“抵食一蚊优惠菜式”

提供送餐服务
香港排名第761 (共16,514家美食)
周围地区: 黄大仙
周围地区: 黄大仙
2021年2月27日点评 通过移动设备发表

禁晚市堂食咁耐,难得近日重开,梗系想出街食下饭,九龙城出名食泰菜,第一时间去觅食,想起橙象每日有一蚊优惠菜式好抵食,尤其是今天是星期一,有老公最钟意嘅泰式明炉乌头鱼。本来百多元,而家一蚊就食到,当然不会错过。泰式明炉乌头鱼:热腾腾原条鱼上台,用明火滚住食,用上新鲜乌头炮制,配搭香茅、南姜、辣椒、芫荽及青柠等材料煮成的,汤底和配菜香浓惹味,味道酸辣,愈吃愈开胃。 乌头鱼肉鲜甜可口。泰式拼盘:有两件虾饼、两件春卷、两件鱼饼、两件香叶包鸡。即叫即做,春卷:外皮香脆,馅料丰富爽口又惹味。虾饼 用新鲜虾肉打成胶,虾味浓,口感弹牙。泰式鱼饼,味道香辣,鱼肉中混合著柠檬叶香气。香叶包鸡:用泰国土产斑兰叶包住鸡肉明火油炸, 淡淡叶香渗入鸡肉里,外干脆而有肉汁,非常香口。咖喱海鲜脆包盅:面包盅内的泰式咖喱浓香,蛋汁炒得好滑溜, 充满葱及洋葱的香气;海鲜新鲜,有2只大青口、鱿鱼、大虾、鱼块, 面包外层香脆,内里软熟, 将面包剪开沾上咖喱酱汁同又香又好惹味!芒果冰特饮:以鲜芒果制作成沙冰, 芒果味鲜香,沙冰磨得幼细,入口即溶,冰冻解喝!

感谢 waikuen16

2021年2月26日点评

粮尾外出食饭, 总要四出揾平野食, 今晚幸运地行经Orange Elephant,
无意中见到门外MENU指定菜式仲做紧一蚊优惠!!
咁岩今日$1菜式系我至爱嘅虾饼, 即时入去食过个dinner~

餐厅内环境整洁,
一般泰菜餐厅有既款式呢度都有, 拣左几款share食。

【芒果冰特饮】HK$36
沙冰打得绵密幼细, 有淡淡芒果味, 甜度低, 整体味道偏淡

椰香味浓郁嘅【椰汁冰】HK$28

【虾饼】HK$1
虾饼表面香脆不油腻, 质地弹牙, 味道鲜甜

【泰皇咖喱炒大虾】HK$182
大量咖喱汁奄没了两只开边大虾, 虾肉偏林身, 食到虾嘅原味, 沾上了甜甜咖喱汁, 如果加碗白饭捞汁就正!

【原个菠萝海鲜焗饭】HK$104
炒饭做底, 炒饭粒粒分明, 食材丰富, 包括有青口、虾球、炸鱼柳、鱿鱼、清甜多汁菠萝肉, 配上腰果、肉松食, 食落更有层次。

感谢 Keresawong
2020年11月10日点评

成日出街食都唔平㗎
今次就同大家揾啲cp超高嘅餐厅
带大家用💵一蚊💵食好野

橙象@orangeelephanthk 每日都会有一款$1菜式提供俾大家
北角分店喺星期二用$1就可以食到劲大碟既泰式香茅炸猪扒💓

谂定下次试咩先🥰
0 赞好

感谢 nkcfung
2020年10月21日点评 通过移动设备发表

九龙城是食泰国菜的集中地,每每想食泰国菜,都会来到九龙城, 今晚选择了位于启德道的橙象。

橙象最先吸引我的,是这个每日的$1元优惠。

泰式明炉乌头$169,今日优惠$1。
今日每日$1元优惠,是这个泰式明炉乌头,里面有很多配料,有芫茜、葱、柠檬叶、香芹菜、南姜、秀珍菇、洋葱及瘦肉碎…等配料。
乌头鱼肉质鲜嫩,口感较腍,配上带点酸辣的秘制酱汁,味道尤为鲜味。

香叶辣椒牛肉碎炒饭$76
因怕热气,所以问侍应可否不要炒饭而要伴饭,餐厅没有好象其它一般餐厅一成不变,而满足了我这个餐牌上没有的要求,感觉非常开心。
原先想着牛肉碎会有机会韧,但食落口感香辣有香叶味,而且一点不韧,也非常入味香口,伴饭食一流。

炭烧牛肋骨$96
炭烧牛肋骨,肥瘦相间,很香牛油味,炭烧令牛肋骨特别香,醃得够入味,点上泰式酱汁,特别惹味。

特选椰青$42
椰青水清甜冰凉,就算食完炭烧牛肋骨,也不会热气了,还有椰青里面的椰肉,非常清香软腍。

此餐厅当真是抵食美味,下次还会再来。

1  感谢 wadia777
2020年7月2日点评 通过移动设备发表

最近,大家"思乡”既情绪都好浓厚,都纷纷打咭去食"乡下嘢”。我都好挂住"沙挖啲卡”,于是放工相约朋友黎到出名食泰国菜既九龙城,一解乡愁。

好彩收工收得早,六点几黎到,7点几已经差唔多全场满座,食到中途出面已经有人等紧位。

首先出场既系-
🧤酸辣去骨凤爪 (原价$72--->$1)
咁岩撞正星期三,可以以$1优惠价食到呢道菜。呢个夏天食真系岩晒,酸酸地辣辣地又带点甜味,相当开胃。虽则我同朋友都唔食得太辣,一开始都觉得有点太辣,但越食越过瘾,最后都清空左只碟。

🐟泰式明炉乌头鱼 ($169)
乌头鱼相当大条肥美,面头俾配料覆蓋晒,有秀珍菇,甘笋丝,芹菜,姜葱和肉碎等等,底下仲有椰菜垫底。乌鱼肉质嫩滑,新鲜,一点也不腥,亦无泥味,汤底清甜。如果星期一黎食,仲可以以1蚊优惠价,真系超级抵食。

🍚椰青焗海鲜饭 ($104)
平时菠萝炒饭食得多,椰青焗饭就第一次食。原粒椰青里面塞满了饭,面头淋了一层椰浆,有点似富士山既感觉。饭粒被压到好实,口感比较黏,食落仲有淡淡既椰香奶油味。配料亦都好丰富,有虾仁,鱿鱼,粟米,冬菇,提子乾,腰果等等。材料新鲜,每一口都相当满足。

🥥特选椰青 ($42)
好大个椰青,清清甜甜,最中意刮卖里面既椰肉黎食。

🍹椰汁珍多冰 ($28)
泰菜既特式饮品,甜度适中,足料,必点之选。

感谢 pandasmall

查看过Orange Elephant Thai Restaurant的旅行者还看了

去过Orange Elephant Thai Restaurant吗? 请分享你的经验!