“绵滑出色贵妃粥,新记鸡粥用料足”

新记鸡粥 (旺角)
在线下单
香港排名第5,146 (共13,916家美食)

餐厅:新记鸡粥 (旺角)
地址:旺角花园街1号鸿禧大厦地下5号舖

位于旺角花园街嘅新记鸡粥系元朗老字号嘅其中一间分店,除左有唔少杂志、饮食频道报导过之外,仲系Openrice优秀开饭店大赏2018入面拎左最优秀开饭粥粉面店优异奖,而出名嘅新假期周刊亦选左新记鸡粥为香港8大滑鸡粥之一

驰名贵妃鸡粥 $51
新记煲仔鸡粥之所以咁出名同获奖,除左新记以鲜嫩嘅母鸡炖粥之外,仲用左超过20款嘅药材同香料、虾干同瑶柱烹煮出黎,贵妃鸡除左啖啖肉够嫩滑之外,亦伴随住阵阵药材同酒香,粥底以泰国丝苗米煲成,幼细绵滑,加上贵妃鸡嘅香味渗透入粥入面,难怪新记嘅粥咁出名啦

葱花虾米肠粉 $19
每一条肠粉都密布住葱花同咸香嘅虾米,肠粉唔痴底,爽口嫩滑,食每一啖都充满住传统怀旧嘅味道,呢到能够有咁出色嘅香港地道美食真系唔话得,亦系新记鸡粥比较多人叫嘅一款食物

蒜泥汁脆皮豆腐 $32
脆皮豆腐香脆可口,外面薄薄一层脆皮而内里嘅豆腐豆味香浓细滑,就咁食可以品尝到新鲜豆腐嘅豆香,而蘸埋附送嘅蒜泥汁,令脆皮豆腐更为吸引好味,蒜泥汁味浓而不咸,非常搭配

感谢 hinsonfoodhk

2019年6月28日点评

元朗老字号新记鸡粥,原来开到来旺角,十分方便我们这些九龙人吧! 比起旧有的粥店,这里简洁光猛,多人的时候是需要撘枱的。这里除了粥品,还有其他炒粉面饭,及多款新记推介。这里是以贵妃鸡粥为主打,所以我点了一个贵妃鸡粥的午餐,配上炸两/肠粉/粉面,仲有餐饮。桌上的餐纸有介绍他们的贵妃鸡会放入老水煮足一小时,而他们的老水汁是用上三十多款的药材煲成,所以浸出来的贵妃鸡会有淡淡的药材香味。即叫即煮的生滚鸡粥,鸡肉嫩滑,鸡件份量都颇多,粥底渗著鸡油香,煮得绵滑。配上炸两,炸两的肠粉皮很薄,如果油炸鬼再脆一点会更好。有粥,当然要有炒面及肠粉,两样同是新记的热卖之选,炒面大大碟,色水很好,每条面条都沾上了酱油,简单配上葱花,芽菜已经很好味,如果面头再洒上芝麻会更加分。另外再点了一客葱花虾米肠,满满的葱花加虾米,肠粉皮薄,好味。见到隔离枱的酥炸鱿鱼须很吸引,我都点了一客,没有厚厚的粉浆,炸得脆口,鱿鱼一咬即断,点上酸醋,可减油腻感。

感谢 chickenwingtip
2019年6月20日点评 通过移动设备发表

其实之前喺元朗都食过呢间,原来佢旺角都有分店,咁啱行过就试试佢啦!喺花园街都好就脚!

因为啲粥系即叫即生滚嘅关系,所以都要等一阵,咁喺等嘅途咗叫咗一碟豉油王炒面,正!钟意重口味嘅朋友一定要试!

我叫咗一个招牌鸡粥,鸡肉嫩滑,同埋佢啲鸡系预先用好多配料醃好咗,带少少药材味,同其他粥店完全唔同!粥底好绵,不过就略嫌稀咗少少!

朋友就贪心啲,想食鸡粥又想食猪杂啲,原来加一份料都系$6-$15,有啲料贵啲唔同价,咁佢加咗一份猪红同一份猪润都只系 $63,都几抵食!

乳鸽都系必食推介,呢到嘅乳鸽本身调好晒味,唔使点淮盐都够晒味!乳鸽嘅外皮系炸到金黄色,而且表面干爽,一咬就食到肉质嘅酥香味,又嫩又多肉汁!

朋友仲叫咗呢杯七喜龙眼冰,不过佢话啲七喜冇乜气,下次叫返可乐算!

感谢 gggillian19
2019年3月27日点评 通过移动设备发表

病人就是要食得清淡一点, 所以我接完老公收工,老公就带我食粥。 其实我对粥真系麻麻, 淡而无味。
不过今次吃咗之后, 忍不住介绍。

7点左右,客人已入座7788啦! 而我对粥嘅睇法确实俾咗支强心针我,只少有唔少人嚟食

入到去先知原来依家野系元朗好出名

餐牌上都好多多元化餐点提供,所以唔食粥嘅都可以试下其他菜式。

见他餐牌俾依碟: 海蜇手撕鸡 (有推荐符号)
就叫左嚟试下。
$49 就好多份量,几抵食。 味道有点意外,因为是甜的。

病人当要要食粥啦! 所以叫咗个:贵妃鸡粥
粥棉密有柔软。你看见碗粥是黄色的,是因为鸡油配合在内,好甘甜。
贵妃鸡属盐鸡,不失鸡味。明白点解他们主打是贵妃鸡粥了:好食。

要健康一些,当然要叫碟菜啦!
我叫做蒜蓉抄菜心。 菜心不老,火口适中,菜色唔错。
我老公叫人地另一主打:脆皮乳鸽 $59
价钱真心唔贵,而且乳鸽size 适中,皮脆肉甘香的。 依个主打无令我失望。

老公话食粥一定要配上萝卜糕咁先叫完整。
我自己无食吃到,因为我老公讲了一句好食,就秒呑完:really:
我只能从卖相中俾个赞,因为不会煎㶶了,刚刚好的火喉也是最好的。

嚟张大合照先, 点解可以一件未食,因为他们上菜速度最快
下次要试下其他小菜先。

感谢 cocolee1128
2018年12月12日点评

在旺角的街上自然有很多不同的食店,每一间都有不同的特色,而这一间的特色就是鸡粥。味道很香甜,很有鸡味,而粥却是绵绵的,很易入口,又美味。

感谢 franktschan

去过新记鸡粥 (旺角)吗? 请分享你的经验!