“生日快乐”

船长意法日餐厅
香港排名第3,778 (共13,928家美食)

有个住元朗的闺蜜生日,特意入去元朗食生日饭,西菁街很多食肆比较多选择,今日朋友仔想打边炉就选择船长意法日餐厅试一试,入到去已经见到有好多火锅配料选择,如果肚仔饿还有熟食菜可供选择
响螺竹丝鸡煲
选择火锅汤底就选择响螺竹丝鸡汤底,汤底配料澎湃,大大件响螺及乌鸡分量十足
牛颈脊肉
$258牛颈脊肉,牛颈脊肉没有多余肥膏,再配合埋多种火锅配料酱油,味道更佳,而且七点前结帐有七折
海鲜盘
套餐包括一盘海鲜配料,虾好新鲜无雪味,鲍鱼软身易入口,脆鱼鲩弹牙爽脆,夹都不会散开
海陆空矶烧拼盘
自己串烧自己烧,不用调味酱都已够味,黑椒牛肉串烧牛肉柔嫩不老不韧,黑椒辣辣很惹味
甜品
Häagen-Dazs雪糕任食,咖啡味浓,除咖啡味外,还有士多啤梨味可供选择

感谢 RachelNgai829

2019年8月27日点评 通过移动设备发表

船长好耐之前食过印象几好,价钱平,质素又几好,经过见到而家变左做火锅放题,今日就去试下

除左火锅,仲唔洗加钱同时可烧烤埋,感觉好良好。
拣左猪骨汤底,美国肥牛套餐,包埋人数份量嘅海鲜。蚬数量较多,另外仲有鲍鱼仔,青口,深海鱼片,蠔,虾 数量唔多但种类取胜。
烧烤有串烧同鸡翼一齐上,好钟意个沙嗲汁好香花生味带少少甜甜地。

好欣赏我地肥牛食完一盘,店员都会问我地需唔需要再添
配菜都好够,仲有好多唔同嘅丸类同响铃,都有keep住添嘅,唔会话食到最后冇野食,所以可食几多攞几多,唔洗赶住一次过攞。
火锅又得,烧烤又得。
熟食方面都有成6种选择,有菜有鸡有鱼。

最后每人食埋2杯哈牌雪糕^^ 开心满足

感谢 elsawongyt
2019年6月5日点评

入元朗揾openrice 见呢间船长餐厅有好多discount 就入左去试

火锅放题有几只比你拣,我就拣左牛同沙爹汤,佢d牛望落都好新鲜,唔会太肥
除左牛,出面就系任攞野食☺️

佢个饮品柜有好多野拣,仲有男人最爱既啤酒

之后冷盘有沙律,冻虾,生果,d菠萝好甜一定要食

佢呢度d热食系成日换下唔同款,呢个加分有诚意所以中意食既要得闲出去睇下有咩热食,佢有炸物同d小菜,炸物有个长条型既香蕉糕好好食,第一次见好特别,小菜佢居然仲有鲍鱼食,所以记得去抢

另外当然有大量丸类,菜同面,仲要有好多海鲜可以食,真系好抵食☺️

而甜品佢都有好多款,有啫喱,豆腐花,朱古力挞同大量雪糕雪条

呢间餐厅有好多食物种类,仲有好多唔同既优惠,真心性价比好高,下次可以系openrice book,会有得平☺️

感谢 heiman0531
2019年5月30日点评

今天要到元朗逛家私舖,所以先来吃个丰富brunch才有力逛。
我们大约11点到达餐厅,看到有些中式餐颇吸引,但要11:30才开始供应,于是我们先点了一份早餐 - 鸡扒丹麦多士$38,可选两份配料,作为鸡蛋控的我,选了煎蛋和炒蛋
还附送餐饮一杯。鸡扒份量十足,鸡肉鲜嫰,丹麦多士不是一般的多士,质感像油酥皮,很有层次,口感丰富。
到11:30时店员还记得我们想点的中式午餐,就立即替我们入单。我们点了一个干炒牛河$58,一个鲍鱼双菇鸡粒炒饭$58
干炒牛河很有镬气,鲍鱼双菇鸡粒炒饭足料好味。最令我们惊喜是有中式例汤附送~
这间餐厅名字叫意法日,但其实选择也不止这些,应是中西日韩欧陆也有,而且每样菜式也相当有水准, 很难得

感谢 unizfree
2019年5月5日点评

船长之前系西餐厅,静静地变身为任食火锅(2小时),当然要试吓座位宽敞,舒适又干净汤低有多款选择最后选了花胶鸡汤,花胶软淋,鸡的份量都唔少,汤底清澈。除咗火锅配料,原来仲有冷,热盘供应,冷盘为沙律,热盘有炸物/鱼/带子等...鸡翼略咸菜的种类算多,而且新鲜火锅料则选了上级肥牛;原来此价钱还可点选豚肉/鸡肉,不过每碟份量唔多饮品/甜品都有多款,不过汤的味道就一般般!甜品就系雪糕/雪条,寻找儿时回忆服务员有礼貌,而且换碟勤快,值得一赞

感谢 Dennis Y

去过船长意法日餐厅吗? 请分享你的经验!