“奶奶的泰国菜”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第111 (共13,901家美食)
2019年9月7日点评 通过移动设备发表

今晚一家人去咗旺角Leviet 食饭 , 虽然系泰国菜但系奶奶非常之钟意我哋叫咗好多食物 有海南鸡 炒通菜 菠萝炒饭 海鲜炒面 鲜虾粉皮应有尽有 同埋最好食嘅就系啲串烧 有鸡 牛猪 每吋都好好味配合他的酱汁非常之惹味菠萝炒饭有好多菠萝 海鲜都非常之新鲜配合他的肉松简直回味无穷 而这个海鲜粉皮真的好清新奶奶赞不绝口 海南鸡更是我的至爱肉质鲜甜冇雪味 很滑溜冇肥膏 最后我哋叫咗他的 甜品就是芒果糯米亦都系我的至爱简直一流回味无穷

感谢 Runde2019a

2019年9月5日点评 通过移动设备发表

又到左午饭时间啦,今日有D想食越南菜,就同同事拣左间十分近公司,超就脚的Le Viet 。呢间餐厅其实近E出口,系旺角银行中心1楼,十分方便揾到。

我地见到有午市餐牌,但今日想散叫唔同既食物,就散叫左以下食物:
越式咖哩软壳蟹锅配法包(因为法包卖晒,改左印度薄饼比我地)
为保持炸软壳蟹的脆,咖哩锅跟软壳蟹系分开上的。咖哩锅跟左个炉仔,上菜时服务员会点着炉仔,甘咖哩就可以keep住热。
咖哩不太辣,系黄咖哩来的。里面有有切碎的灯笼椒。
除炸软壳蟹,还有炸薯仔。2款炸物炸到外脆内软,沾上黄咖哩来吃,可以去除油腻感,别有一番滋味。
印度薄饼煎到超香牛油味,一上我急不及待沾上咖哩汁来食。
呢Set 原价系$113, 午市做紧特价系$93, 十分值得推介。

特别火车头河粉
火车头入面好多料!有萝卜、牛腩、牛肉、牛丸及牛栢叶。另外附上新鲜的芽菜及辣椒、青柠,如果有需要,可以自行加上调味。河粉是幼河粉来的,口感十分滑。汤底味道刚好。份量都大碗,建议食量不大的人,需要跟朋友一同分享,因为真系真材实料。入面我最中意食牛腩,完全唔”UN”,有浓厚的牛味。

蒜蓉炒椰菜苗
椰菜苗系我最中意既蔬菜心一!每次去越南泰国,我必食呢个菜,因为呢种菜,只有呢啲国家先有种。香港既椰菜苗,主要靠呢两个国家入口。用蒜蓉炒,完全带出了呢个菜既香味。成碟差不多俾我一个食晒甘滞,哈哈。

另外,我地order 左杯野饮:咸柠梳打水。
蔬打水系泰象牌,咸柠檬因为超咸,温馨提示记得不要一下督太多。饮呢个可以立刻解渴。

餐厅招呼好同上菜超快,价钱合理。餐牌上我仲有好多菜想食,睇来下次要叫多啲同事一齐上来分享先得!

感谢 yummymeison

仲坐得好宽敞

超载椰青焗饭 $103
每次食都冇令我失望
份量真系好多!!只系$100咋已经足够可以三至四个人食
当然椰味十足!连我朋友平时话佢唔太食椰子嘅产品,佢对呢个饭都系爱不释手
超级足料,都冇可能唔系餐厅嘅人气排行榜冧巴 one!!!
而今次呢个就试新野
因为见到隔离枱有个锅,所以心郁郁都想试吓
越式咖喱软壳蟹锅 $93 配法包

不得了!原来呢个锅都好好食
个咖喱超级香!好浓既咖喱味
去买法包点落去食简直系一流
软壳蟹炸得外脆内软~
估唔到今次试新野嘅结果系令我喜出望外估唔到今次试新野嘅结果系令我喜出望外

下次嚟嘅话我希望可以同多啲朋友嚟
咁我就可以再试多几个新菜
因为两个人咁样食真系好饱好饱,完全系超载个肚

再一次推介大家呢间餐厅食物质素高,以价钱系旺区来讲系叫做相当之抵❤️❤️呢间变左我gathering既饭堂

感谢 travelshelll
2019年8月31日点评

系旺角做完野,同男朋友系附近食饭,今晚想食东南亚菜,于是见银行中心呢间Le Viet店面都几四正,就试一试。

越南餐厅对我黎说比较吸引既系佢既小食。当中蔗虾就系我必食既。呢度既蔗虾好大旧,啖啖都系虾肉。吸收左蔗既清甜香味,真系正。另外我地加左个小食拼盆,一百蚊左右有4款小食,有烧猪颈肉、虾饼、春卷同埋粉包。当中好推介猪颈肉,建议甚至可以单点一份。猪颈肉食得出好有炭烧味,而且好淋好有肉汁,点埋佢比既蒙汁!其他几样都好食。

男朋友叫左杯越式奶茶同埋一个海南鸡饭,越式奶茶真系好东南亚,甜味同奶味都好浓。海南鸡饭鸡件好滑,时间掌握得好好,唯一系个饭唔够香同埋份量比较少,但系好味既。

我就叫左一个咖喱牛腩捞檬。放低见到好足料!上面有三,四旧好大旧好炸薯仔,加埋d咖喱汁好正,我觉得系成碗捞檬既亮点。牛腩份量都好多,净系食都已经好饱啦。檬粉同咖喱汁好夹,成个檬粉系比较重口味既,但好正既!

埋单两人唔洗三百五,以比较高级既越南菜黎计,系几抵既,都好饱有小小眼阔肚窄食唔哂,哈哈!

感谢 joamberrr
2019年8月30日点评 通过移动设备发表

《Levietttttt》▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️
‍ 精选拼盘(7/10) 115

➰呢个拼盘有四款特式越南小食,春卷,粉包,虾饼同埋猪颈肉,个人最钟意食佢个粉包,入面好足料,味道够丰富猪颈肉吾会整到太㶶,仲系爽口既质地,咸度适中,春卷同虾饼就不过不失

‍大虾菠萝饭 (7.5/10) 96

➰佢既菠萝炒饭几岩我,因为入面冇提子干个人认为都炒得几有镬气,够香同爽身饭量多之余入面既菠萝粒都算多,大虾亦都非常弹牙,两个人分个饭其实都有啲啲嫌太多

‍ 越式咖喱软壳蟹配法包(7.5/10) 93

➰另外叫左个黄咖哩软壳蟹配法式面包,初头谂住佢既面包只会系几片,冇谂过佢成条上,仲要系热辣辣,内软外面带点点硬身,无论就咁食定系用离点黄咖哩都一流个咖哩比我想像中辣,入面有大大旧薯仔同少量蔬菜,软壳蟹吾算太油腻,整体都吾错
整体评分(7.5/10)
▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️
Le Viet (旺角)
地址:旺角弥敦道636号银行中心1楼101-106,108-109号铺(旺角站E2出口)
营业时间:
星期一至日 08:00-00:30
#FoodiesDNN旺角
#FoodiesDNN香港

感谢 foodiesdayandnight

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!