“很好”

云长小龙坎老火锅
香港排名第2,940 (共13,928家美食)
2019年8月11日点评

火锅都是带有浓浓的奶味很特别,这里的牛腩也是一道风景线,这里的咖哩很正宗,吃起来咸咸甜甜的。食材也是十分新鲜

感谢 Sunnyhk223

皮蛋有润肺养阴的功效 食完麻辣再用清汤食菜
应该是不错了吧 会没有这样燥

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2019年2月2日点评 通过移动设备发表

整个餐厅物品都很宫廷式...几特别!
点了麻辣拼蕃茄汤底
两者也很正...蕃茄味不假...很浓郁!
每样食品都很新鲜
紫菜响铃第一次食...吸了汤汁..非常good!
最尾还奉送沙冰给客人降一下温

感谢 joecheung2000
2019年1月2日点评

一早已经听过云长小龙坎呢间火锅店,今日约埋好耐无见嘅旧同事,碌一碌、倾下计!店面装修好高级,位置都好阔落,倾计一流。
#红油药膳锅 $138
有辣有唔辣紧系嗌鸳鸯锅,药膳锅有惊喜!好甜好浓,开波未有嘢食都忍唔住饮咗几啖。红油个边拣咗小辣,味道唔会太攻鼻,香味十足。
#内蒙羊肉片 $108

肉片放红油汤无误!啲羊肉唔会雪到硬晒,嚟到仲好软淋,轻轻一烫放落味碟加入麻油香味,大满足!
#黑松露海鲜饺(半份)$58

平时打边炉唔食饺嘅猪太郎,畀黑松露吸引住,只只都肥嘟嘟,黑松露味香浓!半份啱晒两个人食
#太极双滑 $118

虾滑、墨鱼滑双并嘅款啱晒的哋心大心细嘅为食鬼,记得将蟹子同黑松露同啲滑捞匀,增加口感更加好味。
#鬼马墨鱼脆 $68

第一次食鬼马墨鱼脆,好得意,食油炸鬼食得多,酿咗墨鱼肉嘅真系第一次,唔洗煮太耐,油炸鬼太谂就无咁好食㗎喇!

PS: 味碟+酱料+茶位费(位)$50

感谢 msmessypig
2018年12月23日点评 通过移动设备发表

天气冻,打边炉!天气回暖,都系打边炉!最近发现小龙坎开咗过尖沙咀,唔使专登过海都可以食到麻辣火锅啦yeah

印象中上次食都已经半年前嘅事,个阵CWB仲要劲难book位,记得个麻辣汤底同麻油都好正~

今次再encore: 红油蕃茄锅 $138

因为上次小辣已经觉得好刺激,今次都系嗌返小辣就算。蕃茄汤主要系煲菜

等咗三分钟左右个麻辣汤就好滚动!但蕃茄汤依然冇乜声气,放咗啲娃娃菜落去慢慢煲,其他材料就用辣个个煮~

成都空运鲜毛肚 $108

毛肚系麻辣火锅必定会见到嘅料,仲标明系空运到港,当然要试下呢个四川风味。冰镇上枱,渌大约20秒就好快食得,再沾上麻油,香辣爽脆,比一般牛柏叶更有咬口,打边炉一流。

珊瑚蚌 $128

另外都试下啲海鲜类,珊瑚蚌份量好多,要煮耐少少大约2分钟,爽口得黎仲好吸汤!而且卷埋一旧食落就特别有层次,索索声咁。

鸭血 $58

鸭血同麻辣火锅又系绝配,鸭血一啲异味都冇,质地软身而且好滑漏,食到停唔到口。

手打虾滑 $98

虾滑落锅个下实净唔会散开,食起来就弹牙,就算煲左好耐都keep住弹性弹性,仲食到好重虾味添。

嗌咗咁多野食,够晒2-3人食了!其实每份都几大碟,所以我觉得应该4个人食就最好喇~尖沙咀比起CWB铺啲人好似友善啲,野食黎得好快又有礼貌,所以对新铺印象都唔错~

感谢 salytlyt

去过云长小龙坎老火锅吗? 请分享你的经验!