“超高性价比之选!”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第105 (共13,928家美食)
2019年8月11日点评

鲜虾米纸卷
好中意食米纸卷,今次拣左虾。虾肉大小适中,米纸皮烟韧,入面包满米粉菜丝,口感十足,点埋酸汁非常满意。

烧猪颈肉
外貌不是很美,少少焦焦的,但原来入口是充满碳烤香味!烤到刚好,肉质很嫩滑!又有泰式甜酸酱点,非常惹味。

牛油鸡翼
份量比想像中多,鸡翼也饱满大只。鸡翼上铺满蒜粒,牛油亦慢慢渗哂出尼,好香口。鸡翼本身也入味,亦唔会干柴,好食!

咖哩软壳蟹配法包
咖哩会连埋个炉一齐上,甚有特式,而炸软壳蟹同薯仔则另上,以保持脆口。炸软壳都几大只,赞哩度炸粉唔会落好多,点咖哩食落唔错。而薯仔有轻炸过,外脆内软,系食咖哩的好配撘!
而法包不软又不太硬,可以索哂d咖哩尼食,超越满足!

饮品点左椰青,够冻够清甜!

重点系哩度好扺食,叫左禁多样包埋加一都只系$358!!! 绝对可以叫多d过足口瘾啦!

感谢 L0veprince

2019年8月9日点评 通过移动设备发表

星期日上完两堂瑜伽之后,梗系要揾啲好嘢食补充一下体力啦。去到银行中心揾左呢间越南嘢黎食。入到去地方好开扬,可能因为已经过咗午餐时间所以人唔算多,职员好好安排左我哋坐窗边,系宁静嘅环境望住个条平时好繁忙嘅西洋菜南街,别有一番风味。
拼盘有四款嘢食,分别系猪颈肉、春卷、炸虾饼同埋扎肉蒸粉包。猪颈肉似系碳烤一样咁香口惹味,炸虾饼就够晒大旧,春卷炸得香脆之余又唔会太干身。
辣椒膏大蚬炒得香浓惹味,辣度适中,就算唔系好食得辣嘅人都可以好好享受呢味菜,啲蚬肉就真系大大只,啲肉几乎填满左个壳一样,味道鲜甜。
黎到重头戏就系咖喱炒肉蟹,名副其实嘅肉蟹,多肉到一个点,满满又鲜甜嘅蟹肉,配上浓郁嘅咖喱,真系令人食到停唔到口,就算平日好怕要拆壳嘅我都忍唔住出手食佢。
再加上个椰青又大又鲜甜,两个人饮都好足够。好满意嘅一餐,我哋已经喺度谂紧下次几时黎再食过。

感谢 Vincentdelight
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

平时都有经过开,难得今次无拣定餐厅,就过黎食吓。。。
不般越南菜式都有,价钱好亲民,以闹区黎讲算好抵食。

感谢 Yvonne1616
2019年8月9日点评

今日收左工之后出左旺角揾啲朋友行下,行到咁上下就去左揾啲野食。系朗豪坊附近有幢银行中心,果度一楼有呢间Le Viet。个环境都几舒服,加埋啲灯光同装修,都几唔错。餐厅安排左窗口卡位俾我地可以睇住附近嘅马路,都几有feel。

讲返野食,我地叫左椰青,鲜虾米纸卷,炸虾饼,牛油鸡翼,超载椰青焗饭,串烧同咖哩炒大虎虾。特别推荐个牛油鸡翼,焗饭同炸虾饼。个鸡翼够晒大只,炸得好脆,又有牛油味。个焗饭就一如其名,大大份,好够味好够料,两个人嚟都未必食得晒。最后啲串烧新鲜热辣上枱,配埋啲沙嗲汁真系一绝。有机会可以嚟试下架!

感谢 CatherineC4054
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

现在天气热辣辣,想食酸酸甜甜的泰菜,于是来到 Le Viet 。

柚子海鲜沙律,有鱿鱼、鲜虾、花生碎、腰果、木瓜丝及红萝卜丝,柚子份量非常多,一粒粒带爽口,整个沙律酸酸甜甜,很是惹味。

越式火车头酸辣锅内有肥牛、肉丸、牛腩、柏叶、蕃茄、菠萝粒、香叶、香茅,还有非常多的芽菜。
味道带泰式特有的酸酸甜甜,及少少辣,非常适合大众化口味。

鸡翼烧得很香口,肉质嫩滑,正。

感谢 wadia777

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!