呢间KOKO Coffee Roasters 其实系一间本土咖啡店 #cocoespresso 既延伸品牌,后者已经系港岛区驻足超过十年,系中环、上环、湾仔同葵涌已经有五间分店,主打手冲咖啡同自家烘焙
KOKO呢边同CoCo一样都系走工业风风格,店内既装修好原始,座位既空间感不错,无论系黎叹咖啡还是办公都唔会觉得有压迫感
最吸睛👀既莫过于收银处隔离部炒豆机,成件事感觉好专业,亦反映出呢个咖啡品牌对推广高品质咖啡俾顾客既坚持同执著,否则以香港呢个快餐文化社会黎讲都好难屹立到咁耐仲要有几间分店🏘
呢度除左咖啡同咸甜pastry之外,仲有提供主食如饭🍚、意粉🍝、汉堡🍔同小食
由于系楼上食完午餐🍽无耐(详细食评请见上一篇),今次帮衬最主要系想试下呢度既咖啡,再点左件pastry配搭
✨Cafe latte☕️ ($36)
有饮开咖啡都知只有饮black先更能够试得出咖啡质素,由于呢日唔洗返工唔想饮咁strong,就点左杯latte
系yαɴɴy眼中一杯饮品有无拉花并非系必须,最重要既系唔好有姿势无实际🙍🏻♀️ 呢度杯latte除左显露出咖啡师拉花技巧唔错之外,奶泡望落幼细又绵滑,牛奶注入空气既时间要拿捏得好先做到咁既效果
至于饮落咖啡同牛奶味道既比例都好平均,选用既咖啡豆香浓得黎又易入口,咖啡味道停留系口腔既时间都几long lasting,唔似连锁咖啡店咁只有奶水味而无咖啡味🥴
✨Passionfruit Danish ($26)
呢度既pastry items望落比较哑色干身,唔会令人好有心动既感觉🤭 当日两点几见到玻璃柜既pastry已经所剩无几
因为惯左叹咖啡要有pairing food (倒不如话系为食🙈),最后点左Passionfruit Danish,贪佢够fruity
旧danish咬落去酥皮部分都几脆身,不过正如前面提及过,大概牛油🧈使用既份量比起出面既少,所以会偏干身,相对亦会无咁油腻
面头带有杏仁片,中间passionfruit果酱酸酸甜甜,配上咖啡整体味道不过不失🧐
************************************************************
👧🏻人均消费:$30-$70
👍🏻味道指数:3.5/5