“出到旺角要揾下去边度”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第103 (共15,684家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月4日点评 通过移动设备发表

出到旺角要揾下去边度食午餐「Le Viet」原来都有分店,就拣咗呢间
牛油焗大头虾上枱已经闻到好香牛油同蒜蓉味食落当然超惹味大头虾大只爽弹虾膏劲正薯仔同蕃茄浸过牛油汁之后其实都好味,不过就油腻啲
原只大虾菠萝炒饭饭炒得够干身大虾新鲜又有好多料菠萝、萝卜杂豆、粟米火腿、肉松丰富又饱肚
餐汤清得尼唔会好淡,无乜味精味
冻咖啡☕️浓香又唔会过甜

感谢 0907kinki

2021年2月2日点评

呢几日天气好似暖返d,可以食返东南亚菜式。今日不如食下越南菜啦,地点系旺角既Le Viet。呢间Le Viet好似黎过两次,今日趁得闲早d黎食个早晚饭先,顺便试下新野。

打开主菜单,见到牛油焗大头虾,几吸引,就试下啦。

牛油焗大头虾 $228+10%

菜单写明系越南虎虾每只约一斤重,先炸后加牛油同蒜再煮。唔洗等好耐就有得食,卖相几靓!原来系一只虎虾一开二,上面超多炸蒜葱粒。下面垫左七旧薯仔同四块蕃茄片,薯仔明显炸过,外脆内软,正!。虎虾唔算好大只,但系肉质有d似龙虾级,好好味既虾味,个头仲有膏㖭,用刀叉自己起肉食就得。连壳都可以咬,因为炸得香脆。非常香口既一道菜!

惊食虾未必好饱,所以叫左个相对heavy既越式咖哩软壳蟹锅配法包。

越式咖哩软壳蟹锅配法包 $93+10%

一只软壳蟹新鲜炸好切左件,非常香脆,肉都有唔少,无论就咁食或者沾咖哩汁食都好好味。咖哩汁用锅上,唔洗怕越食越冻。咖哩锅有洋葱,青椒同红辣椒,都有d辣,好好味。伴软壳蟹碟上有五大旧薯仔,同另一碟既伴碟薯仔一样咁好食!法包一大条,切开左几个开口,摆系个架度几靓仔。法包微暖,外脆内软,沾咖哩食好好味。基本上成个锅餐d野都好食。$93咁多野食唔算贵。

今次食既呢两个都几好味。座位舒适,员工服务态度唔错,隔住大胶板防疫衞生,下次可再黎。

感谢 PickyCouple616403
此点评为Tripadvisor会员个人反馈,不代表Tripadvisor的意见。原文语言为中文,源自www.en.tripadvisor.com.hk 查看原文
2021年2月2日点评 通过移动设备发表

位置优越的越南餐厅 Le Viet今天刚好有一天假期,便到旺角购买年货,准备过年。在旺角地铁站银行中心出口看到Le Viet的宣传单张,派单张的姐姐告诉我们,凭单张午餐有九折优惠。好吧!就让我们试试看吧!

餐厅位于商场一楼,餐厅地方宽敞,座位距离不近,我们被安排靠窗的位置坐下,这里的窗户半落地,看到街景。

我们点了香茅烧乌头,一个咖喱牛腩饭套餐还有越式海鲜炒檬粉套餐。

首先来的是咖喱牛腩配白饭,这个咖喱牛腩上菜十分精美,用炉仔暖着甚有心思。咖喱味浓,牛腩还有少少牛筋,好吃。

接着来的是檬粉,檬粉内的海鲜也不错,虾很爽口,粉亦炒得不油,刚好。

最后来的是香茅乌头,乌头外皮烧得焦黑,看上去有点过火,幸好这些焦黑不影响肉质,鱼肉仍是嫩滑的,撕开鱼皮有少许黄油,鱼的质地也不错鱼,鱼肚内酿满了香茅、香叶及其他不知名的香草。点鱼的酱汁有点辣,喜欢辣的人仕一定不可错过。

我有点心多,所以加了8元,点了珍多冰,珍多冰果然没有令我失望,椰汁味非常浓郁,冰内的绿色粒粒超多,此外还有开边绿豆,好吃!

1  感谢 hkaftertaste
2020年12月30日点评 通过移动设备发表

平时好少嚟银行中心,朋友约我食饭先知原来楼上系有餐厅发现咗呢间食越南特式菜既餐厅,见到佢哋既招牌菜之一 - 牛油焗大虾 ($228) 见今日系2020年最后一日就决定食好啲,每人有一只每只约一斤重嚟到劲香牛油味同蒜蓉味,好似闻紧蒜蓉饱既味道食落虾肉好新鲜,啲肉好实净弹牙,啖啖都系肉旁边啲薯仔都煎得好香脆,外脆内软既口感,不过如果再落多少少调味料就梗好

再叫多个set - 串烧沙嗲(鸡、牛、猪)配香辣炒饭 ($69 )share一齐食就刚刚好,开头以为只可以拣一款串烧,点知原来可以试晒三款,实在太好了,一个价钱试晒,香辣炒饭炒到粒粒分别,好干身,辣度唔会辣到食唔到,好惹味

包一杯饮品(柠檬茶/奶茶/咖啡),冻咖啡就加$5,特饮就加$8;三色冰,都几抵饮,三色冰椰汁味够香浓,加咗冰都唔会好淡,啫喱都好足料,唯一美中不足既系饮管太幼,如果有粗饮管就更好

感谢 eateatcin
2020年12月28日点评 通过移动设备发表

Le Viet @leviet23
旺角弥敦道636号银行中心1楼101-106,108-109号舖
原来一出旺角地铁站嘅银行中心楼上有一间咁抵食嘅越南菜 环境好开扬,有一块大玻璃窗可以睇到街景 Lunch Set $70 包饮品,性价比高❤️
串烧沙嗲配香辣炒饭 (连餐汤) $69
: 好惹味,有齐鸡、牛、猪串烧 点埋沙嗲汁一流 香辣炒饭比较普通,胜在够镬气
越式海鲜炒檬粉 (连餐汤) $69
: 炒得干身,唔会好油 而且有鱿鱼、虾、同蚬肉,材料丰富,份量非常足够
香茅烧乌头 $173
: 即叫即做等咗30分钟‼️乌头烧到皮脆肉嫩,而且肉质非常厚实 配泰式青辣椒酸汁好开胃 份量好大,可以预2-3人份☺️

感谢 foodstalkers_hk

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!