“素食点心+创意啤”

乐茶轩 (中环)
预订桌位
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2020年12月12日点评

夜晚收工,把握最后一晚的4人限聚令,来到中环大馆食下素食点心饮下茶啤Relax 一下。我地被安排坐系室外,有暖炉,好有冬天feel,仲可以一边食嘢一边欣赏大馆外的夜景,十分浪漫。

龙华寺素卷
腐皮卷包裹着椰菜、木耳、甘荀等蔬菜,份量十足, 十分饱满,而外层煎得焦脆,烟烟韧韧的卷配上爽口的蔬菜,口感十分丰富有层次。

黑松露烧卖
黑松露酱俾得颇多,一点也不吝啬, 其味道亦相当浓郁, 烧卖虽然都用素食制的,但与真烧卖差不多,皮够薄,口感弹牙。

秘制豉油皇炒面
炒面配上简简单单既芽菜和韮黄等配料,面再加洒上少许白芝麻,整体色泽好靓,金黄色,面亦炒得干身,食落更有好香既豉油味,同出面食果D好唔同。

生煎香茜磨菇包
胀卜卜,好足料, 一口咬落,香茜的香味扑鼻而黎, 虽则好重香茜味,但亦无盖过磨菇既香味,两者好夹。

香煎锅贴
外皮卜卜脆, 好香口

咖哩素芳
咖哩唔会太辣,但裹面有杂菜扣左少少分,整体算唔错。

茶啤
今晚最期待的就系茶啤,叫左一set 四种口味的茶味生啤,由左至右,由淡至浓咁饮:
乌龙生啤:较茶味清淡
蜜香生啤:清甜可口
苿莉生啤:最香茶味, 个人喜欢呢款
普洱生啤:好似黑啤

感谢 pandasmall

2020年9月24日点评 通过移动设备发表

放假去大馆同朋友行下个阵发现呢间乐茶轩
决定入去食个晚餐先~

入去就觉得好有文化气息,最岩我打下卡影下相
本身对茶唔太认识,经理好有心咁介绍

明前狮峰龙井
第一次闻既时候有淡淡既白朱古力味,佢系绿茶既一种,第一口饮落左,味道淡淡,口内慢慢回甘,令好舒服

蜜香红茶
一打开茶盖就有好阵蜜糖香,先饮一啖,甘味回荡、长存唇齿之间~蜜香醇和最岩我呢啲钟意甘甘地带有小小蜜糖香味~令人爱不释手

姜汁素肉小笼包
真系估唔到小笼包都可以有素既,呢个小笼包同平时食个d有肉既系一样,有汤架,真系好惊喜吖,但记得要趁热食吖!唔系d汤就冻晒无甘好食啦!

黑松露烧卖
本身系为食呢款点心而嚟~果然无令我失望!
黑松露好香而且份量唔少,非常浓郁全口都充满黑松露嘅味道~当黑松露味慢慢散走,烧卖嘅口感就取而代之烧卖皮够薄~再配素猪肉、素蟹柳等! 配不马虎

蜜糖香柠柳
用素鱼柳炸成,一食就知炸粉好厚,做到外脆内软
再配甜甜酸酸嘅蜜糖香柠酱,好开胃,食极都唔会觉得油腻~✨

台式马蹄水饺
水饺皮非上薄,可以透到入面嘅料,但唔会松散
水饺内料丰富,有马蹄、萝卜丝、云耳等,汤底都较清,钟意清淡啲嘅朋友可以食呢款

藕断丝连
1 份试到2 个做法,1边系炸藕条,香脆内爽
虽然系炸藕条,但保留到莲藕嘅爽口当零食咁食都几健康另一个做法莲藕加素肉去煎,爽口得嚟仲有素肉嘅肉汁,唔会太干

xo酱煎萝卜糕
首先食落去系食到甜味,系萝卜既清甜,之后就有xo酱既味道慢慢渗出,呢个萝卜糕煎到外脆内软,令人不禁一啖一啖食唔停口

芝士南瓜菇菇
南瓜粒加上芝士,再放系蘑菇上面一齐焗,无想像中甘浓味,但系极好味,好清香既蘑菇味,好钟意!
经理特登送咗2 粒冰糖葫芦水果我哋, 士多啤梨好新鲜外面就甜甜嘅味道~超好食

杨支甘露
天气咁热,食完正餐当然要食埋佢个糖水!!
杨支甘露有劲大个芒果雪糕,除咗芒果外仲有椰果、西米等,食完真系透心凉

莉花汤圆
个名好靓吖,先试个汤,系茉莉花味而且唔太甜,而汤圆系芝麻馅,两者好配合,唔会互抢

感谢 Ctyingz
2019年9月4日点评

在这里享受到了精致的法国素食。好吃的晚餐,以及很好的招待。最有意思的是茶和法式素食出奇的相配。我还点了乐茶轩自己出品的啤酒,就是传说中的茶啤,感觉相当的棒。听说法式晚餐只供应网上,而且出品是时令限定,所以每一次去,吃的可能都有不一样的惊喜

感谢 LiM569
2019年6月1日点评 通过移动设备发表

位于中环大馆地面广场,提供室外及室内座位,餐厅装修设计有浓厚茶庄风格。要注意餐厅只提供素食点心及甜点,另外设有最低消费(一杯饮料)。素食来说质素不错,除了主打的各款茶外还有啤酒及果汁提供。

感谢 minibun_travel
2019年6月2日点评 通过移动设备发表

看到餐厅门外有点心牌,满心欢喜走进去,一坐下来侍应告知最低消费每人要点一款饮品,饮品有多款泡茶,啤酒和果汁选择。茶类价钱挺贵的!再仔细看看点心牌,发觉原来是一间素食餐厅,虽然有点失望,但已坐下就勉强点了几款点心。几款点心味道其实都不错,偏清淡,对于素食者来说应该满分!但对于食肉兽的我尽管肚皮满足了却始终难免有点空虚感。

感谢 Mini C

查看过乐茶轩 (中环)的旅行者还看了

去过乐茶轩 (中环)吗? 请分享你的经验!