烟火腿既咸香好鬼正!
热情果薄荷香橙梳打 7⃣ 58
呢个饮落去系超级summer vibe,比较偏酸小小但有香橙自然嘅甜味,加埋少少薄荷清爽,出面就算几湿热都觉得fresh啦。
焦糖蜂蜜奶昔 6⃣ 65
小编同上面呢个饮料比嘅话,我钟意上面个个小小。因为对于小编嚟比较偏甜小小,但饮落去都几creamy。
地址:旺角弥敦道566-568号侨建大厦2楼2室
港铁油麻地站 A2 出口, 步行约2分钟
#hktrendfood #trendfood旺角

感谢 hktrendfood
2019年7月31日点评 通过移动设备发表

在家靠父母,食好野当然要靠朋友啦。
今日朋友便带我来到CHIBA。

CHIBA装潢简洁,配合柔和灯光,带点情调及浪漫气息,而且店内播放著轻松悠闲的音乐,让人感到放松、舒缓的感觉。

唔好以为CHIBA只是一间普通的餐厅,他为大家提供不同口味的手工啤酒,紧有一款适合你嫁。

焦糖蜂蜜奶昔 - $65
焦糖蜂蜜奶昔上面加了忌廉、糖果粒碎作为点缀,令口感更丰富;而焦糖同蜂蜜饮落口感顺滑,浓郁得宜。

水蜜桃荔枝茶 - $56
水蜜桃荔枝茶用了古色古香的小花樽来盛着饮品,而且插上花做装修,不是有吸管都以为只是装饰品。
饮下香味满溢,甜度适中,入口清新。

芝士白酒煮海蚬 - $84
浓浓既芝士加上超大只的蚬及蒜蓉,来到时已香味四溢。

芝士味超浓郁,但食落又唔会出现太腻,仲要系做到拉丝添。

慢煮甜酒烩和牛面颊  - $188
慢煮后的牛面颊肉质软腍,入口即溶,配上满满的甜甜酱汁,令人垂涎欲滴;而牛面颊底下还有奶油般口感的薯蓉。

烤西班牙猪肋骨(细) - $188
烤西班牙猪肋骨肉质非常松软,轻轻切一下便令骨肉分离。猪肋骨肉味浓郁,更带点脂肪及软骨位,口感十足;而酱汁紧紧的包著肋骨,美味非常。

感谢 JaydenCSH
2019年7月8日点评 通过移动设备发表

餐厅:吃吧 (旺角)
地址:旺角弥敦道566-568号侨建大厦2楼2室

耳熟能详属于香港人嘅音乐,加上宁静而有气氛嘅环境,再配上美味嘅fusion菜,为我嘅一个晚上添上色彩

去到旺角弥敦道嘅侨建大厦2楼,黎到吃吧Chiba同好朋友食晚饭,所谓醉翁之意不在酒,但系其实好味嘅嘢食都好重要,为我哋嘅对话增加咗唔少嘅美

吃吧招牌拼盘 $132
呢个招牌拼盘有蟹肉牛油果、鹅肝酥盒、水牛芝士番茄、忌廉烟三文鱼、黑鱼子鸟蛋,上枱果阵因为伴随住干冰嘅关系所以卖相非常好睇,我同朋友都忍唔住即刻用手机影低呢一幅「仙境图」个人最钟意五款入边嘅鹅肝酥盒,浓郁鹅肝被整成鹅肝酱再搽系非常松脆嘅酥皮面包盒上,入口即溶,系高贵嘅享受

烟燻西班牙伊比利亚猪扒 $188
烟燻过嘅猪扒上枱嘅时候依然有阵浓烈嘅烟燻味,甚至乎放入口前嘅一刻餐厅职员先拎起个盖,非常细心,伊比利亚黑毛猪有嘢猪血统,肉质松化得黎肉味亦都比较浓郁,脂肪分布均匀,放入口时非常爽口,煎香嘅脂肪渗透住阵阵嘅香烤肉味,食到停唔到嘴

软壳蟹牛肉酱千层面 $148
原只嘅软壳蟹香脆可口,而且唔难咬开,亦都唔会有渣,千层面由浓厚嘅牛肉蕃茄汁配制,酸甜开胃,千层面亦都弹牙,一切就分开,厚度适中,每一块中间都夹杂着酱汁,所以味道均匀

曲奇朱古力奶昔 $65
上枱嘅时候系以碗盛载,以为系甜品,原来系饮品嘅特色,亦都可以装到唔同嘅食物材料,呢个曲奇朱古力奶昔有曲奇饼碎、忌廉、焦糖爆谷,同埋香浓嘅朱古力奶昔,饮品唔会过甜,而且又唔同嘅材料配搭,增加左成杯饮品嘅色彩、卖相同口感,吸睛又好味,强烈推介

水蜜桃荔枝茶 $56
水蜜桃荔枝茶香甜清新,以花瓶配上花朵装饰,卖相鲜明突出,唔讲以为系装饰,睇得出餐厅嘅设计同心思,赞

感谢 hinsonfoodhk
2019年6月15日点评 通过移动设备发表

旺角出名多cafe应该系人都知,所以今次就同朋友trytry依间食评都几好既cafe
吃吧招牌拼盘 $138
一上碟果阵喷晒烟,当然要疯狂呃like 好有分子料理既感觉,好fushion 样样食落都好有surprise
蟹肉牛油果:用清新既牛油果包住满满既蟹肉,上面仲有青苹果片配少许海葡萄做配搭 有种好fresh既感觉
鹅肝酥盒:上面有阵酸味同鹅肝汁,食落更加开胃,而且仲加佐d酥盒咬落去好松脆,再慢慢渗出阵阵鹅肝味,果然鹅肝都系要配脆卜卜既野食☺️
水牛芝士蕃茄:原粒既水牛芝士超级邪恶 再配埋清新既蕃茄仔 估唔到又几夹
黑鱼子鸟蛋:黑鱼子感觉比较上少见,都几香,配埋鸟蛋感觉几特别
忌廉烟三文鱼:感觉好似食紧三文鱼沙律都几fresh
芝士白酒煮海砚 $84
个汁超抵赞!!超好味会上引 重重既拉丝芝士味有边个抵抗到 我地直程后面薯条都点依个汁 海砚粒粒都好大只沾满个sauces 食落口除佐有海砚既鲜甜味仲好juicy 简直系正
烤西班牙猪肋骨 $188
原来会配埋薯条仲夹杂住地薯条 脆卜卜望到都好开胃 猪肋骨有surprise~ 整得好林好松软 超易咬岩晒我d懒人 而且配埋佢个秘制酱汁真系好惹味
软壳蟹肉酱千层面 $148
千层面已经够邪恶仲要黎多件软壳蟹 想人流口水咩 可以见到佢整到千层面既效果 之余仲舖满肉酱 食落好juicy 而且软壳蟹仲要啖啖肉 一啖蟹一啖千层面 超幸福~
慢煮甜酒烩和牛面颊 $188
已经烩到好林~食落口可以话入口即溶之 而且一啲都唔un食落好软嫩 虽然有满满既酱汁但依然可以食到牛既味道 再慢埋个薯蓉简直无得输
饮品方面全部都整得好有特色,我特别推介热情果接木花茶 一黎到已经劲吸睛,真系用个花瓶插住朵花 所以饮落除佐有热情果既酸味仲有啖啖都花香味~ 另外就系Chiba special drink 原来系放满佐各种水果加梳打 类似杂果宾治咁 会由员工亲自调制再慢慢好似气泡咁喷返d梳打入杯野饮 感觉都几清新同特别 大家可以试下
总结,餐厅环境气氛都几好,好适合gathering 而且店员都好nice,我地一坐底已经有推介我地可以嗌乜 食物特别之余质素都相当唔错~ 性价比黎讲都算几高

感谢 vvvfoodies

去过吃吧吗? 请分享你的经验!