“不错”
火锅燃的点评

火锅燃
提供送餐服务
香港排名第3,440 (共15,292家美食)
2020年4月27日点评

前两日网见西环店重开而且新设一人一锅,一直都想试下火锅撚,所以同朋友去试晚餐。食物质素唔错,白汤 响铃 午餐肉好食,其他就中上。不过依家因为疫情全部都用胶既即弃餐具,唔环保之余,纸碗装住热食物就变软,拎都拎唔起,好唔方便。除左依样,食物同服务都好好!

感谢 62,246,224

2019年12月8日点评

下昼食完饭返嚟就收到旧同学嘅电话,以为佢有咩大事要宣布啦原来佢只系抽起条筋,话好想收工去打边炉。我见反正得闲,就陪吓佢癫 第一次嚟到「火锅撚」,感觉好似返咗古代咁,我哋四个被安排坐喺窗边嘅卡位,环境都几阔落。 大家见到餐牌上 #蜂巢豆腐白汤锅 注明系「镇店推介」咁紧要,就叫半锅嚟同 #麻辣汤 双并 啖汤又真系几足料嘅,搞到我最终忍唔住饮咗成碗落肚先食嘢 我呢个牛魔王就梗系要份 #A4霜降和牛 先够大满足,油花均匀入口即溶... 正呀 另外我哋仲叫咗花竹花、桶蠔都好新鲜 仲有佢哋嘅水饺、酱爆丸都做得非常出色,搞到我哋把口一路话要减肥,但系又食到唔停得口 埋单嘅时候,餐厅仲送咗每人一杯腐竹鸡蛋沙冰比我哋清吓喉咙,外貌特色之余,味道仲好丰富... 赞!

感谢 KolLee
2019年11月25日点评 通过移动设备发表

今次系第二次到此火锅店晚膳,点了未试过的蜂巢豆腐白汤锅,浓厚鸡汤加猪骨汤,有点中药汤的味道,有桂圆、红枣、八角、人参等中药材料,汤喝来很香浓,另外,内充满爽滑的鸭血及蜂巢豆腐,汤底一流。

极品安格斯肥牛
点了一碟,卖相美,份量多,牛肉脂肪分布平均,且厚身,咬口不嚡,牛味很突出。

鲜带子片
份量同样很多,十分新鲜,带子也很厚身大只,颇高质素。

手打丸双拼-蟹籽手打虾丸及蛋牛包心墨鱼丸
虾丸入囗弹牙,不错。包心墨鱼丸,包心用的牛肉吃落像䶢牛肉,颇有创意,吃来特别。

四宝饺拼盘
包括水饺、云吞、鱼皮饺及韮菜饺,四款用的馅料都十分之多,皮簿,尤其云吞用的虾份量很多,其他的也十分不错。

皇帝菜
爽口冇渣,清甜。

甜品方面是送的,点了一个仙草芋圆及一个腐竹糖水。火锅之后吃个冰凉的甜品,腐竹糖水同样以古代的酒杯以冰沙形式奉上,而仙草芋圆用「万寿无疆」的茶杯奉上,同样特别。

我们两人吃,其实点了不太多,但汤底的鸭红及豆腐很多,差点儿完成不了,餐厅白饭任吃,但真的吃下,下次大伙儿再来,应该能够叫多点款式。

感谢 Rabbit0804
2019年10月21日点评

汤底和食物整体都中上, 花雕酒几好饮, 最有惊喜系最后个甜品, 超好食腐竹鸡蛋沙冰
装修都几靓, 4人卡位坐得舒服
服务态度几好, 上菜都好快
中等价钱

感谢 mavis_ze
2019年9月26日点评 通过移动设备发表

|| 特色火锅 ||

友人食过呢间火锅店好几次,话佢既质素稳定,有唔少配料好推介,仲有其中一个特别位系白饭任装,感觉都几吸引加上佢有几叠优惠卷,所以呢日夜晚八点多去左光顾,原来人流都多几乎爆满,获店员告知一行四人可以用两张优惠卷
▪️ 祖传秘制麻辣锅(8/10)+ 妈妈滋补老火汤锅(7/10)133 + 119 (龙凤鸳鸯锅以较高价钱+30)
本身自己唔太食得辣,好少会叫麻辣锅,不过同行友人们食到既时候,叫左小辣我当然会试埋一份黎到见到几足料,入面有唔少既花椒、干辣椒、红枣、鸭血、臭豆腐,平时十年都唔食一次麻辣锅,唔识评个麻辣掂唔掂,总之比我既感觉系会系好香口惹味反而老火汤逊色一点,虽则有红萝卜、粟米、猪肉等等,但始终较为清淡用黎打边炉味道不重
▪️ 鸭血(原味)(7.5/10)+22 (追加)
个人好钟意食软身嫩滑既鸭血,终于见识到咩叫配麻辣锅系一流既配搭,有得追加之下唔会放过佢
▪️ 生猛蛏子皇(7.5/10)44/每只
蛏子大只得黎新鲜爽口又唔会韧身
▪️ 美国桶蠔(7/10)159
啲生蠔全部都好有份量几饱满,但系少量入口会系有沙
▪️ 火锅撚御用手切肥牛(大)(7/10)299
牛肉片雪花分布都靓既,系比较薄片,食落会有少少羶
▪️ 特级牛脷托(7.5/10)85
牛脷托同样薄薄地,够爽口几好咬
▪️ 即炸三秒响铃卷(7.5/10)52
炸响铃都好脆身,唔会有好油溢既感觉,仲有阵阵豆皮香
▪️ 即炸鱼片头(7.5/10)49
热辣辣可以即食,外皮微微既脆身,内里爽弹有汁
▪️ 顺德鱼腐(7.5/10)39
另一样都系可以即食既,炸过后面头有点儿脆,感觉松软,食落有鱼既鲜味,完全无腥味
▪️ 菜心苗(7/10)48
▪️ 莲藕片(7/10)44
▪️ 金针菇(7/10)42
▪️ 出前一丁(7/10)42
▪️ 竹庶茅根红萝卜马蹄水(7.5/10)68/渣
通常餐厅既竹庶茅根都系得饮既部分,好耐无见咁足既配料,饮落系好清甜既竹庶同马蹄味,又唔会太甜
▪️ 甜品 - 仙草芋圆糖水(7/10)
甜品每人可以二拣一,不过个芋圆唔够咬口,味道亦都不足,反之珍珠、丸子系烟韧,另外仲有红豆蓉、绿豆蓉,仙草甘甘地唔会太苦可以一战
▪️ 甜品 - 腐竹鸡蛋糖水沙冰(8.5/10)
个沙冰系意想不到既出色,简直可以用一试难忘去形容入口感觉够幼滑,而且无谂过沙冰状既会比起平时饮既糖水有更为浓郁既腐竹鸡蛋味,相对下沙冰必试芋圆可免
整体评分(7.5/10)

火锅撚 (西环)
地址:西环石塘咀皇后大道西554-560号日富里百好大厦地下1号舖 (香港大学站B2出口)
营业时间:
星期一至日 17:30-03:00
#FoodieTWY西环
#FoodieTWY香港
#FoodieTWY火锅控
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃货 #相机食先 #一路食一路post

感谢 foodietwy

去过火锅燃吗? 请分享你的经验!