“足料鸡粥”

新记鸡粥 (元朗)
提供送餐服务
香港排名第786 (共15,646家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2020年12月20日点评 通过移动设备发表

足料鸡粥
作为大西北人,每次经过又新街都见到呢间野好多人食。餐厅主打食煲仔鸡粥,冬天甘冻我都趁得闲去试下呢间煲仔粥

贵妃鸡粥$52
煲仔上好有feel,鸡件份量唔孤寒!Size都大,我只更加有鸡髀添,肉质嫩滑吾鞋,有些少酒香味,因为用煲仔嘅关系,成碗粥保温较好,冬天食真心正

Xo酱萝卜糕$52
萝卜糕炸得好脆,捞埋XO酱食都不错

炸大猪$52
大肠外面好酥脆,入边烟un ,而且肥同瘦部位都有,店家仲有酸梅汁,必点之选

‍♀️:水准之上粥品店,亦难怪佢咁多人流,我晏昼2:00非食饭时间都好full。屹立喺元朗咁耐,旧店亦扩张要埋隔离个舖位都真系唔简单嘅,有兴趣行开元朗都可以去试吓❤️

新记煲仔鸡粥 (元朗)
元朗又新街60号地下D2号舖

感谢 slash_lovefood

2020年11月8日点评

今朝想食个丰富既醒神早餐, 常常经过新记鸡粥, 今朝终于食到.
粥类材料选择超多, 除左平时既材料种类外, 仲有猪润, 泥猛, 黄鳝, 田鸡, 海鲜粥等等. 而且仲有自选生滚粥, 煲仔粥, 热辣辣, 原煲上.
除左粥, 仲有好多款式小食, 伴酒一流!

贵妃鸡粥
粥煲到好绵滑, 好多滑鸡件, 超抵食.

海鲜粥
海鲜丰富, 有蟹, 虾, 带子, 鱼片, 虾蟹都好鲜味.

鲜虾肠粉
爽口鲜虾大大只, 肠粉滑滑, 配埋甜豉油, 好味!

香脆油条
油条脆卜卜, 即叫即炸, 识食一定要放入粥一齐食!

感谢 Henry C
2020年11月7日点评 通过移动设备发表

这间新记煲仔鸡粥店舖位于元朗又新街!这间店舖位置人流都唔错!附近都好多食市店舖!店舖都唔算好大!但系坐落都好舒适!店舖系元朗都好多年!都算系一间多年长久的店舖!
姜葱炒田鸡
叉烧肠粉
XO酱炒萝卜糕
海哲手撕鸡
XO酱炒萝卜糕:
卖相十分之吸引!卖相金黄色外脆内软!食入口又有口感!又够脆口!味道足够!十分之又水准!值得一试!
义烧肠粉:
肠粉皮薄又够滑身!食入口都唔需要咬就可以吞下!义烧又够腍身!又有咬口味道又够!去嘅自制豉油味道唔错!
姜葱炒田鸡:
卖相都唔错!够哂获气!睇落都好吸引!味道十足!田鸡入哂味!过田鸡细旧咗!如果大旧D应该会正好多!
海哲手撕鸡:
海哲食入口都好爽口弹牙!手撕鸡味道都唔错!鸡肉食入口都好有口感!两者沟埋都好夹!
价钱一般!大众化价钱!价钱又唔算贵!都值得试吓!

1  感谢 keke09080908
2020年9月1日点评 通过移动设备发表

放假当然想轻松一下,之前因为疫情都躲在家中,真是闷疯了。现在疫情有所改善,我也急不及待相约朋友吃东西,我们去了久违的新记煲仔鸡粥吃下午茶。

先来品尝香脆炸大肠,大肠外层炸得香酥,一入口不会过于油腻。虽然大肠外表干脆,可是里面仍很弹牙,标准的外脆内弹,越是咀嚼越能吃到大肠独特的香气脂味。

我很喜欢XO酱拍拍青瓜调味,酸酸的带XO酱的咸鲜,青瓜大小刚好,作胃前菜挺不错的,吃一口XO酱拍拍青瓜,颇有解腻开胃的作用。

秘制鸡中翼一份五只,色泽金黄的鸡皮香脆可口,鸡肉滑嫩多汁,看起来垂涎三尺。鸡中翼不用蘸酱吃已经很有味道,因为鸡中翼事先醃过酱料才去炸,吃时风味十足。

朋友很喜欢贵妃蠔仔鸡粥,她十分欣赏贵妃鸡鲜嫩滑溜,鸡肉有够咸香。蠔仔饱满细嫩,海味浓浓,粥底细绵,吸收贵妃鸡和蠔仔的精华。重点是她觉得贵妃蠔仔鸡粥料给得超有诚意,料好实在。

吃贵妃鸡蠔仔粥的同时,怎可缺少它的好伙伴豉油皇炒面。豉油皇炒面制作简单,却美味无穷,芽菜爽脆极致,面条富弹性,充满镬气,豉油香味挺足。

感谢 foodie_wiki
2020年8月30日点评 通过移动设备发表

假日入元朗,朋友介绍了一间出名的粥店,餐牌既菜式好多,真系睇到眼花撩乱,咩都想试下,最后2个人叫左5道。

天气都比较热,先叫2个前菜冷盘开开胃,第1道冷盘叫左我至爱既凉伴皮蛋,个酱汁唔太辣,如果辣少少会更加惹味。第2道冷盘就系海哲手撕鸡,份量颇多,海蜇爽口, 鸡丝嫩滑唔干柴,而酱汁既味道就相对比较淡,反而唔会盖左海哲和鸡丝本身既味道。

黎到粥店,当然要试下佢既粥,于是叫左驰名海鲜粥,用砂锅上, 里面有虾兵、蟹将和带子,用料丰富,粥煲得够绵滑。除左粥出名外,呢度既炒粉面都有好多选择,简左道简单既火腿炒米粉黎送粥,米粉炒得岩岩好,唔会太干亦唔太湿,但整体粥和炒米粉既味道都偏淡,呢个时候配上浓味蒜茸炒螺肉就一流,蒜茸炒螺肉够锅气,仲有洋葱,三色椒等作配菜,最正系d螺肉全部去壳,唔洗自己慢慢撩,够晒方便,螺肉弹牙,够惹味。

感谢 pandasmall

查看过新记鸡粥 (元朗)的旅行者还看了

中国香港

去过新记鸡粥 (元朗)吗? 请分享你的经验!