香港
发布
收件箱
搜索

“特色豚肉串烧”

香港排名第1,517 (共13,951家美食)

虽然呢间铺头细细,但正正因为咁样更加有日式小店种味道,加埋坐吧枱睇住师傅串烧,特别有感觉,而且美食质素非常高。

一坐低就有前菜蒜子蕃茄沙律,新鲜去皮蕃茄加左蒜蓉同醋汁,十分开胃。餐牌有讲明用餐前会直接送上,如果唔需要就记得同职员讲声喇。

然后我哋首先要左份五款嘅刺身盛,有三文鱼,带子,大虾,海胆同埋油甘鱼。全部都系厚切,口感丰富之余亦都食得出非常新鲜。

然后就开始一连串嘅串烧系列,有好多非常特别既猪肉菜式。

猪皮串
第一次食串烧猪皮,估唔到烧完出嚟系外脆,内里烟烟靭靭,口感好得意。

豆腐串
将炸豆腐串起烧过后外脆内软,伴葱花同木鱼丝一齐食,呢个十分特别既串烧组合相当有惊喜。

月见免治豚肉串
呢个可以话系我食串烧通常都必食嘅项目,除咗好睇本身嘅免治肉串好唔好食之外,作为酱汁嘅鸡蛋黄亦都系重点!一定要够新鲜,蛋味够浓先好食,呢度就做到啦。

白金豚肉流心蛋卷
既然呢度嘅蛋咁好食,要咗份用蛋做主角嘅流心蛋,用薄薄一片嘅豚肉包住,肉既油份同肉汁就好似帮蛋做咗一个简单而配合既调味。

西班牙夹心肉
呢款肉嘅肉质非常淋,而且充满肉汁,夹住大葱一齐烧,更加增加香味,只需轻轻加上柠檬汁已经好好食。

猪后耳骨
听个名好似好奇怪咁,但其实同平时食开嘅猪耳质感差唔多,非常爽口。而且唔系好多串烧店都可以食到呢样野,一定要试。

猪颚骨肉串
今次都系我第一次听到呢个部份,食落肉味浓而且好淋,加埋柚子胡椒食好match。

林禽红姜猪肉卷
猪肉卷住又甜又多汁既苹果条可以大大减低油腻感,非常好食!

最后仲有烧蕃薯仔,加左蜜糖令蕃薯仔更甜,表面仲加左少少盐,用咸味更提升到个甜味。

非常满意既一餐。

感谢 wingching360

2019年8月31日点评

1. 气氛好,热闹到死,边个话经济唔好?多人到癫囉
2. 猪肉既部位几多,内脏类做得相当唔错,大肠肥得黎够油香,又烧得几香,好味
3. 啤酒倒得好好,泡沫好厚

1. 野食出得好慢好慢,有好多野都唔知系漏左定点,成晚系咁催单
2. 味道好单一,唔同串烧既味道其实相差唔太远
3. 价钱真系唔讲得笑,唔觉食左啲乜,系饮得多左啲,都位位七旧水,真系好正宗既串烧店做法,所以唔饮野真系咪黎

结论:可以一黎,起码气氛几好,但又未至于会返转头

感谢 bittermen
2019年8月13日点评 通过移动设备发表

闰蜜最近心情不太好,知道她今天有空,立刻约她吃饭,听她说说心事❤️化悲愤为食量,我们点了超多串烧最爱的有以下几款

刺身盛合五款(海胆/三文鱼/ 帆立贝/油甘鱼/赤虾):刺身全部都很新鲜,海胆鲜甜,最爱赤虾爽口弹牙
京姬苹果酒:甜甜的,好像果汁一样,容易入口
京姬梅子酒:冰冰凉凉,梅子味浓
林檎红姜猪肉卷:林檎苹果爽口香甜,减少豚肉的油腻感。我们都大爱这款❤❤
白金豚肉流心蛋卷:蛋味很香浓,配上甜甜的酱汁,很好吃
九条葱卷:豚肉包着葱香味十足的日本九条葱,香气十足
花生苗卷:店员推介的,第一次吃花生苗,有种独特香气,出乎意料的美味

我们还叫了蒜子蕃茄沙律,西班牙黑豚猪颈肉串,猪耳芝士串,猪皮串,猪肝串,厚切白金豚肉,日本青椒芝士猪肉卷,紫苏猪肉卷,西班牙黑豚肩肉串,烟燻猪腩。临走前店员还送上甜品,说是送完即止的,红豆香甜软糯绿茶奶冻茶味浓郁这里的串烧全部都很有水准,吃得超满足的,有机会的话会再和朋友来

感谢 angelee1989
2019年8月6日点评 通过移动设备发表

又到姊妹淘每月饭聚,今次好姊妹book了一间串烧居酒屋,大家可以边吃边聊天,超开心呢! 餐牌食物款式非常多,而且差不多每一个猪部位都可以做成菜式,非常特别呢!

自家制果味清酒 梨子味道清香扑鼻,甜甜地非常容易入口。

西班牙黑豚肩肉串 黑豚肉味香甜,肉质鲜嫩多汁,坚正!

日本长葱 食落特别鲜嫩,甘甘甜甜,好香口。

厚扬 豆腐外皮香脆,内里软滑,豆味香浓。

猪皮串 入口外皮滑嘟嘟,胶质重又有咬口,可以补充一下骨胶原呢!

猪小肠 入口粉嫩软绵,味道鲜美,加上少少柚子胡椒调味已经好好食。

转眼间又叫了另一款酒 柚子x梅酒 梅味突出,入口酸酸甜甜,慢慢渗出柚子清香,味道不错。

月见免治豚肉串 我最爱的一款串烧,烧免治豚肉,再沾上蛋汁,味道软嫩可口,蛋味香浓。

味噌煮鱼饼 鱼饼软绵绵,吸收了所有汤汁,好鲜甜呀,另一大爱。

感谢 783bonnieh
2019年7月18日点评

自从上次吃过Mokumoku后念念不忘,今日终于约齐原班脚再战。 我们被安排坐吧枱,更有气氛,坐低先点了杯菠萝乳酸特饮,好好饮呀!啱晒我呢啲唔太饮得的人。鲜菠萝加上了酒浸菠萝,入口香甜带酒香!必点的!

去皮西红柿好甜甜!广岛蚝刺身硕大肥美。猪王喉爽脆,猪肩厚厚一块,食得开心,猪肝嫩得黎又带爽,而猪腭骨肉食落口感似牛肉,少少的几串,都已经令我们食得津津有味。

猪脑真系第一次食,一啲都唔腥。白金豚串烧更加是不可错过,作为日本顶级的猪,脂肪部份看似肥腻,但口感甘美脂香。

白子刺身富含蛋白质,所以带点浓稠,混在酸汁中,滑不溜口。
苹果豚肉第一次食,师傅更向我们展示有星星纹的岩手县苹果。

朋友说要来点海鲜,所以点了一条喜知次。师傅也贴心的为我们奉上日本的萝卜和生菜,清清味蕾。

大大一条烧得金黄焦脆。鱼身的外皮带脆,雪白的鱼肉仍保持滑嫩多汁。大虎虾也是啖啖肉。

食得兴起,师傅即席炮制了一份烟熏和豚卷给我们,卖相吸引,用牛小排吨着白金豚,点上红姜沙律酱,好有心思的一款创作。然后又食了个糯米棒,糯米够烟韧,中间包着些豚肉粒简简单单但又饱肚有咬口!!!

以猪为主题的串烧店其实坊间很少见,而可以把猪的各部份食得这么出神入化的,味道咁好的,真系只有MokuMoku!!!!

用餐日期:2019年4月
    • 优惠度
    • 服务
感谢 Junericee

查看过Mokumoku Yakiton (The Lamma Tower)的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过Mokumoku Yakiton (The Lamma Tower)吗? 请分享你的经验!