“食物精致又特别”
吃吧的点评

吃吧
香港排名第581 (共16,413家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年1月4日点评 通过移动设备发表

一直都想试呢间餐厅,趁住放假即约埋朋友去食lunch先🥰

🥧吃吧招牌拼盘($118)
拼盘以中式木底座盛载5款迷你酥盒,包括什菌、苹果肝酱、三文鱼莎莎、蟹肉牛油果及烟火腿蜜瓜,卖相几精致,酥盒又够松脆,味道亦各具特色😋系一款好啱打卡嘅小食📸个人最推荐蟹肉牛油果味🤩

🍖慢煮甜酒烩和牛面颊($188)
和牛面颊唔会好似牛扒咁普遍,呢度有得食就梗系试下啦😆牛面颊口感同牛腩有啲相似,炆得够腍又入味👍🏻酒味唔算好浓,就算阿婆无牙都食得到😂底部嘅薯蓉吸收咗啲酱汁,有牛香之余又好味😋份量更多到食唔晒🙈

🍕香草蕃茄辣肉肠薄饼($118)
Pizza饼底烤得香脆又唔会好厚身,唔使怕好快饱而食唔到其他嘢😆另加入芝士、蕃茄及辣肉肠,食落开胃又惹味😋值得一赞系Pizza面加咗啲新鲜嘅沙律菜,可减轻Pizza嘅heavy感👍🏻

🍹水蜜桃荔枝茶($56)
饮品以中式嘅小花樽盛载,再插上胶花,造型够别致,好啱打卡📸水蜜桃及荔枝味都几出,味道清清地,唔会好甜😋我最钟意饮品系无加冰,饮落唔会觉得好冰冻😆

🍺花露水小麦啤($70)
卖相充满玩味,似足双妹嚜花露水😂啤酒则以花露水嘅配方作基调酿制,所以饮落有少少甜之余,仲伴随阵阵嘅花香味,几啱女士饮😆

餐厅日光充足,环境光猛舒适,同朋友系度Chill吓,过一个休闲嘅下午都唔错🤗

感谢 dyiongw

2020年12月14日点评 通过移动设备发表

今日同朋友仔庆祝生日🎂所以就同佢食餐生日饭,平时食生日饭喺夜晚,而家因为疫情嘅关系,就要晏昼食,咁啱去油麻地行街街,就上咗侨建大厦楼上Cafe

餐牌上有多款美食任你拣,花多眼乱,每一款都好想食,我哋就点咗两个主菜、一款小食及两杯嘢饮

哗,第一眼就睇到有德国咸猪手,点会唔叫呢😋
德国咸猪手 $228
德国咸猪手🐖放到上枱,好似表演咁,叉住只咸猪手吊系个架上面,店员淋上烈酒,之后点火🔥哗🤩好正呀,好有气势呀,到差唔多熄火嘅时候,店员就帮我哋切🔪;德国咸猪手啲皮劲香脆,肉质劲嫩滑,仲超厚肉添,真系好好味;仲配埋德国香肠同埋薯蓉🥔真系食到超饱

烤西班牙猪助骨 Regular $188
Cafe做咗样好贴心💛嘅事,系每条猪助骨都会切一半,当我切嘅时候,就更容易切开;猪助骨嘅肉质够嫩,个烤汁好正,仲有埋鸳鸯薯条🍟除普通薯条外仲有甜薯🍠每条都好香脆,仲有茄汁🥫及芝士酱🧀,点埋一齐食

之后仲嗌咗一碟小食
西班牙鸡中翼 $78
厨师已经将🐥鸡中翼一分为二,变成单骨鸡翼,食嘅时候更方便,仲要刚刚炸起,热辣辣好香脆,配埋个汁就最正😋

当然唔少得叫饮品
曲奇朱古力奶昔 $65
放系枱上,我仲以为系甜品,用半个🥥椰子壳装住,我最钟意嘅Oreo饼碎加埋爆谷,顶层系忌廉,朱古力唔甜,奶昔仲好滑

炭烧榛子朱古力 $56
面层系溶咗嘅棉花糖,榛子🍫朱古力味好香,仲唔会太甜

两个人都差啲食唔晒,质素高,又大份又好味👍🏻

Chiba_hk
弥敦道566号侨建大厦2楼2室

感谢 SukiYeung
2020年12月2日点评

呢间真系bookmark左好耐
最近终于有时间去试

嗌咗佢哋嘅招牌拼盘
一嚟到之后个卖相已经好吸引同好丰富
酥皮盒既filling有杂菌,三文鱼,蟹肉牛油果,Parma ham蜜瓜同苹果肝酱,
每样都好好味,
除左个酥皮都好脆,每一个啲filling都好出色,
咁多个个人觉得最好味系苹果肝酱,
酸酸甜甜,真系食晒咁多个都唔够喉😍

热情果接骨木花茶
饮品嘅杯好靓
系一个花樽装住饮品
嗌尼系绝对系为咗打卡
Elderflower本身已经好清甜
加埋热情果成杯都好清新好适合夏天!

感谢 Daholic F
2020年9月26日点评

💛🥰
🥘西班牙海鲜饭($168)份量刚好.香浓蕃茄微酸开胃~risotto 不会过于湿润,饭粒有咬口,不错啊🥰
🐮慢煮甜酒烩和牛面颊($188)人气菜式果真没有失望啊!!一直都好喜爱用上慢煮煮法烹调肉类,肉质保持嫩滑👍🏻加入甜酒,味道跟牛肉好夹!
🍤特式炸海鲜篮($86)次次食饭都会忍唔全住点小食炸物😋过过口瘾~篮内有炸虾.蟹饼.带子.鱿鱼圈仲有蠔😋热辣辣,好香口!最喜欢炸虾,虾肉仍然爽口弹牙
🍫曲奇朱古力奶昔($65)我睇中左佢好耐!!终于一试🥰外形特别,以碗盛载沙冰奶昔~不过朱古力味唔算好浓.奶味较重🍼
🍺LionRock追求($64)果味较出,酒精浓度比另一枝梦想较高
📍吃吧Chiba
旺角弥敦道566-568号侨建大厦2楼2室

感谢 foodienethk
2020年9月7日点评 通过移动设备发表

餐厅:吃吧 (旺角)
地址:旺角弥敦道566-568号侨建大厦2楼2室

旺角嘅黄店真系好多,今次去到吃吧呢间位于侨建大厦2楼嘅楼上西式酒吧🍺,听住张敬轩嘅歌🎼,加上有气氛嘅环境,同朋友一边饮下酒,一边倾下偈,真系最适合不过😎

呢到嘅布置略有英伦风🇬🇧,柔和昏暗嘅灯光💡,加上红白砖墙,真系任何一个位都可以轻松打个靓卡😏,仲有唔少文宣,想要苹果创刊号都可以拎返份架🍎

特式炸海鲜篮 $86
以中式嘅蒸笼配上各款海鲜炸物,有中西合璧嘅感觉,海鲜有炸蠔🦪、原只虾🦐、蟹饼🦀、带子同鱿鱼圈🦑,每款有两件,即叫即炸非常香脆,两个人岩岩好咩都可以试匀😆

西班牙海鲜饭 $168
炒饭用咗铁pan盛载,够哂特色😛,除咗有大大只青口,仲有鱼柳、鲜虾等,用秘制酱汁同鲜茄仔炒完🍅,饭香开胃,带有酸甜味道,饭底仲湿湿地唔会好dry

慢煮甜酒烩和牛面颊 $188
最出色嘅一定系呢个和牛面颊🐮,经慢煮后肉质超腍,略带充满胶质嘅筋部,入口有即溶嘅感觉😍,加上每啖都有甜甜酒香,入味惹味,值得再encore🤤

接骨木花味手工苹果酒 $64
Elderflower Craft Cider
黎自苏格兰嘅品牌🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿,入口较fruity,有清甜嘅苹果香🍎,对女士或唔受得太重酒味嘅人就岩哂👍🏼

狮子山啤 梦想 $64
LionRock Beer Dream
属于香港人嘅啤酒🍻,用上桂花酿制,有突出嘅桂花香🌸,比较甘涩,另带有些少柑橘同葡萄柚嘅清甜🍊。「梦想」背后嘅理念系用咗低酒精、薄酒体,意味人人都岩饮,每个人都应该拥有「梦想」🌍

感谢 hinsonfoodhk

去过吃吧吗? 请分享你的经验!