香港
发布
收件箱
搜索

“平”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第103 (共13,964家美食)
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

平时都有经过开,难得今次无拣定餐厅,就过黎食吓。。。
不般越南菜式都有,价钱好亲民,以闹区黎讲算好抵食。

感谢 Yvonne1616

2019年8月9日点评

今日收左工之后出左旺角揾啲朋友行下,行到咁上下就去左揾啲野食。系朗豪坊附近有幢银行中心,果度一楼有呢间Le Viet。个环境都几舒服,加埋啲灯光同装修,都几唔错。餐厅安排左窗口卡位俾我地可以睇住附近嘅马路,都几有feel。

讲返野食,我地叫左椰青,鲜虾米纸卷,炸虾饼,牛油鸡翼,超载椰青焗饭,串烧同咖哩炒大虎虾。特别推荐个牛油鸡翼,焗饭同炸虾饼。个鸡翼够晒大只,炸得好脆,又有牛油味。个焗饭就一如其名,大大份,好够味好够料,两个人嚟都未必食得晒。最后啲串烧新鲜热辣上枱,配埋啲沙嗲汁真系一绝。有机会可以嚟试下架!

感谢 CatherineC4054
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

现在天气热辣辣,想食酸酸甜甜的泰菜,于是来到 Le Viet 。

柚子海鲜沙律,有鱿鱼、鲜虾、花生碎、腰果、木瓜丝及红萝卜丝,柚子份量非常多,一粒粒带爽口,整个沙律酸酸甜甜,很是惹味。

越式火车头酸辣锅内有肥牛、肉丸、牛腩、柏叶、蕃茄、菠萝粒、香叶、香茅,还有非常多的芽菜。
味道带泰式特有的酸酸甜甜,及少少辣,非常适合大众化口味。

鸡翼烧得很香口,肉质嫩滑,正。

感谢 wadia777
2019年7月31日点评 通过移动设备发表

二人用餐 叫了两份主菜 椰汁海鲜饭及咖哩软壳蟹
椰汁海鲜饭 卖相一百分 但椰浆十分之甜 完全盖过海鲜的味道
咖喱软壳蟹 原本应该配法式面包一并上 但迟迟未上 咖喱也不是热的 (旁边后来加单的都上齐了) 于是跟侍应反映面包未上 结果得知面包售罄了但可改成薄饼 而炉子是应该设置的而侍应大概忘了
不过总的来说 这味道 可以再战

感谢 KammyLau
2019年7月25日点评 通过移动设备发表

夏日炎炎大汗淋漓…
无乜胃口,想食返啲酸辣嘢开下胃♨️ 今次嚟到一间位置十分方便既越南餐厅,就喺银行中心上一层,咁热汗都唔洗流一滴,正!
☆ 越式咖哩牛腩锅 HKD$69
牛腩锅系由小锅上,用火坐热住,够哂热辣辣!锅里有牛腩同牛筋,煮得几软腍,仲有配菜薯仔同红萝卜,另外餐跟白饭、餐汤及餐饮,食完真系够哂饱 我仲加左8蚊饮特饮 椰汁红豆冰,椰汁味几重,不错的
☆ 越式海鲜炒檬粉 HKD$69
哩个系餐厅精选套餐,69蚊连餐汤餐饮,几抵食!檬粉味道不错,但略为太碎,散左少少好难夹。海鲜有鲜虾、鱿鱼等,鱿鱼几爽弹 同样加左8蚊特饮 三色冰,配料都几多,几抵饮!
☆ 串烧 鸡牛猪 HKD$89/半打
猪肉、牛肉及鸡肉每样各两串,烧得几香口惹味。我最喜欢牛肉串烧,外面通常牛肉烧得麻麻,但哩度既牛肉烧完,肉质仍然嫩滑有嚼劲 配埋秘制既串烧汁,汁系多花生酱种,好好食
☆ 椒丝炒通菜 HKD$62
食越南嘢又点少得食炒通菜 通菜炒得颇有镬气,味道适中,唔会好咸并带点微辣,可以再encore多碟!
总括而言,餐厅环境不错,旺中带静,就讲位置已经跑赢人成条街,想食越南菜既你可以去解下春~
Le Viet
旺角弥敦道636号银行中心1楼101-106,108-109号舖

感谢 foodie_anniechan

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!