香港
发布
收件箱
搜索

“★ 大爱 ★ 必食 ★ 香茅烧乌头鱼 ★”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第103 (共13,951家美食)

今晚又黎到 Le Viet 食越南菜喇

Menu 上有列左推介菜色 & 人气菜色排行榜

越式咖哩软壳蟹配法包
软壳蟹系另上, 唔怕俾个咖哩浸到淋晒, 口感酥脆, 一 D 都唔油腻。 个越式咖哩有香浓嘅椰香味, 入面配料有青椒、红椒、洋葱 … 用个小炉 Warm 住。 软壳蟹 & 法包配咖哩汁食真系超夹超好味

香茅烧乌头鱼
唔好睇佢表面好似烧到好㶶咁, 但其实入面嘅鱼肉喺鱼皮保护下仍然保留到好多肉汁, 肉质鲜嫰, 加上身入面酿左香茅 & 香叶, 令香味更加浓郁, 另配左个酸汁, 非常惹味开胃

香芒糯米饭
芒果肉够香甜, 白糯米 & 紫糯米口感烟韧, 加上椰浆一齐食, 无论系大人定小朋友都咁钟意食

咸柠梳打
呢个咸柠檬够晒咸, 唔洗笃已经够味, 直接倒入象牌梳打水就饮得

感谢 Yanita_Yan

吃过觉得不错再同朋友来试菜。因为此处地区方便,约人在此十分方便。午餐有餐汤,另选捞檬、汤牛河、猪扒河、海南鸡饭也不错,滴咖啡可一试。

感谢 skywalker294
2019年9月13日点评

系银行中心拎完月饼之后,
见到有间大排长龙嘅越南菜—「Le Viet」,
座无虚席,又keep住咁多人排队,
梗系要跟大队试下啦!

推荐❗️咖哩牛腩锅($105)
咖哩微辣惹味,蘸印式薄饼一齐食,完美嘅配搭!
锅里仲有炸香左嘅薯仔,吸晒咖哩嘅精华,正!
牛筋腩份量毫不吝啬,炆得软腍入味!

推荐❗️金不换虎虾粉丝煲($158)
识食一定食粉丝煲!
原煲上阵,好有排场!
一煲有4只虎虾,份量十足!
虎虾肉质鲜味爽弹,
粉丝吸尽酱汁精华,充满金不换嘅香气,十分惹味!

青柠梳打($28)
原瓶泰国梳打一同奉上,够晒真材实料!
配上青柠,入口清爽,酸甜清新!

感谢 foodie_talk
2019年9月12日点评 通过移动设备发表

餐厅食物味道很好,很喜欢这里!我特别喜欢这里的串烧,我们每种肉点了2串,水准挺平均的,但我尤其喜欢鸡肉串

感谢 fatlungl2019
2019年9月10日点评

小妹今次在旺角行行下,估唔到发现左一间在尖沙咀食过的越南野,原来佢在旺角开了分店。立即带我好朋友一起去食,因为真系好好食,十分推荐!

超载椰青海鲜焗饭
第一次在铜锣湾食已经觉得好好味,叫得超载就表示份量十足。椰汁十分浓厚,但有点可惜是食到最后才发觉椰汁食完,所以最底既饭会有少少干。海鲜方面,有好多种类,全部都新鲜美味。

越式咖哩软壳蟹锅
如果你有时又唔想食饭,小妹好推荐你去试下这个锅。软壳蟹成只蟹上,份量十足,咖哩有个锅烧住以确保咖哩的温度,加上佢有好好味的炸薯仔和新鲜的长法包,所有食物也和咖哩十好夹,如果你系咖哩控,一定要黎试下。

蒜蓉炒椰菜苗
特别喜爱椰菜苗,硬硬地食落好有咬口,普通用蒜蓉炒已经好香,正正!

感谢 Tannyht

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!