“✤♡ 闹市中的楼上ᴄᴀꜰᴇ • 不会令人失望 ♡✤”
吃吧的点评

吃吧
预订桌位
香港排名第582 (共15,820家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年4月10日点评 通过移动设备发表

要成功在楼上舖立足吸引食客的话,除了食物卖相好之余也要味道够好‼️chiba就绝对做到了‼️ 听老板说以前餐厅只做晚市生意,但因疫情关系所以现在午市也会开放 经网上订位还有折扣,真的要再去支持‼️
▫️
❥$ 招牌拼盘 木制盒整齐的摆放5款小点心,卖相精美有点像ᴀꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ‼️ 拼盘有什菌酥盒、苹果肝酱、三文鱼莎莎、蟹肉牛油果、烟火腿蜜瓜 味道配搭清新,每款都很喜欢‼️❣️
▫️
❥$ 软壳蟹肉酱千层面 份量很足,每层千层面都层叠著牛肉烹调成的浓浓肉酱 蕃茄酱味道也很突出,酸酸地令人胃口大开‼️软壳蟹炸得香脆可口,很滋味‼️
▫️
❥$ 烟燻西班牙伊比利亚猪扒 店员会在客人面前慢慢打开盖子,烟燻效果很美 (可惜我技术不佳,拍不到那一刻) 西班牙伊比利亚猪扒肉质很嫩很嫩,而且真的有烟燻的淡淡香味 餐厅很细心的用意大利黑醋及蕃茄来伴碟,减低油腻感‼️

感谢 msfoodloverr

蓝色花樽系水蜜瓜荔枝茶
红色花樽系热情果接骨木花茶
饮落茶底香浓
清爽口感分别搭上水蜜瓜荔枝及热情果接骨木的香气及味道
个人觉得两杯都系必点!
同场叫左
烤西班牙猪肋骨:食落口好入味好软淋 肉质鲜嫩美味多汁 配菜仲有海量多既炸薯条同蕃薯条 完美配搭‍♀️
软壳蟹肉酱千层面:原只炸软壳蟹放咗系上面吸晴!肉酱同千层面比例均匀
吃吧招牌拼盘:一次有齐什菌酥盒、苹果肝、三文鱼莎莎、蟹肉牛油果、烟火腿蜜瓜, 下午茶拎住杯野饮食佢同朋友倾计最岩
吃吧 (旺角)
旺角弥敦道566-568号侨建大厦2楼2室

感谢 Exploremorewithleung
2021年1月4日点评 通过移动设备发表

一直都想试呢间餐厅,趁住放假即约埋朋友去食lunch先

吃吧招牌拼盘($118)
拼盘以中式木底座盛载5款迷你酥盒,包括什菌、苹果肝酱、三文鱼莎莎、蟹肉牛油果及烟火腿蜜瓜,卖相几精致,酥盒又够松脆,味道亦各具特色系一款好啱打卡嘅小食个人最推荐蟹肉牛油果味

慢煮甜酒烩和牛面颊($188)
和牛面颊唔会好似牛扒咁普遍,呢度有得食就梗系试下啦牛面颊口感同牛腩有啲相似,炆得够腍又入味酒味唔算好浓,就算阿婆无牙都食得到底部嘅薯蓉吸收咗啲酱汁,有牛香之余又好味份量更多到食唔晒

香草蕃茄辣肉肠薄饼($118)
Pizza饼底烤得香脆又唔会好厚身,唔使怕好快饱而食唔到其他嘢另加入芝士、蕃茄及辣肉肠,食落开胃又惹味值得一赞系Pizza面加咗啲新鲜嘅沙律菜,可减轻Pizza嘅heavy感

水蜜桃荔枝茶($56)
饮品以中式嘅小花樽盛载,再插上胶花,造型够别致,好啱打卡水蜜桃及荔枝味都几出,味道清清地,唔会好甜我最钟意饮品系无加冰,饮落唔会觉得好冰冻

花露水小麦啤($70)
卖相充满玩味,似足双妹嚜花露水啤酒则以花露水嘅配方作基调酿制,所以饮落有少少甜之余,仲伴随阵阵嘅花香味,几啱女士饮

餐厅日光充足,环境光猛舒适,同朋友系度Chill吓,过一个休闲嘅下午都唔错

感谢 dyiongw
2020年12月14日点评 通过移动设备发表

今日同朋友仔庆祝生日所以就同佢食餐生日饭,平时食生日饭喺夜晚,而家因为疫情嘅关系,就要晏昼食,咁啱去油麻地行街街,就上咗侨建大厦楼上Cafe

餐牌上有多款美食任你拣,花多眼乱,每一款都好想食,我哋就点咗两个主菜、一款小食及两杯嘢饮

哗,第一眼就睇到有德国咸猪手,点会唔叫呢
德国咸猪手 $228
德国咸猪手放到上枱,好似表演咁,叉住只咸猪手吊系个架上面,店员淋上烈酒,之后点火哗好正呀,好有气势呀,到差唔多熄火嘅时候,店员就帮我哋切;德国咸猪手啲皮劲香脆,肉质劲嫩滑,仲超厚肉添,真系好好味;仲配埋德国香肠同埋薯蓉真系食到超饱

烤西班牙猪助骨 Regular $188
Cafe做咗样好贴心嘅事,系每条猪助骨都会切一半,当我切嘅时候,就更容易切开;猪助骨嘅肉质够嫩,个烤汁好正,仲有埋鸳鸯薯条除普通薯条外仲有甜薯每条都好香脆,仲有茄汁及芝士酱,点埋一齐食

之后仲嗌咗一碟小食
西班牙鸡中翼 $78
厨师已经将鸡中翼一分为二,变成单骨鸡翼,食嘅时候更方便,仲要刚刚炸起,热辣辣好香脆,配埋个汁就最正

当然唔少得叫饮品
曲奇朱古力奶昔 $65
放系枱上,我仲以为系甜品,用半个椰子壳装住,我最钟意嘅Oreo饼碎加埋爆谷,顶层系忌廉,朱古力唔甜,奶昔仲好滑

炭烧榛子朱古力 $56
面层系溶咗嘅棉花糖,榛子朱古力味好香,仲唔会太甜

两个人都差啲食唔晒,质素高,又大份又好味

Chiba_hk
弥敦道566号侨建大厦2楼2室

感谢 SukiYeung
2020年12月2日点评

呢间真系bookmark左好耐
最近终于有时间去试

嗌咗佢哋嘅招牌拼盘
一嚟到之后个卖相已经好吸引同好丰富
酥皮盒既filling有杂菌,三文鱼,蟹肉牛油果,Parma ham蜜瓜同苹果肝酱,
每样都好好味,
除左个酥皮都好脆,每一个啲filling都好出色,
咁多个个人觉得最好味系苹果肝酱,
酸酸甜甜,真系食晒咁多个都唔够喉

热情果接骨木花茶
饮品嘅杯好靓
系一个花樽装住饮品
嗌尼系绝对系为咗打卡
Elderflower本身已经好清甜
加埋热情果成杯都好清新好适合夏天!

感谢 Daholic F

去过吃吧吗? 请分享你的经验!