“文青☕️”

环境好文青 亦都可以黎打下卡☺️
食物餐牌会定时更改 呢点几唔错👍🏻

香辣蒜蓉虎虾意大利粉 $98
个辣味唔算好辣 平时食开少辣既我 都轻松食到🤪
蒜蓉味都唔算好劲 就算lunch食完 都唔惊返工会臭亲同事😆虎虾都几大只😍

玛沙拉鸡饭 $98

Cappuccino $36
好香浓既咖啡豆味~☕️ 唔会太甜💕

感谢 Hei_0622

2020年11月12日点评 通过移动设备发表

疫情之下,打完卡揾食都要揾坐得濶落D嘅食肆,这里空间大,枱之间有很大距离,安全第一。要了个招牌 KOKO Breakfast ($128) 有三文鱼、肠丶蛋、大大只菰、沙律菜、麦等等。面包好好食,其他都唔错,大大份很饱。Cuppuccino ($36) 亦好味,这个价钱都合理嘅。

感谢 Edward629
2020年10月7日点评 通过移动设备发表

呢间KOKO Coffee Roasters 其实系一间本土咖啡店 #cocoespresso 既延伸品牌,后者已经系港岛区驻足超过十年,系中环、上环、湾仔同葵涌已经有五间分店,主打手冲咖啡同自家烘焙
KOKO呢边同CoCo一样都系走工业风风格,店内既装修好原始,座位既空间感不错,无论系黎叹咖啡还是办公都唔会觉得有压迫感
最吸睛👀既莫过于收银处隔离部炒豆机,成件事感觉好专业,亦反映出呢个咖啡品牌对推广高品质咖啡俾顾客既坚持同执著,否则以香港呢个快餐文化社会黎讲都好难屹立到咁耐仲要有几间分店🏘
呢度除左咖啡同咸甜pastry之外,仲有提供主食如饭🍚、意粉🍝、汉堡🍔同小食
由于系楼上食完午餐🍽无耐(详细食评请见上一篇),今次帮衬最主要系想试下呢度既咖啡,再点左件pastry配搭
✨Cafe latte☕️ ($36)
有饮开咖啡都知只有饮black先更能够试得出咖啡质素,由于呢日唔洗返工唔想饮咁strong,就点左杯latte
系yαɴɴy眼中一杯饮品有无拉花并非系必须,最重要既系唔好有姿势无实际🙍🏻‍♀️ 呢度杯latte除左显露出咖啡师拉花技巧唔错之外,奶泡望落幼细又绵滑,牛奶注入空气既时间要拿捏得好先做到咁既效果
至于饮落咖啡同牛奶味道既比例都好平均,选用既咖啡豆香浓得黎又易入口,咖啡味道停留系口腔既时间都几long lasting,唔似连锁咖啡店咁只有奶水味而无咖啡味🥴
✨Passionfruit Danish ($26)
呢度既pastry items望落比较哑色干身,唔会令人好有心动既感觉🤭 当日两点几见到玻璃柜既pastry已经所剩无几
因为惯左叹咖啡要有pairing food (倒不如话系为食🙈),最后点左Passionfruit Danish,贪佢够fruity
旧danish咬落去酥皮部分都几脆身,不过正如前面提及过,大概牛油🧈使用既份量比起出面既少,所以会偏干身,相对亦会无咁油腻
面头带有杏仁片,中间passionfruit果酱酸酸甜甜,配上咖啡整体味道不过不失🧐
************************************************************
👧🏻人均消费:$30-$70

伪文青中女妹子去左当中一间café
喺疫情下都要好好享受缓慢生活步伐👣
饮杯咖啡睇下书 悠闲地渡过一个下午
▪KOKO Breakfast 全日早餐  HKD$128
最开心既一定系食all day breakfast,完全能满足贪心者的欲望🤗 包括 烟肉🥓、肠、大啡菇🍄、藜麦、滑蛋🍳、多士及沙律🥗 特别之处一定系营养价值极高既藜麦👍 将藜麦加入竹炭多士一齐食,增加左口感。食完成个真系好饱,再饮杯MOCHA就更加满足啦💓
▪24小时慢煮日式酱油猪软骨配珍珠米  HKD$98
用慢煮方式可以尽量保留食材既原汁原味,🐷猪软骨经过24小时低温烹调,肉质真的超过软腍😍 软骨部分更变成微微啫喱质感,配以浓郁既日式酱油,送饭一流😋 估唔到café都可以做到咁高质既小菜菜式👍
▪炸鸡软骨配蒜茸蛋黄酱  HKD$78
鸡软骨炸至酥酥的,小小一粒用来送酒就最适合~

Café系可以俾大家带同猫猫狗狗🐶🐱入内ga,咁就可以同主子们一齐叹返下啦!
📍KOKO Coffee Roaster

但环境不错
坐得舒服
下次有时间先再试吓佢既手冲咖啡

感谢 eating t

查看过Koko Coffee Roasters的旅行者还看了

去过Koko Coffee Roasters吗? 请分享你的经验!