“闹市中既小越南🇻🇳”
Le Viet (Bank Centre)的点评 - 停止营业

Le Viet (Bank Centre)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年3月21日点评 通过移动设备发表

今日出开旺角想食越南野就黎左呢度
餐厅都几大
餐牌上既野食价钱唔算贵 中等价钱
我哋叫咗香茅烧乌头,炸虾饼,猪颈肉炒金边粉,牛颈脊汤河。

香茅烧乌头超大条, 烧到好香,中间有条香茅,一拆开出烟,闻到成条鱼都好香肉质食落几Juicy, 唔会dry,同埋无乌头既泥味👍
配果个个汁好辣,我最后点左虾饼个酸汁😂

炸虾饼都系好推介,炸得热辣辣好弹牙好好食,配埋个酸汁一流。4件岩岩好2个人食!

牛颈脊汤河好正,汤头好甜,牛颈脊好冧👍
配菜有埋 芽茶 几新鲜爽口,同青柠 辣椒🌶️

猪颈肉炒金边粉,对比其他菜式就相对普通
呢间餐厅既调味比较啖口 唔会好重口味我几欣赏👍平时出街食劲怕落好多味精 佢又唔会

嘢饮就叫咗杯Mojito
同青柠梳打
Mojito 好好饮 好Fresh 酒精唔算好重
薄荷同青柠既野饮真系无得输
青柠梳打佢系无落糖浆果款,都几中意,戒甜既我饮就一流,无乜罪恶感。

感谢 qlaw2001

2021年3月19日点评 通过移动设备发表

唔系讲玩笑,旺角越南菜LE VIET 真系经常吃,原因好简单,好食又更抵食,哈哈。当然仲有些其他因素既。皆因离地铁站好近,系正银行中心里面,而且地方阔落又舒服,来到旺角想揾个地方坐得舒服d, 就第一时间唸到le viet la。
今次再来朝圣,第一样野点既就系条乌头鱼,呢条香茅烧乌头基本上我每次来都会点,因为成条乌头鱼大大条,烧🉐️真系好惹味,而且少骨易入口,加上d越式酱汁真系好好味,完全越南特色。
因为唔系太肚饿关系,都系唸著同朋友食下野chitchat 下,所以点了几款甜品,有越南绿豆拉椰糕,焦糖炖奶同埋烧菠萝配朱古力酱。
唔好以为呢个越南绿豆拉椰糕图片中细细件,其他都几full 下架,切开两个人食刚刚好。
焦糖炖奶就系我最爱,甜甜的焦糖烧系面头,连埋炖奶一起吃,真系正爆。
最好生果烧菠萝加埋朱古力酱一样咁甜咁好味,块块菠萝都大大旧,甜到心坎里。
今匀埋单$350左右,算系唔错选择。

感谢 yauyau41
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com.au 查看原文
2021年3月16日点评 通过移动设备发表

餐厅装修简洁明亮, 座位宽敞舒适 ,透过餐厅的一排大玻璃,采光度十足之余, 亦可看到旺角热闹的街景。

牛油焗大头虾$228
牛油焗大虾真系超级大只,上枱时, 香气十足 ,大虾铺满海量的蒜蓉及牛油, 大虾已开边,因此更加入味, 虾肉鲜甜弹牙,入口散发著香浓牛油及蒜香 , 十分诱人, 舐舐脷爆灯,垫底的薯角, 吸收了酱汁的精华, 增添吸引。

海南鸡饭配例汤(午餐)$68
肥美的海南鸡,油光亮丽,配上金黄色的鸡皮, 卖相令人垂涎, 鸡皮爽弹, 鸡肉嫩滑细致, 十分滋味, 再配上香香的鸡油饭,别有一番风味, 跟配的例汤, 清甜唔肥腻。

三色冰(追加)+$8
雪白的椰汁冰,冰爽蜜甜, 甜度适中, 还有彩色的啫喱粉条点缀, 卖相吸引,粉条口感 QQ弹牙, 入口散发着迷人的椰香,甜度不会随冰溶化而减退, 十分欣赏。

1  感谢 susansfoodie
2021年3月15日点评 通过移动设备发表

环境都好大,好适合同朋友食野倾计

咖哩软壳蟹锅Curry soft shell crab with baguette,原价$113,而家优惠价$93, 有优惠咁梗系叫一锅啦, 咖哩用锅上,用火热住, 咖哩热住食系特别好食, 都几香,辣度适中, 软壳蟹系另外用碟上,好细心, 用嚟点咖哩,依然食到软壳蟹既香脆又有咖哩味,或者浸喺咖哩度食,会更淋但吸到更多咖哩汁, 除了软壳蟹还有微微炸过的薯仔,配咖哩一绝。 呢个锅仲配有法包, 呢种法包唔系外脆内软𠮶种, 而是比较烟韧, 湿润有口感,带微温, 都几钟意呢款法包。

还点了印度薄饼配咖哩($25)

食乌头,之前多数都食叫明炉乌头Grilled grey mullet fish with lemongrass, 呢度有一款香茅烧乌头($173),即点即烧, 所以由下单道上菜都等了差不多十五分钟,上菜的时候还很热冒着烟,鱼皮非常脆身,但由于还连着鱼鳞,所以还是吃鱼肉为主,鱼肉肉质弹牙,带香茅香,但比较干身, 所以蘸酸辣酱更好味

最后芒果糯米饭($55) 都唔错,芒果香甜带微酸,入口冇渣, 椰汁较淡,有白糯米饭和紫糯米饭,软绵烟韧

感谢 June A
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2021年3月14日点评 通过移动设备发表

系地铁站出黎就会见到有位姐姐拎住大大个牌介绍人食le viet,今日系假日都有lunch set一于去食下

手撕鸡捞檬
炸蒜同葱令捞檬更有咬口同香口,青瓜丝、萝卜丝同生菜配合酱汁非常清新,好耐无食捞檬既我好满足😋

老公叫既lunch set海南鸡饭$68连饮品,鸡肉底下有唔少菜,健康均衡,肉亦嫩滑,油饭软绵且香

烧香茅乌头,厚厚既外皮底下系嫩滑无比既鱼肉,钟意食烤鱼既人唔好错过😊

感谢 auyin06

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了