“极美味烧乌头”

Le Viet (Bank Centre)
香港排名第111 (共16,137家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月28日点评 通过移动设备发表

今日同屋企人黎到旺角,特别想食烧鱼就黎到呢间性价比咁高既餐厅开餐啦。

讲食物之前,一定要赞一赞呢间店既一名女经理,超级有礼貌,亦会同我地讲解下d食物,好体贴。

食物方面
最好食系香矛烧乌头 $173
女经理同我地讲,因为呢道系生烧所以会需要多少少时间。当见到呢道上台既时间,真系冇失望,超级香,肉质鲜嫩多汁,香料亦配搭得好出色。

去骨海南鸡饭 $68 连餐汤
好多菜系底,而且鸡肉大大件,超级好食。

牛油鸡翼
绝对可以算系必点之选,牛油味劲香。

感谢 anitachanng

2021年2月24日点评 通过移动设备发表

男朋友打完排球经过旺角忽然觉得肚饿于是去了一间真正的越南特色风味餐厅。
地铁站走上嚟唔到三分钟非常之方便。
我同男朋友都钟意食鱼所以叫咗个香茅烧乌头食。
这款鱼特别之处就系鲜甜无比而且非常新鲜。里面配上香茅同埋其他唔同嘅泰国姜材料。可以讲系分外入味而且入木三分。
令人觉得一再怀念这种越南风情。
我自己另外叫咗个真正越南海南鸡饭。
别之处还有油鸡香而且鸡香鲜嫩肉滑。其他餐厅唔一定享受得到。
不同的香料泡做不同的食物加上服务我觉得很满意。

感谢 calvv2019
2021年2月22日点评 通过移动设备发表

今天天气好,便去旺角Le Viet吃午餐。

叫了一条香茅烧乌头。鱼即叫即烧,等了约半个钟便送来给我们享用。鱼很大条放在生菜上,鱼皮擦了盐来烧,鱼肚内塞满香料。切开鱼揭开鱼皮内面是雪白香甜的鱼肉。用随鱼附上的酸甜酱汁点鱼吃,令鱼肉更鲜美。鱼没有腥或泥味,真材实料,保持肉质鲜嫩,香茅烧比蒸或明炉乌头更好味。鱼不油腻不咸,有营易消化,鱼骨亦不多,值得推介。

我爱吃串烧,叫了半打,有猪,牛和鸡。三种都好吃,烧得不过火,保持肉质鲜味。沙嗲酱香甜。

午市有多种超值套餐供应。选了咖喱牛腩饭,跟汤及饮品。咖喱牛腩用炉仔上,热辣辣更好味。牛腩淋,牛筋更正,咖喱香甜不辣,配菜薯仔洋葱青椒都美味。冬瓜餐汤和热奶茶都不错。

吃得满意,经济实惠,招呼好。两个人消费约350元。下次再来。

感谢 aliceyuens
2021年2月18日点评 通过移动设备发表

今日难得放假又放宽晚市就同老公岀左旺角食晚餐,老公话想食越南菜我之前食过le viet 觉得几好食就带距去试下,不过我地因为买左七点半睇戏,所以五点半去到阵时都唔系好多人。
原来11:30到6:30会有set meal 价钱仲超级优惠添所以我哋叫左一份串沙嗲配香辣炒饭包一杯饮品,我地加八元转左越南滴滴咖啡另外叫左条香茅乌头同一份精选拼盘。

沙嗲配香辣炒饭
串烧一共有三串包括有牛,猪同鸡啲串烧系即叫即烧全部都新鲜热辣咬落唔会好硬配埋个沙嗲酱真系冇得输,个炒饭就唔系想像中咁辣食落都非常惹味。

越南滴滴咖啡
杯底有一层炼奶,可以中和返苦涩嘅咖啡,我哋叫咗冻饮,所以佢另外俾咗杯冰我哋,滴滴咖啡真系非常之珍贵,因为加入杯冰到只系得半杯饮,真系饮到唔够喉。

香茅烧乌头
一上台都吓亲因为都真系几大条下而且好重香茅味,佢啲鱼皮用啲盐醃过所以比较硬身容易打开净系食入边啲肉,肉质食物都好嫩口配埋啲青色嘅蒜蓉辣酱非常之夹!

精选拼盘
入边包括有春卷,炸虾饼,扎肉蒸粉包同埋有猪颈肉,食物全部都新鲜热辣美味可口,令人食到停唔到口。

感谢 cherrybaby73
2021年2月17日点评 通过移动设备发表

香茅烧乌头$173,需时约20分钟,以粗盐烤焗的乌头,鱼肉没有泥味,只有鲜甜味道,加上泰式酸辣汁,就更加美味,值得推荐。

海南鸡饭$68,鸡肉已经起骨,啖啖都是肉。鸡油饭味道香浓,点些海南鸡酱和黑酱油,味道更加好。

青柠梳打加$8,青柠味到十足,非常配合吃海南鸡饭。

猪颈肉捞檬$64,猪颈肉炭烧味道香浓,配上酸辣酱汁,非常开胃,亦可减少油腻感。

冻咖啡加$5,虽然不是泰式咖啡,但咖啡味道十足,跟餐来说说是不错。

感谢 thanksgodgiving

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了

去过Le Viet (Bank Centre)吗? 请分享你的经验!