“Taste good!!!!👍🏻”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第110 (共13,926家美食)
2019年9月10日点评

小妹今次在旺角行行下,估唔到发现左一间在尖沙咀食过的越南野,原来佢在旺角开了分店。立即带我好朋友一起去食,因为真系好好食,十分推荐!

超载椰青海鲜焗饭
第一次在铜锣湾食已经觉得好好味,叫得超载就表示份量十足。椰汁十分浓厚,但有点可惜是食到最后才发觉椰汁食完,所以最底既饭会有少少干。海鲜方面,有好多种类,全部都新鲜美味。

越式咖哩软壳蟹锅
如果你有时又唔想食饭,小妹好推荐你去试下这个锅。软壳蟹成只蟹上,份量十足,咖哩有个锅烧住以确保咖哩的温度,加上佢有好好味的炸薯仔和新鲜的长法包,所有食物也和咖哩十好夹,如果你系咖哩控,一定要黎试下。

蒜蓉炒椰菜苗
特别喜爱椰菜苗,硬硬地食落好有咬口,普通用蒜蓉炒已经好香,正正!

感谢 Tannyht

2019年9月10日点评

今天,在旺角与朋友逛完街之后,就想在地铁站附近的地方食个晚饭,尽早回家。刚好我们逛完街的位置就在旺角E2出口西洋菜街,一打算晚餐就看到在银行中心第一层就有餐厅,我们就快快上去。

在E2出口旁的银行中心,一上去就见到一间有一块大大的萤光招牌 – Le Viet。看到名字,我和朋友都知道这间餐厅是越南菜。名字感觉非常高档,我和朋友第一下自然反应就是先看看餐牌,结果发现原来Le Viet价钱相当贴地,而且供应越南及东南亚的各种招牌菜式。

我和朋友打算每人点一个主食,那就当然要点Le Viet的招牌热门菜式。

1. 超载椰青海鲜焗饭
名字果然没有改错,这份原个椰青海鲜焗饭真的弄得超载。糯米饭在柳青内挤得实实,而且淋上浓厚椰浆,配上各种海鲜,吃起来十分丰满。椰汁的味道非常浓郁,糯米饭及其配料充分吸收,喜欢椰汁的必须要试。

2. 越式咖哩软壳蟹锅 (配法包)
至于咖哩软壳蟹锅 (配法包),好处的就是所有东西都是分开盛载。咖哩锅做得很好,一直有明火保持温度,而且味道刚好,不会过辣。软壳蟹方面则炸得香口松脆,还配上脆薯作为伴菜。美中不足就是其法包,所谓不足就是如果餐厅可以将法包切得更细一点,那就更出色。

3. 椰青
我相信这个柳青相比起其他餐厅算是比较大份,椰水充足,而且可以品尝内里厚身椰肉,亦可当作甜品。

本身来说,我们还想share一份甜品,但食完这两份主食之后,肚子已经超载了。

1  感谢 595brianp
2019年9月10日点评

餐厅系一楼,空间好大容纳到好多人,而且装修都好有东南亚风情,初印象唔错,menu 上都有好多选择,为免选择困难,我地拣晒餐厅推荐菜式,两个饭一个小食同一个沙律。

D食物一上枱,我同个fd简直系吓到呆左,你眼望我眼,d份量好惊人呀!尤其个超载椰青焗饭(而家明白佢个名既由来了),个份量简直系两个人食都有多,唔好以为佢得上面个半圆有饭,下面个椰谷一样系盛载住满满既饭XD。不过味道系超水平既,椰香味超重,入面仲有好多配菜同海鲜,单食都唔会觉得寡!强烈推荐大家!

另一样强推既就系牛油鸡翼!5只鸡翼加埋既size比面盘仲大XD。鸡翼炸得超好食,大大只又脆又香,牛油味好浓郁,第一次食到呢种牛油鸡翼!

其实单食以上两款已经好够饱,但我地仲有个大虾菠萝饭同青木瓜大虾鸡丝沙律,而且都在水准之上,但就食到我地要捧住个肚落楼,性价比真系甲上甲呀!非常适合一大班人黎开心share食!如果好似我地咁两个人,要小心唔好眼阔肚窄呀。

总括黎讲,所有食物都无中伏,招牌菜水准惊人,最惊人系份量,环境又好,值得无限次encore!!

感谢 icema_fei
2019年9月7日点评 通过移动设备发表

今晚一家人去咗旺角Leviet 食饭 , 虽然系泰国菜但系奶奶非常之钟意我哋叫咗好多食物 有海南鸡 炒通菜 菠萝炒饭 海鲜炒面 鲜虾粉皮应有尽有 同埋最好食嘅就系啲串烧 有鸡 牛猪 每吋都好好味配合他的酱汁非常之惹味菠萝炒饭有好多菠萝 海鲜都非常之新鲜配合他的肉松简直回味无穷 而这个海鲜粉皮真的好清新奶奶赞不绝口 海南鸡更是我的至爱肉质鲜甜冇雪味 很滑溜冇肥膏 最后我哋叫咗他的 甜品就是芒果糯米亦都系我的至爱简直一流回味无穷

感谢 Runde2019a
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

又到左午饭时间啦,今日有D想食越南菜,就同同事拣左间十分近公司,超就脚的Le Viet 。呢间餐厅其实近E出口,系旺角银行中心1楼,十分方便揾到。

我地见到有午市餐牌,但今日想散叫唔同既食物,就散叫左以下食物:
越式咖哩软壳蟹锅配法包(因为法包卖晒,改左印度薄饼比我地)
为保持炸软壳蟹的脆,咖哩锅跟软壳蟹系分开上的。咖哩锅跟左个炉仔,上菜时服务员会点着炉仔,甘咖哩就可以keep住热。
咖哩不太辣,系黄咖哩来的。里面有有切碎的灯笼椒。
除炸软壳蟹,还有炸薯仔。2款炸物炸到外脆内软,沾上黄咖哩来吃,可以去除油腻感,别有一番滋味。
印度薄饼煎到超香牛油味,一上我急不及待沾上咖哩汁来食。
呢Set 原价系$113, 午市做紧特价系$93, 十分值得推介。

特别火车头河粉
火车头入面好多料!有萝卜、牛腩、牛肉、牛丸及牛栢叶。另外附上新鲜的芽菜及辣椒、青柠,如果有需要,可以自行加上调味。河粉是幼河粉来的,口感十分滑。汤底味道刚好。份量都大碗,建议食量不大的人,需要跟朋友一同分享,因为真系真材实料。入面我最中意食牛腩,完全唔”UN”,有浓厚的牛味。

蒜蓉炒椰菜苗
椰菜苗系我最中意既蔬菜心一!每次去越南泰国,我必食呢个菜,因为呢种菜,只有呢啲国家先有种。香港既椰菜苗,主要靠呢两个国家入口。用蒜蓉炒,完全带出了呢个菜既香味。成碟差不多俾我一个食晒甘滞,哈哈。

另外,我地order 左杯野饮:咸柠梳打水。
蔬打水系泰象牌,咸柠檬因为超咸,温馨提示记得不要一下督太多。饮呢个可以立刻解渴。

餐厅招呼好同上菜超快,价钱合理。餐牌上我仲有好多菜想食,睇来下次要叫多啲同事一齐上来分享先得!

感谢 yummymeison

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!