“高质西餐”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第111 (共16,065家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月2日点评 通过移动设备发表

位置优越的越南餐厅 Le Viet今天刚好有一天假期,便到旺角购买年货,准备过年。在旺角地铁站银行中心出口看到Le Viet的宣传单张,派单张的姐姐告诉我们,凭单张午餐有九折优惠。好吧!就让我们试试看吧!

餐厅位于商场一楼,餐厅地方宽敞,座位距离不近,我们被安排靠窗的位置坐下,这里的窗户半落地,看到街景。

我们点了香茅烧乌头,一个咖喱牛腩饭套餐还有越式海鲜炒檬粉套餐。

首先来的是咖喱牛腩配白饭,这个咖喱牛腩上菜十分精美,用炉仔暖着甚有心思。咖喱味浓,牛腩还有少少牛筋,好吃。

接着来的是檬粉,檬粉内的海鲜也不错,虾很爽口,粉亦炒得不油,刚好。

最后来的是香茅乌头,乌头外皮烧得焦黑,看上去有点过火,幸好这些焦黑不影响肉质,鱼肉仍是嫩滑的,撕开鱼皮有少许黄油,鱼的质地也不错鱼,鱼肚内酿满了香茅、香叶及其他不知名的香草。点鱼的酱汁有点辣,喜欢辣的人仕一定不可错过。

我有点心多,所以加了8元,点了珍多冰,珍多冰果然没有令我失望,椰汁味非常浓郁,冰内的绿色粒粒超多,此外还有开边绿豆,好吃!

1  感谢 hkaftertaste

2020年12月30日点评 通过移动设备发表

平时好少嚟银行中心,朋友约我食饭先知原来楼上系有餐厅发现咗呢间食越南特式菜既餐厅,见到佢哋既招牌菜之一 - 牛油焗大虾 ($228) 见今日系2020年最后一日就决定食好啲,每人有一只每只约一斤重嚟到劲香牛油味同蒜蓉味,好似闻紧蒜蓉饱既味道食落虾肉好新鲜,啲肉好实净弹牙,啖啖都系肉旁边啲薯仔都煎得好香脆,外脆内软既口感,不过如果再落多少少调味料就梗好

再叫多个set - 串烧沙嗲(鸡、牛、猪)配香辣炒饭 ($69 )share一齐食就刚刚好,开头以为只可以拣一款串烧,点知原来可以试晒三款,实在太好了,一个价钱试晒,香辣炒饭炒到粒粒分别,好干身,辣度唔会辣到食唔到,好惹味

包一杯饮品(柠檬茶/奶茶/咖啡),冻咖啡就加$5,特饮就加$8;三色冰,都几抵饮,三色冰椰汁味够香浓,加咗冰都唔会好淡,啫喱都好足料,唯一美中不足既系饮管太幼,如果有粗饮管就更好

感谢 eateatcin
2020年12月28日点评 通过移动设备发表

Le Viet @leviet23
旺角弥敦道636号银行中心1楼101-106,108-109号舖
原来一出旺角地铁站嘅银行中心楼上有一间咁抵食嘅越南菜 环境好开扬,有一块大玻璃窗可以睇到街景 Lunch Set $70 包饮品,性价比高❤️
串烧沙嗲配香辣炒饭 (连餐汤) $69
: 好惹味,有齐鸡、牛、猪串烧 点埋沙嗲汁一流 香辣炒饭比较普通,胜在够镬气
越式海鲜炒檬粉 (连餐汤) $69
: 炒得干身,唔会好油 而且有鱿鱼、虾、同蚬肉,材料丰富,份量非常足够
香茅烧乌头 $173
: 即叫即做等咗30分钟‼️乌头烧到皮脆肉嫩,而且肉质非常厚实 配泰式青辣椒酸汁好开胃 份量好大,可以预2-3人份☺️

感谢 Foodstalkers H
2020年12月20日点评 通过移动设备发表

疫情底下,揾间宽敞啲嘅餐厅食饭,感觉好似安心啲,呢度系我同同事其中一个指定饭堂。够阔落,坐得又舒服。

第一次食佢嘅海南鸡饭,碗油饭好香,仲好似食到少少姜味,鸡够嫩够滑,啖啖肉,好满足。

另外仲叫咗个菠萝焗饭,好大的一个,一个人应该食唔晒!而且好足料,虾好新鲜,又劲多菠萝,淡淡都有料。

想额外一提佢杯斋啡,一间普通餐厅来讲,佢杯咖啡系好浓好香,有惊喜!

最后就想讲吓呢条乌头,已经系我哋第二次食!每一次食都觉得条鱼好新鲜,一啲都唔霉!而且酱汁好加分,少少酸酸辣辣,好开胃。

感谢 carmen017682
2020年12月14日点评 通过移动设备发表

晚市禁堂食前夕,食番个宵夜。Le Viet都唔陌生嘅,以前尖咀食过,旺角有分店好似好耐前都同屋企人食过一两次,应该无乜伏。
由于食左饭,唔驶叫carbohydrate喇,叫少少share下过下口瘾就好。叫左一个海南鸡例牌、一个咖喱炒海虾,同一个咸柠七。
咖喱炒海虾炒得几香,有少少好似泰国曼谷建兴餐厅嘅炒法,配料好足,亦都预左你会叫饭或者薄饼去点咖喱汁。至于海南鸡就standard野,中规中矩。值得一提系佢垫底个椰菜都真系几好食!

感谢 David L

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!