今日嚟到元朗当然要试吓呢度驰名嘅新记鸡粥,虽然市区都有开分店,但系正宗嘅当然要嚟感受下!
贵妃鸡粥,一碗有好多件鸡,鸡肉嫩滑,一啲都唔鞋口,而且粥底有淡淡的鸡油香,果然名不虚传!
驰名海鲜粥,另一款餐厅推介,海鲜粥有好多海鲜,带子、蟹呢啲唔少得,海鲜鲜甜,蟹膏唔少。
红烧脆皮乳鸽,即叫即炸热辣辣,皮薄肉嫩。
XO酱炒萝卜糕,好惹味,如果萝卜糕稍为脆皮少少,口感会更好!
红烧脆皮乳鸽,即叫即炸热辣辣,皮薄肉嫩。
1 - 5 条点评,共 38 条
呢排嘅天气都几冻,最啱食啲热辣辣嘅野,元朗有一间粥舖成日经过都好想试!今次终于的起心肝去上下佢地嘅贵妃鸡粥仲有好多水准高嘅小食.
◾️贵妃鸡猪润粥 • $58
呢款系新记嘅招牌煲仔鸡粥,鸡件果然入口香滑,带一点点药材味,猪润爽口鲜嫩,粥底绵密,值得一试!!
◾️酥炸鱿鱼须 • $55
鱿鱼须外层只系包裹左一层薄薄地嘅粉浆,炸得一啲都唔油腻,好好食
◾️香脆炸大肠 • $52
我觉得炸大肠都系必点嘅小食之一!首先最紧要系冇怪味然后外层炸到有少少脆,大肠有啲厚度!一定要配埋甜酸酱,口感真系一流
◾️XO酱箩卜糕 • $52
萝卜糕嘅口感唔系成旧粉咁,都食到好多唔同大细嘅萝卜丝,都唔错
足料鸡粥
作为大西北人,每次经过又新街都见到呢间野好多人食。餐厅主打食煲仔鸡粥,冬天甘冻我都趁得闲去试下呢间煲仔粥
贵妃鸡粥$52
煲仔上好有feel,鸡件份量唔孤寒!Size都大,我只更加有鸡髀添,肉质嫩滑吾鞋,有些少酒香味,因为用煲仔嘅关系,成碗粥保温较好,冬天食真心正
Xo酱萝卜糕$52
萝卜糕炸得好脆,捞埋XO酱食都不错
炸大猪$52
大肠外面好酥脆,入边烟un ,而且肥同瘦部位都有,店家仲有酸梅汁,必点之选
♀️:水准之上粥品店,亦难怪佢咁多人流,我晏昼2:00非食饭时间都好full。屹立喺元朗咁耐,旧店亦扩张要埋隔离个舖位都真系唔简单嘅,有兴趣行开元朗都可以去试吓❤️
新记煲仔鸡粥 (元朗)
元朗又新街60号地下D2号舖
今朝想食个丰富既醒神早餐, 常常经过新记鸡粥, 今朝终于食到.
粥类材料选择超多, 除左平时既材料种类外, 仲有猪润, 泥猛, 黄鳝, 田鸡, 海鲜粥等等. 而且仲有自选生滚粥, 煲仔粥, 热辣辣, 原煲上.
除左粥, 仲有好多款式小食, 伴酒一流!
贵妃鸡粥
粥煲到好绵滑, 好多滑鸡件, 超抵食.
海鲜粥
海鲜丰富, 有蟹, 虾, 带子, 鱼片, 虾蟹都好鲜味.
鲜虾肠粉
爽口鲜虾大大只, 肠粉滑滑, 配埋甜豉油, 好味!
香脆油条
油条脆卜卜, 即叫即炸, 识食一定要放入粥一齐食!
这间新记煲仔鸡粥店舖位于元朗又新街!这间店舖位置人流都唔错!附近都好多食市店舖!店舖都唔算好大!但系坐落都好舒适!店舖系元朗都好多年!都算系一间多年长久的店舖!
姜葱炒田鸡
叉烧肠粉
XO酱炒萝卜糕
海哲手撕鸡
XO酱炒萝卜糕:
卖相十分之吸引!卖相金黄色外脆内软!食入口又有口感!又够脆口!味道足够!十分之又水准!值得一试!
义烧肠粉:
肠粉皮薄又够滑身!食入口都唔需要咬就可以吞下!义烧又够腍身!又有咬口味道又够!去嘅自制豉油味道唔错!
姜葱炒田鸡:
卖相都唔错!够哂获气!睇落都好吸引!味道十足!田鸡入哂味!过田鸡细旧咗!如果大旧D应该会正好多!
海哲手撕鸡:
海哲食入口都好爽口弹牙!手撕鸡味道都唔错!鸡肉食入口都好有口感!两者沟埋都好夹!
价钱一般!大众化价钱!价钱又唔算贵!都值得试吓!