“[越式] 旺角聚脚好地方”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第111 (共13,901家美食)
2019年8月12日点评

旺角逛街后,若想不到吃什么,位于旺角银行中心一楼的Le Viet也是不错选择,空间大座位宽敞,适合一班人联谊聚会,而且轮后时间亦快。

咖哩炒大虾 咖哩味浓亦不会太辣,位量十足,大虾经炸后再煮入咖哩汁,再配一碗白饭,YUMMY! 大虾多,几乎是足以3-4人分享!

蒜蓉炒椰菜苗 椰菜苗有咬口亦爽脆,蒜味非常香,正!

Le Viet 拼盆 越式菜不可少的四小食: 炸虾饼,炸春卷,扎肉蒸粉包,烧猪颈肉。不得不赞扎肉蒸粉包的馅料用黑木耳碎肉,简单但不腻口,YUM!

印度煎饼 最后就是来个煎饼。因不想吃白饭,印度煎饼就是很好的选择!每一口都沾上咖哩汁,一流

感谢 NNNNNhungry

2019年8月12日点评

Lunch Set 都几抵食, 六十几蚊就有咖喱牛腩饭,牛腩都唔错,仲包埋煮到好林既牛根。餐厅地点喺正地铁旺角站E出口隔离,大热天时唔洗行到身水身汗,非常方便。室内装修都好企理,坐得舒服架。我星期六lunch去食都唔洗等位,正。

1  感谢 ddd388
2019年8月11日点评

鲜虾米纸卷
好中意食米纸卷,今次拣左虾。虾肉大小适中,米纸皮烟韧,入面包满米粉菜丝,口感十足,点埋酸汁非常满意。

烧猪颈肉
外貌不是很美,少少焦焦的,但原来入口是充满碳烤香味!烤到刚好,肉质很嫩滑!又有泰式甜酸酱点,非常惹味。

牛油鸡翼
份量比想像中多,鸡翼也饱满大只。鸡翼上铺满蒜粒,牛油亦慢慢渗哂出尼,好香口。鸡翼本身也入味,亦唔会干柴,好食!

咖哩软壳蟹配法包
咖哩会连埋个炉一齐上,甚有特式,而炸软壳蟹同薯仔则另上,以保持脆口。炸软壳都几大只,赞哩度炸粉唔会落好多,点咖哩食落唔错。而薯仔有轻炸过,外脆内软,系食咖哩的好配撘!
而法包不软又不太硬,可以索哂d咖哩尼食,超越满足!

饮品点左椰青,够冻够清甜!

重点系哩度好扺食,叫左禁多样包埋加一都只系$358!!! 绝对可以叫多d过足口瘾啦!

感谢 L0veprince
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

星期日上完两堂瑜伽之后,梗系要揾啲好嘢食补充一下体力啦。去到银行中心揾左呢间越南嘢黎食。入到去地方好开扬,可能因为已经过咗午餐时间所以人唔算多,职员好好安排左我哋坐窗边,系宁静嘅环境望住个条平时好繁忙嘅西洋菜南街,别有一番风味。
拼盘有四款嘢食,分别系猪颈肉、春卷、炸虾饼同埋扎肉蒸粉包。猪颈肉似系碳烤一样咁香口惹味,炸虾饼就够晒大旧,春卷炸得香脆之余又唔会太干身。
辣椒膏大蚬炒得香浓惹味,辣度适中,就算唔系好食得辣嘅人都可以好好享受呢味菜,啲蚬肉就真系大大只,啲肉几乎填满左个壳一样,味道鲜甜。
黎到重头戏就系咖喱炒肉蟹,名副其实嘅肉蟹,多肉到一个点,满满又鲜甜嘅蟹肉,配上浓郁嘅咖喱,真系令人食到停唔到口,就算平日好怕要拆壳嘅我都忍唔住出手食佢。
再加上个椰青又大又鲜甜,两个人饮都好足够。好满意嘅一餐,我哋已经喺度谂紧下次几时黎再食过。

感谢 Vincentdelight
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

平时都有经过开,难得今次无拣定餐厅,就过黎食吓。。。
不般越南菜式都有,价钱好亲民,以闹区黎讲算好抵食。

感谢 Yvonne1616

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!