“有诚意”
Le Viet (Bank Centre)的点评 - 停止营业

Le Viet (Bank Centre)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年4月12日点评 通过移动设备发表

成日行银行中心等人,今日见到入面有间越南菜,地方几大,玻璃窗仲可以睇到街外~

咖喱软壳蟹配法包 $93
咖哩配法包好惹味牙!佢地的包热腾腾的!
好新鲜呢一样嘢抵赞
软壳蟹 同埋薯仔都 系另上
唔会浸淋晒喺咖哩度
佢哋个价呢好正叫埋薄饼去配衬其实都好夹
香茅烧乌头 $173
因为系即叫即做,足足等咗30分钟!
差啲以为佢漏咗单 🤣乌头 鱼皮好香脆, 外面有粗盐 肉质够厚实 配泰式青辣椒酸汁, 非常之好食食晒成条!!

感谢 victoriatambb

2021年4月11日点评 通过移动设备发表

上到去地方都几阔落,枱与枱之间隔得够,所以坐得好舒服。

牛油焗大头虾
卖相一流,打卡呃like绝对无问题!
牛油味好香,大头虾有膏,肉质爽甜
赞一赞配菜—薯仔,意想不到地好食!

椒丝炒通菜
火喉够!好惹味!

小食拼盘
超钟意个越南扎肉蒸粉包!真材实料!我好想一个人食哂2个
虾饼、猪颈肉都无平均之上嘅水准之作!

串烧
食越泰菜又点少得串烧?!u一次过食哂猪牛鸡3款,大满足!

感谢 littlesmellyfoodie
2021年3月30日点评 通过移动设备发表

好耐无食越南菜,旺角一出地铁行几步就到。

见到隔离枱食紧「牛油焗大头虾」卖相好吸引,我又试下先!wow...果然好大只,目测都有一斤份量。拨开少少蒜蓉,已经见到隐藏住好多虾膏。虾肉好爽口,食得出好新鲜,配埋蒜蓉牛油一齐焗好香好惹味。

「越式咖哩牛腩锅」热辣辣,明火滚住食。咖哩都分好多种,呢度嘅咖哩好出色,果然够惹味。配埋牛腩同牛筋,完全无遮盖咗份牛味。
配埋例汤几好饮👍🏻

每次都一定会饮「三色冰」
红.黄.绿,好有口感,足料。冰冰冻冻嘅椰汁好味...

份量同质数超班👍🏻下次一定再嚟🥰

感谢 lovercreamy
2021年3月26日点评 通过移动设备发表

现在疫情已渐见稳定,旺角又开始热闹起来了,我也趁热闹的来旺角行吓啦。
晚餐今晚拣了位于弥敦道银行中心的Le Viet。
餐厅装修很舒适企理。

香茅烧乌头$173
香茅烧乌头里面有很多配料,有柠檬叶、南姜、香茅及芫茜、葱…等,乌头都很大条及很厚肉,跟配了2碟的柠檬秘制酱汁,带酸甜的非常开胃美味。

香茅猪颈肉炒檬粉$72
我们要了个香茅猪颈肉炒金边粉,但 侍应告知金边粉已卖晒,所以我们拣了要香茅猪颈肉炒檬粉,里面除了有猪颈肉,还有鸡蛋、葱、芽菜等。
猪颈肉切得都比较厚,入口很香胡椒的味道,带点爽口,檬粉软腍,整个香茅猪颈肉炒檬粉炒得都较香,好味!

香茅烧牛仔骨$95
香茅烧牛仔骨醃得较入味,细细件很香,香茅的味道更增添牛仔骨的滋味,真的香口又美味!

感谢 soowai9131
2021年3月24日点评 通过移动设备发表

朋友话好想食越南野,于是我地就黎到位于银行中心1楼既Le Viet,餐厅主打新派越菜,餐牌都好多选择,海鲜,串烧🍡,小食,粉饭,甜品🍮都有,价钱又唔贵。餐厅环境都几大,防疫措施都做得几好,枱与枱之间有人咁高既屏幕阻隔开,隔离枱讲野都听唔到👍

💫香芧烧乌头🐟 $173
即点即烧,落单时讲明要等半小时,咁唔紧要,要食好野就要等吓,条鱼上枱好大条呀,仲有鱼油,好嫩滑,会每人有碟酱汁比你点黎食,个汁系酸酸甜甜带辣,点酱食更加好味😋

💫虾饼🦐 $68
虾饼有4块,都好爽口弹牙,唔错,伴碟仲有🤏蔬菜,可以去腻感

💫香芧猪颈肉炒金边粉 🐖$72
呢个猪颈肉都有5大片,收收埋埋估佢唔到,另外仲落左鸡蛋,芽菜,韭菜,一齐炒,上碟已经闻到好香🤭点埋辣酱食,更惹味

感谢 Foodie_carcar

查看过Le Viet (Bank Centre)的旅行者还看了