“去食下韩「阁」野”
韩阁的点评

韩阁
提供送餐服务
香港排名第248 (共16,145家美食)
卓越奖
周围地区: 荃湾
餐厅详细资料
周围地区: 荃湾
2020年10月19日点评

呢间小店提供多款传统同新派韩食,更获得2020年优秀开饭热店、最优秀韩国菜餐厅同荃湾葵青开饭热店🔥食客落完order后就会送泡菜同醃青瓜
💗芝士拉芝猪仔脾($98)
猪仔脾先用黑胡椒同蜜糖醃制,再放入焗炉烤以锁紧肉汁🍗肉质结实弹牙,完全唔韧,食落有香甜嘅蜜糖味🍯火炉上热住4款Mix咗嘅芝士:水牛芝士、车打芝士、巴马臣芝士同奶油芝士,所以充满咸香之余仲可以拉丝,卷落猪仔脾到一齐食更加香口惹味🧀
💗大韩无骨猪手($92/ 例牌)
猪手以秘制韩式卤水汁炆得好入味,食落有肉味香浓,带酱油甜味🐷猪皮Q弹充满骨胶原,可惜猪毛未清理得干净。肉质软嫩,无骨啖啖肉超方便。可以用生菜🥬、醃萝卜🥕、生蒜🧄同豆瓣酱夹住一齐食,令味道更丰富外,减低油腻感。
💗传统豆腐海鲜汤($52)
汤底拣咗正常辣度,饮落香辣醒胃,充满海鲜嘅鲜甜🌶入面有大量洋葱🧅、豆味香浓嘅嫩豆腐、弹牙嘅虾仁🦐、鲜甜嘅蚬同青口🦪、爽口嘅翠肉瓜片🥒,非常足料。
💗秘制水梨辛辣冷面 ($58)
用咗韩国幼身荞麦面,但食落唔够弹牙而且黏埋一旧🍝本身以为好似水冷面咁有冰凉清爽嘅汤水浸住,点知系用韩式辣酱同醋拌面,味道带微酸但唔够清新解腻。旁边有酸辣嘅泡菜、清甜嘅梨片🍐同半只熟蛋🥚

感谢 Quest09595597620
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com.hk 查看原文
语言

2020年10月15日点评 通过移动设备发表

荃湾韩国菜

很久没有吃过韩国菜,这天我们就来到位于荃湾的一家人气韩国菜餐厅,韩阁。

大韩无骨猪手
啖啖肉的无骨猪手十分软稔爽口,充满骨胶原,煮得十分入味
配有特制的豆瓣酱、生菜、醃萝卜、泡菜一起吃,可以拎味道更有层次又可以帮忙减低油腻感。

拉丝芝士猪仔髀
芝士迷必食的人气料理!猪仔髀配有一大盘铺满热融至拉丝的芝士。猪仔髀原本预先以蜜糖烤焗过,可以自己再加上已半融化的芝士一起吃,味道更浓郁,更邪恶。卖相也很吸引。

海蚬大酱汤
天气开始转冷,便点了一个海蚬大酱汤暖暖身。大酱汤,有蚬,青口,豆腐,瓜等等很足料,海蚬青口有鲜味,豆腐很滑,汤味道浓郁。

牛肉石头锅饭
最喜欢吃石头锅饭的饭焦,既好香口又爽脆。牛肉份量不算很多,配辣酱混起吃还算不错。

韩阁
荃湾青山公路275号富裕楼地下G4-6号舖

1  感谢 delish_hk
2020年10月13日点评 通过移动设备发表

因为疫情无法外出旅游,唯有在港寻找异地美食以一解慰藉。
行经荃湾发现以前帮衬过的韩式餐厅搬到对面的大铺位,一于再帮衬下,睇下水准有冇下降。
两个人点了蟹肉石锅伴饭,芝士猪仔脾,牛肉萝卜汤。
以呢个价钱来讲,整体还是不错。

感谢 mmnwilliam
2020年10月3日点评 通过移动设备发表

话说今日去荃湾揾食,原本下昼想去玩猫猫,但系晏咗,所以直接去食好西😋
食生果餐食咗两个月,今日想食D重口味嘅嘢,依家韩阁就够晒重🤨🤨🤨
睇OpenRice主打芝士,所以试一试佢实力🧀

本来叫咗玫瑰真露翼,但系一早已经卖晒,下次一定要试吓🐔

价钱都算大众化,所以好多后生仔女👦🏻🧒🏻

两碟前菜青瓜、甜鱼仔,免费,醒神开胃🤩
芝士拉丝猪仔比,净系睇卖相都值回票价🤩

煮溶咗芝士、牛油之后,就可以摆只猪仔比落去666,话咁快就拉丝了🤣🤣🤣
依种食法芝士系外层,连埋猪仔比一齐食口感都几过瘾🤪

主角芝士岩浆炒饭出场😍
由我对面位美女搅拌之后,又拉丝了😂😂
本来谂住依个饭都系食卖相,但系原来真系几好食,炒饭底少少辣🌶加埋芝士🧀每一啖食落去都好满足🥰

最后出场嘅系铁板甜鸡,一般香港人食饭都系食少少𩠌再爬啖饭,但系我发现呢一餐芝士盛宴系唔需要咁做,每一道菜、饭都可以就咁食,特别系呢一个铁板甜鸡芝士底,食两件鸡再食D椰菜,系唔会想加啲饭落去一齐咬,想就咁就食晒依个鸡,够野味🥳🥳

感谢 ChrisWan1612
2020年9月21日点评 通过移动设备发表

朋友知我一向不爱韩国菜,但眼见佢真系好想食,最终就顺吓佢意陪佢食一次!我哋系附近随意拣咗间韩国餐厅,餐厅附送醃青瓜及醃萝卜嘅餐前小菜,之后朋友负责点餐:

🇰🇷牛骨萝卜汤($108)
睇落去细细锅,其实份量都几多,由其系牛腩,食极都仲有.....咦?!乜唔系牛骨咩,点解全部都系牛腩嘅?😳.....但牛腩反而仲好,啖啖都系肉,而且炆得又腍又入味,我钟意😍
除咗萝卜外,仲有菜和瓜一齐煮,萝卜都炆得好入味,吸收晒汤嘅精华,真系好好食😋汤底亦好甜,又有浓浓嘅牛香,最终一整锅清晒😆美中不足嘅系萝卜相对较少,若份量多啲就更perfect👍🏻

🇰🇷玫瑰真露翼6只($68)
Menu标示住系新菜式,咁就试吓啦!
其实系醉鸡翼加咗玫瑰味糖浆,醉鸡翼以杞子及花椒等醃制,都醃得几入味,而糖浆真系有几浓嘅玫瑰味,这配搭都几特别😆

🇰🇷泡菜猪肉芝士手卷($46)
朋友话食韩国菜必点韩式手卷,咁就拣最能代表韩国嘅泡菜味啦😜
馅料除咗有泡菜和芝士外,应该仲有蛋、黄瓜及鱿鱼等,食落几有咬口又惹味,估唔到呢几种材料一齐食系咁夹,虽然我系第一次食韩式手卷,但我已超钟意呢道菜😍朋友见我系咁食,都质疑紧我系咪真系唔钟意韩国菜😂😂

🇰🇷海鲜煎饼($78)
因为食物都几啱口味,所以后加咗呢一道菜😆
煎饼香脆热辣,口感软糯,加咗韭菜、虾及鱿鱼一齐煎,令煎饼口感更丰富,蘸沙律酱或海鲜汁一齐食,味道更突出😋我个人就钟意海鲜汁多啲啦!

🇰🇷冻百香果桂花乌龙($15)/ 冰柠水($7)
基本上只要点餐牌上嘅食物,就可以优惠价钱加点饮品👍🏻两杯饮品都系少甜, 百香果桂花乌龙清清地,都几重百香果味,都几好饮😋

食过呢餐后,令我对韩国菜嘅印象改观😜而且都几抵食,难怪咁多人等位啦,我系会再回头帮衬嘅👍🏻

感谢 dyiongw

查看过韩阁的旅行者还看了

去过韩阁吗? 请分享你的经验!

写点评 上传照片

业主:有什么想要和我们分享的吗?

拥有或管理这家酒店? 免费获取您的详情页以便回复点评、更新资料或者进行其他操作。

获取您的详情页