“用心制作的车仔面”

任你点车仔面
在线下单
香港排名第3,250 (共13,891家美食)

午饭时间再次帮榇这间车仔面,选了油面,菜配了咖喱鱿鱼,蒜辣鸡翼尖和萝卜。相比起文记,这间车仔面少了米芝莲的光环,因此相对比较少人,价钱亦比较平,但水准其实差不多。

感谢 RJasonChan

2019年8月1日点评 通过移动设备发表

下午茶食了这间湾仔新开车仔面,都几多款的选择。有怀旧陈皮鱼蛋、鲍鱼、花胶、猪颈肉、包心丸等,好吸引。
下午茶更送饮品,选了热杏霜好味又香滑;车仔面点了汤河粉配上沙嗲酱汁,点了香软入味日式猪软骨、软身吸汁蛋白鱼腐及口感硬身鱼肉春卷,都几多几美味!

感谢 pangpangeat
2019年7月25日点评 通过移动设备发表

开完会途经深水埗,因为未到食饭时间, 又唔想 食茶记,于是谂住整碗车仔面顶下肚。 好多人话文记车仔面好正,但系唔知是否我肠胃问题,食亲文记唔系肚屙就系个胃成晚唔舒服。呢间任你点车仔面,我屈指一算都食咗超过十次,每次嘅味道都保持一定好水平。
今次冇食到佢自称出名嘅所谓花胶(即系用啲小鱼肚啤埋一齐嘅花胶块),点咗佢嘅猪软骨、咖哩鱿鱼同冇需要评价嘅午餐肉。面跟河粉、清汤加沙嗲汁。基本上佢啲汤标榜冇味精,我想讲佢都应该接近事实,因为我每次食完都唔会觉得特别口乾,加咗沙嗲汁就会香口啲,不过真系热气少少。
河粉煮得刚刚好不会过熟或求其拖下水就算,软硬适中。
猪软骨佢倾向系扮日式煮法,两件软骨真系可以容易咬开吞咗落肚,但系size就畀我之前食嘅细咗。 咖哩鱿鱼用白身嘅鱿鱼身切条煮成(唔系水鱿)所以比较入味,但系可能会比较烟韧。
午餐肉就真系一般餐肉啦,唔系啲上市茶餐厅标榜嘅极品餐肉啦。
另外加咗杯冻奶茶少甜,不过不失啦,$7蚊杯仲想点。
最后想讲佢门面同厨房,以深水埗嚟讲算系干净企理,起码行落地下唔会油淋淋、邋邋邋遢咁。 铺面有时会播下8、90年代粤语歌都几啱feel。
应该都会再帮衬。
深水埗米芝莲车仔面?你哋慢慢排队啦。

感谢 simonksw
2019年7月19日点评 通过移动设备发表

车仔面的精粹
在于任你点
点到够
所以,有人吃车仔面过百一碗,有人几草埋单
可以说是丰俭由人
车仔面的灵魂,必然是由浓情化不开嘅猪红,与及情比金坚嘅炸猪皮,同埋一生只恋爱一次嘅巴黎九棍鱼再加上印度嘅感情咖喱所组成的
花胶,不是贵货,但也不是劣品
鲍鱼,大概是99蚊一罐15粒的素质
牛筋,就是牛筋
牛栢叶,也都就是牛栢叶
大辣,就只有坦仔的山小辣度

可能,很快会忘记这碗面的味道

感谢 ecsherlock
2019年6月16日点评 通过移动设备发表

这间车仔面菜款式甚多,汤底有清汤,麻辣和咖喱可选。选了咖喱鱿鱼,萝卜和鸡翼尖,配上韩国粉丝,制作用心,值得一试。

感谢 BarbaraCheng

去过任你点车仔面吗? 请分享你的经验!