“🌸人气饺子店🌸”
甜记饺子的点评

甜记饺子
2021年3月6日点评 通过移动设备发表

甜记饺子🥟早前系旺角开新分店,忠实粉丝的我当然要来朝一朝圣,同大家再介绍下佢💁🏻‍♀️

👉 双并汤饺
(椰菜冬菇云耳并韭菜猪肉+蕃茄🍅薯仔🥔鱼汤)
餐厅的饺子一向都够晒足料大只,夹埋自家煲的无味精蕃茄薯仔鱼汤🥣,真系令人念念水😍

椰菜冬菇云耳饺🥟偏清但每样材料都非常丰富,啱晒钟意食清清地的你😋
必试的韭菜饺皮薄饺靓,不过如果钟意食特色的就会更推荐大家食芝士鸡肉煎饺😎

👉麻辣云耳
份量超多,麻辣味都非常够😂钟意食辣的你就唔好错过啦🙆🏻‍♀️

备注:旺角分店一向都大排长龙同好快卖晒😌,如果要食就要早d来啦😉

感谢 liebe_king

2020年12月28日点评 通过移动设备发表

呢间饺子铺每次经过都排晒长龙,堂食嘅又有外卖嘅又有,今日就外卖支持下先。

买了菠菜猪肉饺(汤饺),汤底有得简鸡汤或者番茄薯仔鱼汤,每只饺子都胀卜卜,皮薄馅足,啖汤好鲜甜好有鱼味,外卖都会附赠1小盒自家制辣菜脯,食落好刺激味蕾,正呀,食完包你饱肚,仲好满足。

********************************************
甜记饺子
长沙湾昌华街23号富华广场19号地舖

感谢 Foodie_carcar
2020年12月13日点评 通过移动设备发表

有别普通饺子店,小店主要用木系同白灰墙黎装潢,感觉简约得黎好文青,仲好光猛同舒服😌净系饺子🥟款式已经有11款🤤汤饺同煎饺一样咁受欢迎😍另外仲有面set同小食~~
◽️双并汤饺10甩 $46
双拼都唔使加钱啱晒我呢啲选择困难🥰汤底可以简鸡汤或者蕃茄🍅薯仔鱼汤~我简佐后者🤤每碗都会再加一匙薯仔蕃茄蓉系面😚再带啲鱼既味🙈饮落好鲜甜!虽然唔系话真系超级浓味~但觉得衬饺子岩岩好🥰仲要咁大碗!! 真系好住家feel~~完全无味精既感觉!
讲完汤底终于到主角🥟!!分别要咗frd强推既粟米芝士鸡肉饺🥟同西洋菜猪肉饺🥟😍粒粒都劲大甩劲饱满~同埋个皮唔会话好厚岩岩好🙆🏼‍♀️前者每啖都咬到啲粟米粒🌽好甜🥰芝士味唔会特别话好出,但真系食到啖啖都好足料同juicy🤤🤤西洋菜饺都一样55比例咁澎湃😚重点系每粒饺都会有汤底既余韵~~真系好好饮haha🙈
◽️煎饺子🥟面 $46
依碗就简佐鸡汤同台湾面,饮落比前者较清淡,有啲葱花调味咁~但重口味人士既我🙈再加佐啲自家制既菜莆中和返😍有少少麻辣,落完之后更加惹味🤤系我钟意既味道!面质都几爽口同有弹性~~配鱼汤应该会入味啲🤔下次试下先🙈
煎饺要佐洋葱牛肉饺🥟觉得几有惊喜😳食落牛肉味几重~带点洋葱🧅既香气!煎到金黄色😍食落外脆内软仲爆晒汁🤤点埋个酱醋真系perfert池🤤🙈
总结,真系甩甩饺都劲足料😍个人力推粟米同牛肉饺🤤汤底就蕃茄薯仔🥔够住家I like 🥰 出街食唔等于要热气架嘛!重点系抵食又local~

感谢 vvvfoodies
2019年12月29日点评

看似平平无奇的 双拼煎饺10只($44) 分别系韭菜猪肉饺同香芹芫荽猪肉饺🐷饺子外型好似一只金元宝,肉馅饱满胀卜卜,馅料切得细碎,方便咀嚼,每啖都充满猪肉香同韭菜香/芫荽香☺️☺️爱芫荽的朋友仔一定唔可以错过。

感谢 hohoyincalvin
2018年12月31日点评

2018 即将进入尾声,在此先祝大家新年进步,身体健康,勇往向前。唔知各位计划好除夕夜去边度玩兼 Countdown 未呢?其实笔者今晚一早就已经约好咗小鬼去铜锣湾倒数庆祝,不过由于时间尚早,所以决定先去长沙湾接老公放工,然后去吃点轻食,再继续行程。

老公提议带我去吃饺子,原来佢之前嚟食过,觉得店里的饺子味道唔错,不但口味有创意,而且粒粒饱满,加上定价相宜,所以想带我嚟试下。店子喺昌华街,位置都几隐蔽下,好彩有老公带路。

餐厅设计呈长方形,店内面积不大,座位分成左右两排,左手边以四人方桌为主,而右手边就摆放了长台櫈,配上水泥墙身,装潢简洁,感觉企理舒服。

入座后先拿起餐牌细看,饺子款式都几多,有成 8 款口味,包括椰菜冬菇云耳猪肉饺、香芹芫荽猪肉饺、粟米芝士鸡肉饺、白菜猪肉饺、菜心猪肉饺、韭菜猪肉饺、洋葱牛肉饺及京葱羊肉饺,另外亦有一款季节限定的西洋菜猪肉饺。除此之外,店子亦有面餐、特色小食同饮品等供应,选择不少。原来仲可以用 QR code 扫描程式登入点餐,非常先进。

饺子全部自家制,见到阿姐坐喺度密密手包;新鲜现包的饺子果然零舍唔同,看起来粒粒饱满,既丰满又有弹性。

选了两款汤饺、两款煎饺,另外再加咗几款小食。双拼汤饺拣咗:椰菜冬菇云耳猪肉饺拼菜心猪肉饺 ($42/10只),汤底预设为自家制鲜鸡汤,亦可以转做番茄薯仔鱼汤。据说鸡汤系用咗大量鸡壳、鸡脚同金华火腿等熬成,入口非常鲜甜,既顺喉又不油腻。椰菜冬菇云耳猪肉饺用料十足,食落爽口清新;而菜心猪肉饺亦做得很有水准,猪肉和蔬菜比例平均,不会过于松散,啱晒我口味。

至于双拼煎饺方面就拣咗:白菜猪肉饺拼韭菜猪肉饺 ($44/10只),两款饺子都煎得金黄香脆,猪肉唔干身,食落超 juicy,吃时可蘸点桌上的秘制虾米辣菜脯,入口辛而不辣,带醃菜特有的咸香,配上油香丰富的猪肉饺子,味道一流!

食完饺子就轮到试下店里的小食,选了醉猪手 ($45)、卤水牛展、虾籽蠔油菜心同饮品热豆浆。醉猪手以鸡汤慢煮而成,皮肉嫩滑,筋位爽弹腍软,充满骨胶原,入口带馥郁酒香,非常滋味。

卤水牛展 ($38) 切成薄片,中间带少许筋膜,肉质肥瘦适中,煮得入味又够腍,入口软熟,咬开不费劲亦不黏牙。至于虾籽蠔油菜心 ($20),条条望落去都色泽翠绿,食落唔太老,亦无灼得过火,入口清甜无渣,配上蠔油同虾籽,带渔村风味。食完饮番杯香醇的热豆浆 ($8@),成个人都暖笠笠,感觉很窝心!

唯一可惜系今次试唔到洋葱猪肉饺同京葱羊肉饺,因为店员话呢两款饺子一早已经售罄,唯有下次再嚟碰下运气。

感谢 mjqueen7e

查看过甜记饺子的旅行者还看了

去过甜记饺子吗? 请分享你的经验!