“好味”
越满的点评 - 停止营业

越满

抵食好味,旺角区好选择。
嫌饮品选择不够多,但服务态度各样都很不错架。

好似已经冇开了? 。不确定,很可惜。

感谢 Fearless817857

2019年2月18日点评

黎得食越南菜,最简单方便系叫个汤河/檬,今晚系牛同鸡各一客
呢碗海防蕃茄牛肩胛肉汤檬 ($76),鲜茄汤底,蕃茄加埋洋葱及芽菜,味道却有点儿似龙虾汤,几特别!
牛肩胛肉无半点脂肪,仍然略带生度,浸于热汤内再熟D,而檬粉与我地平时所接触嘅有D唔同,外貌似米分但食入口顺滑!

呢碗咁清嘅就系越满手撕鸡汤檬 ($65),清汤底加入洋葱及芽菜,鸡丝及檬粉一眼望晒!
惯常先饮啖汤,味道几清甜,喜欢加入醋汁一齐食,更见风味! 鸡肉丝有点嚼口,配合顺滑檬粉,两种口感!

见到墙上贴住介绍越式香芧鸡煲 ($158/2人份),见天气又忽然落雨兼冻返,一于试下先
火炉同鸡煲一齐送上,仲有一客生菜比你烚黎食,二人份量都几对眼,材料除左鸡件外,仲有芫茜洋葱,娃娃菜及鸡肶菇
滚返起就食得,味道带点微辣,多一份甜味之余又有淡淡嘅香芧味,无传统鸡煲咁油腻
惹味酱汁渗入鸡肉内,热辣辣都几好味!

叫多个小食送汤檬,呢客越式炸春卷 ($43),一客两条分成4旧
春卷皮炸至香脆,包住米粉及黑木耳丝,生菜令炸春卷既油腻减低 ,点埋酸汁一齐食,好味道!

惠顾各式汤粉,饮品半价,咁就叫返杯青柠梳打,成罐梳打水比你,性价比相当高,一饮超爽!

感谢 gingerszeto
2019年2月17日点评 通过移动设备发表

我们一行4人来这间食越南菜的餐厅,墙上设计的图像好可爱,画得几得意!
这里选择几多,越式料理及羊腩鸡煲都有得食。
我们选了2人餐,加2个粉面,一个牛油鸡翼及一个4人鸡煲!
推荐牛油鸡翼(大只又香脆热辣辣)、烧猪颈肉(唔干身好软腍好野味)、鸡煲(酱汁好香好野味、鸡香滑又份量多)、越满五宝河粉(包牛丸、牛柏叶、牛展、牛腩及生牛肉、各有特色,好浓牛味、汤底香又清又好饮)

感谢 pangpangeat
2019年2月12日点评 通过移动设备发表

老公话好耐无食过牛油鸡亦, 又即见到呢间望入去光猛好坐既越满, 就即试一试佢...

越式香茅鸡煲, 用铁锅热住上, 仲送碟生菜, 一开盖, 阿仔大叫好香, 主要闻到有惹味既香茅, 九层塔既香味, 食落口够晒入味, 鸡都滑, 而最邪恶既系送埋既生菜, 索晒d汁同油, 好好味!!!

牛油鸡亦牛油味浓, 炸粉不多不少, 大小朋友都爱吃

蔗虾同炸虾饼, 最紧要系够热和爽和实净, 唔会沟左太多其他料~

马拉盏炒通菜, 都大大碟的惹味系列, 正!

感谢 jadeyvette
2019年1月25日点评 通过移动设备发表

除左羊肉炉,还有鸡煲,两者都可以追加配料做火锅继续食。

先来个虾饼,因为食越南野我都会点来食,即点即炸,所以都好热辣辣,炸我好香口,炸衣够薄,虾肉弹牙。

祕制越式羊肉炉,当然用gas炉热住来食,食完仲可做火锅。羊肉炉 $250都够2-3食,用料足又抵食。

滚起就食得,羊肉炉有齐羊瘦肉、带皮羊肉、带骨羊肉......还有菇、莲藕、枝竹、金针菇......好丰富好满足。 枝竹、菇...极为吸汤汁味,所以留最后食,吸汁的配料都更加美味。带皮羊肉,有层皮好有烟韧咬感。

个汤好清,仲有阵香味,淡黄色的汤汁,味道清爽重羊肉味。

羊肉炆煮得松软易咬,羊味浓重,就咁食已经好正,份量亦够多。

带骨得肉更加是嫩腍,连少少筋位,更有嚼感,仲好香。加上羊肉一点也不羶,所以更好味,更吸引,怕羊羶的人也食到。

原味已经好够味,但沾上加入酒调成的腐乳酱,味道更咸香更提鲜甜肉味,令味道更丰富。

最后加入生菜,吸哂羊肉汤汁的精华,而且汤浓而不油。

我的咸柠檬梳打,好清爽,配火锅一流。友人的咸梅七喜,较少见,味道更加好,因甜甜地易入口,咸梅味偏重,有梅子的味道。

感谢 katw759