香港
发布
收件箱
搜索

“特别的荔枝味火锅!”

重庆洪鼎小天鹅火锅
香港排名第1,406 (共13,951家美食)
2019年8月26日点评

一向我也很喜欢吃麻辣火锅,由其是一些很特别的麻辣火锅!然后,朋友就推荐了这一家火锅给我,他说这里的荔枝味火锅很特别和同价钱又很合理。
而我最喜欢的是好多火锅料都可以选半份,即使2个人来都完全没问题!

荔枝味麻辣锅 + 养颜木耳鸡汤 $188
荔枝味的麻辣锅的确很特别,麻辣味不是只有死辣还会有一点点荔枝的甜味,超赞!此外,还配有半份鸭血附在汤上,鸭血吸收了麻辣汤的味道,很入味又好吃!
养颜木耳鸡汤则鸡味浓郁,汤底很清甜和份量也很足够

重庆红糖糍粑 半份 $38
这个很好吃,口感又软又有咬口,调味又刚刚好!

盛肉拼盘A 半份 $198
一共有四款肉,我就最喜欢美国安格斯牛小排,脂肪分布平均,入口嫩滑之余又肉味浓郁!

竹笙 半份 $44
喜欢吃竹笙的,来到这里真的必点!你看看多饱满的竹笙喔!加上吸了满满的汤汁!超好食!

红糖冰粉 $26
这类的冰粉跟我平时吃的有点不同,好像特饮似的,清爽得来之余解辣更是一流!

其实我觉得这里全部菜色价格都很相宜,CP价极高!大力推荐喔!

感谢 iamlotng

2019年7月2日点评 通过移动设备发表

终于约到呢个大忙人啦,揾佢同我打边炉,揾咗几个月终于等到啦,今次嚟食呢个正宗洪崖洞麻辣锅,叫咗个鸳鸯锅,加咗个松茸什菌汤,松茸汤底好香浓仲可以饮㗎。麻辣锅好够辣好惹味啊!
食物嘅选择都好多啊,又有唔同嘅特色食物,就好似五色火锅小笼包咁,当中有唔同嘅味道,而我最钟意就系食黑松露味!
一嚟就叫个打边炉必食嘅炸鱼皮先。
食麻辣锅又点可以唔食鸭血啊,鸭血渌完都唔会散开,正啊。
仲有唔系度度都食到嘅牛黄喉,好爽口,配埋麻辣真系一绝!
西班牙黑毛猪梅肉,烚耐都仲好嫩啊,好味啊
另外仲叫咗个海鲜拼盘,有仲好生猛嘅虾、鲍鱼、活石蚌鱼刺身、贵妃蚌。
特别一提活石蚌鱼刺身好新鲜,除咗当刺身食之外仲可以打边炉,就完渌完都仲好滑啊。

感谢 Japjapchubby
2019年6月8日点评 通过移动设备发表

今日约左朋友系尖沙咀见面,顺便系埋果头食野,记得亚士厘道有间(重庆洪鼎火锅),打边炉应该不错,可以慢慢食慢慢倾 !
裹面d 装修亦都好靓, 好多招牌拼盘推介 ,每张台有围裙之余,亦有USB充电,太好了!

火焰醉膏蟹马刀贝锅$368
配料有膏蟹(超多膏),有花甲(好鲜甜),牛柳粒,瑶柱粒,冬瓜(完全吸收晒汤底精华),饮了两三碗汤再打边炉,汤底十分浓郁,材料又新鲜

迷你海鲜拼盘-A $278
活鲍鱼新鲜又爽口,大大只!
石蚌鱼刺身,鱼身上枱还在跳动好新鲜!
竹串海虾,肉质爽脆又鲜甜!
贵妃蚌,完全无沙冇内脏,清洗得好干净

迷你盛肉拼盘-A $198
有西班牙黑毛猪梅肉,美国安格斯牛小排/牛板键和纽西兰羊肉片,每款大约有四片,脂肪分布均匀,只需烚一烚,入口即溶软滑,肉质不错!

1  感谢 TokiLee
2019年6月7日点评 通过移动设备发表

香港有好多地方都可以食到重庆火锅,但系好多环境都好逼!
我哋今次嚟到呢间尖沙咀嘅重庆火锅,估唔到佢啲位咁阔落!而且通风系统好好,食完都唔会好大阵味!
火锅汤底叫左鸳鸯汤,麻辣口味就算叫左小辣都好辣!食到我地瓜瓜声叫!但系真系好正呀!另一半就系鸡汤,入面真系有一只鸡系入面嫁!
我哋今次叫咗个海鲜拼盘,嚟嘅时候真系吓咗一大跳!估唔到个拼盘系咁大个!估唔到啲海鲜咁新鲜,啲鱼生片真系啱啱切出嚟!啲虾上菜既时候都仲识郁!
全部牛肉片到猪肉片都好鲜甜,而且最欣赏佢有半份可以叫,令我哋可以每一款都试一试系咩味道!

感谢 nananananao
2019年6月3日点评 通过移动设备发表

落雨天最岩就系打边炉啦
首先,餐厅环境舒适,坐落都几舒服
汤底有好多选择,我地叫左个麻辣火锅和松茸什菌汤底。
餐厅有几大拼盘,我地叫左个盛肉拼盘A(HKD380),包括纽西兰羊肉片,美国安格斯牛小排,西班牙黑毛猪,美国安格斯牛板腱。牛肉肉质好薄,滚几下就可以食,入口即溶羊肉就比较臊。
我地另外再加左半份肥牛,果然打边炉同肥牛最夹
我地仲试左手打牛丸,卖相已经觉得几好,食落真系好爽口,好弹牙,手打的果然不同。
整体而言,比较高质的一间麻辣火锅店,友人都好满意。

感谢 sharonkwok410

去过重庆洪鼎小天鹅火锅吗? 请分享你的经验!