“必食粢饭”
豆浆大王的点评

豆浆大王
香港排名第6,639 (共15,674家美食)
2021年1月10日点评

讲起食粢饭,豆浆大王一定系不二之选。咁豆浆大王嘅粢饭出名嘅主要原因系因为佢嘅馅多,而且系即叫即整,非常新鲜,唔会话啲油炸鬼冧晒嘅。除咗粢饭,佢都仲会有下午茶丶午餐,有啲基本嘅饺子面食同饭餐嘅,仲有银丝卷。

咸粢饭 $16
我就叫咗咸粢饭,佢另外有甜粢饭,系砂糖加油炸鬼咸。咸粢饭主要就系有榨菜丶油炸鬼同埋肉松。咁一条粢饭呢都系$16,其实都几抵食。黐饭可以叫餐厅一开二俾你,大家可以同朋友share都OK。粢饭嘅饭干身,唔会太过冧身,唔会好似煮咗好耐咁,厚度啱啱好。而榨菜唔会太过咸,抢晒成个粢饭味道,肉松都俾得好足。而油炸鬼就唔会话放得太耐,变冧晒。所以,我咁钟意食豆浆大王嘅粢饭。

感谢 jmmamama

2020年3月12日点评

听说这里的豆浆、粢饭很不错;当然要试试。豆浆确是不错,热的不甜。可随自己的喜好加糖,但粢饭却不要得。首先分量太少,饭很松散。油炸鬼是脆的,但是太硬。好像番炸一样。
另外,还试了担担面。只有辣,并没有花生酱的香味。

感谢 PPKY2018
2019年5月20日点评

依家有粢饭食的地方愈黎愈少,难得遇到就即刻去食。油炸鬼脆卜卜。豆浆有多款口味,紫薯,椰汁,榛子味等。

感谢 lovetravelgirl2019
2019年4月5日点评 通过移动设备发表

这小店在工商业区,客路多数是附近上班一族。没想到这里的食物很有心。最喜欢这里的粢饭和豆浆,粢饭时即叫即做,油炸鬼很脆。豆浆应该是加了椰汁,令豆浆变得很香。酸辣汤亦有别于一般的酸辣汤,值得一试。

感谢 maggiechanpn

淡而无味

感谢 911hayleyc

查看过豆浆大王的旅行者还看了

中国香港

去过豆浆大王吗? 请分享你的经验!