“春日菜式够梦幻,请你过嚟整多啖”
Second Bite的点评

Second Bite
提供送餐服务
香港排名第4,648 (共15,905家美食)
2021年4月7日点评 通过移动设备发表

餐厅:Second Bite (长沙湾)
地址:长沙湾昌华街45号昌晖大厦地下6号舖

行完深水埗一啲市集同埋特色商铺之后,去咗长沙湾一间比较隐世嘅西餐厅—— @secondbitehk 食饭,佢哋喺一间不折不扣嘅黄店,主打手抓海鲜,最近仲开始推出「春日美馔节」餐牌,一齐陪大家迎接春天嘅来临,另外吸引到我嘅仲有佢哋嘅怀旧铁板大餐,真系好耐冇食过铁板喇

餐厅以艺术工业风做主调,墙身挂满油画同壁画,餐厅老板屋企有养猫,专程揾人画咗啲猫猫嘅画放咗喺餐厅度,俾你可以一边食嘢一边欣赏呢啲画作

今次叫咗两个主食套餐:
春芦见游鱼 $168
招牌猪扒配鸡翼餐 $138

叫主食套餐嘅话包埋餐汤同牛角包,佢哋嘅牛角包真系极致,松脆香口,同埋极少数餐厅系会以牛角包取代餐包,真系好特别

春芦见游鱼即系香煎芦笋三文鱼扒配香葱忌廉炸新薯,本身食三文鱼扒就无咩特别,不过佢哋嘅忌廉酱真系好掂,带有阵阵香葱wasabi味,三文鱼唔腥,稍微煎香嫩滑,仲要成件都无骨,唔错唔错

招牌猪扒配鸡翼餐真系够晒惊喜,块猪扒大到接近成块铁板嘅大小,猪扒松软入味,加上洋葱汁就更葱味;鸡翼有3只,仲有杂菌、薯条同蔬菜,份量都几足

感谢 hinsonfoodhk

2019年12月14日点评

顶级巨型牛肩肉眼扒餐呢道有不同经典扒餐,试左顶级巨型牛肩肉眼扒餐,酱汁有黑椒汁/洋葱汁/菌皇黑松露汁,上枱时咋咋声,个size真系好大啊成只手臂咁长!牛肉味都不错,只系筋位偏多,咬落比较吃力

感谢 MingK157
2019年9月27日点评

今次已经第二次来食, 晚餐套餐多数是扒类, 价钱约$180-200, 可加钱配餐前少食, 如薯条、沙律等, 食物质数及份量都算适中, 不会太少, 服务方面很满意, 时常会帮我们加水及问我们的需要。下次可以来试试海鲜餐......

感谢 TWY_TWY1217
2019年9月1日点评

去咗 Second Bite食lunch

#香浓虾汁海鲜炖饭($88)
卖相好靓,好多海鲜,而米饭吸收虾汁鲜味,好鲜,但调味略为浓味。

#蒜蓉青口炒意粉($78)
同想像中有D唔同,冇谂过系忌廉汁意粉好挂汁,不过太大份,食到后期有少少济。

lunch set 包餐汤/沙律,+$8饮品有得拣 #炖柠檬蜜,好滋润

感谢 missfoodieshk
2019年1月23日点评

长沙湾区开咗好多小店, 今次试呢间唔算近地铁站, 所以唔熟呢区就可能要揾少少路喇。订坐之前上网望过啲相, 卖相几好, 所以衬爸爸生日就去试下。点咗沙律, 牛, 饭同意粉, 对我黎讲个沙律好好食, 个菜好新鲜, 个酱汁好好味。饭同意粉都好穏阵, 牛就唔算平, 但系都做得好食。最尾发现点 set 系抵啲, 因为包餐汤, 餐包同饮品。

感谢 Chancarcar

查看过Second Bite的旅行者还看了

中国香港

去过Second Bite吗? 请分享你的经验!