“🍢日之烧の串烧寿喜烧🍢”
逸之烧的点评

逸之烧
香港排名第1,113 (共15,897家美食)
周围地区: 元朗
周围地区: 元朗
2021年3月20日点评

入左元朗揾朋友食饭,揾到呢间逸之烧好似几好咁,一于试试

烧鹅肝多士

呢个虽然好细份,但真系几好食,鹅肝煎得好香,入口即溶

海胆炒饭

海胆有两小份系炒饭上,炒饭炒得粒粒分明,而且每一啖一定伴住好多材料,系几出色架

☺️安格斯牛小排寿喜烧☺️

呢个寿喜烧既食材主要就系一碟牛小排,牛小排都有八片,同有可以比你点黎食既生蛋,点左蛋液黎食真系几唔错下

杂锦串烧 十本

因为呢度实在太多选择,懒人之选一定系拣个set呢个有齐十种串烧

牛舌十分爽口

汁烧豚肉鹌鹑蛋劲有特色,烧得好令又好食

汁烧牛肉车厘茄都唔错,口感清新☺️

豚肉芝士年糕串

见呢度既串烧几有特色,再叫多个黎试下,口感烟韧,但我都系觉得配鹌鹑蛋最好食

埋单人均299,三百唔洗可以食到几样高质食材都唔错,系元朗想食下串烧可以试下

感谢 Krystal030

2021年3月16日点评 通过移动设备发表

今日嚟到元朗咁啱想食串烧同埋寿喜烧就黎左依到
环境都几干净

盐烧豚肉白菇串同埋盐烧豚肉菠萝串:

都好食,而后者系外边渗住豚肉嘅肉汁而入边又住住甜甜既菠萝汁 正
个盐烧豚肉菠萝串我加多左串

安格斯牛小排寿喜烧:
啲安格斯牛油花都几靓
而寿喜烧个汤底对于轻口味嘅人可能会较咸
追加嘅乌冬面身比较幼 食落几得意

北海道黄金烧带子:
个汁甜甜酸酸加咗少量千岛酱,味道都几特别

炸软壳蟹手卷:
新鲜即炸,只蟹仲系脆

盐烧猪腩肉:
同上边嘅盐烧豚肉差唔多,都系好食

感谢 woody3305
2020年12月31日点评 通过移动设备发表

很久没有吃日本菜,这间餐厅有寿司又有串烧,想食的都能找到。

赠送的前菜,让我也想不起自己有多久没有吃过中华沙律。

炸软壳蟹手卷 | $28
店员提醒要马上食用,避免紫菜变得不脆,但我挂住影相,影完有少少软身了软壳蟹大件,炸得香脆又不热气,最喜欢软壳蟹内的沙律酱。

海胆手卷 | $52
朋友请我食了一瓣海胆,味道鲜甜,海胆都几大块。

海胆手卷 | $52
朋友请我食了一瓣海胆,味道鲜甜,海胆都几大块。

烧松叶蟹膏 | $188
蟹膏内有一丝丝的蟹肉,蟹肉量挺多,一匙捞起全都是蟹肉,蟹膏味道浓郁

烧鹅肝多士 | $38@
鹅肝下有块多士,多士烤得够干脆,鹅肝烧得比较熟,与香脆的多士配合起来减轻了油腻的感觉。

安格斯牛小排寿喜烧 | $138
天气开始冷,吃个寿喜烧让身体暖暖的。寿喜烧汤味道比较浓,配菜都煮得很入味。牛肉的雪花纹多,份量都多,可以再加配乌冬或其他配料。

鸡泡鱼干 (半客) | $40
鸡泡鱼干味道浓好惹味,烤得够乾,沙律酱有明太子味道。半客二人分享每人都有5-6条。

感谢 siuling1223
2020年10月18日点评

。店内充满日式和风设计,坐得好舒服。
看看餐牌,发现食物选择多,有前菜、串烧、寿司、刺身、锅物、丼类、乌冬、饮品和甜品等…
仲有二人及四人前套餐可选
前菜-中华沙律 免费奉上,可以一边看餐牌一边吃,好贴心
因太肚饿先嚟小食同事之前食过赞好推介我去食呢间居酒屋,地点都方便在元朗西铁站步行10分钟就到。
店内充满日式和风设计,坐得好舒服。
仲有二人及四人前套餐可选
前菜-中华沙律 免费奉上,可以一边看餐牌一边吃,好贴心
因太肚饿先嚟小食
鸡泡鱼干(半客),上枱仲热辣辣,食果阵烟烟韧韧,有咬口之余带微甜,可以带出鸡泡鱼鲜味,送啤酒一流。
杂锦刺身饭 呢个饭嘅材料真系丰富又吸引,每款刺身都大大旧,厚肉肥美又够新鲜
特别系三文鱼脂肪纹理好靓,入口有鱼香及油脂香。
刺身饭大大碗系另外上, 选用珍珠米,粒粒饱满,又够黏,入口湿润,醋味恰到好处。
安格斯牛小排寿喜烧 汤底清甜,牛小排肉质软腍无雪味,锅内仲有大量娃娃菜和冬菇吸收晒啲精华,食落唔算太多味精,食完亦唔会好口渴
牛小排雪花分布均匀,厚薄切得刚好,肉汁丰富,完全唔韧。
杂锦串烧十本 串烧有十款,每款都烧得够香、调味适中。
盐烧牛脷爽脆而不会过韧
盐烧鸡软骨烧得外脆香口
盐烧豚肉荔枝,清甜嘅荔枝中和咗豚肉嘅咸味,推介
汁烧免治鸡肉棒爽口的鸡肉棒沾上厚厚的蛋汁,令鸡肉和蛋黄的味道变得更浓
迷你蕃薯仔,味道香甜

感谢 KKMan123
2019年10月1日点评 通过移动设备发表

今日同家姐突然想食日本野,收工后就来左Yoho Mall附近既逸之烧。因为之前都来过,今次就试下叫同上次吾同既野食。

寿司方面,我地叫左玉子寿司同带子寿司。两款寿司一客两件,玉子寿司劲香蛋味,系我既至爱,仲要系大大件,两件先$18,抵食!带子寿司非常新鲜同鲜甜,带子大大粒,有咬口。

刺身叫左剑鱼腩刺身(4件)。价钱有啲小贵,$88四件,但真系好新鲜同爽甜。四片都系厚切,外形肥美,吾舍得将佢一下子食晒,哈哈。

小食叫左鸡泡鱼干(半客)。呢个鸡泡鱼干极度推介!我好后悔只叫了半客,因为真系超好味。同我系其他地方食开既吾同,佢上时系暖暖地,冇之前食开既甘硬身,口系系超软同有入口即溶既感觉。附有沙律酱点,个人认为吾使点,因为本来味道系甜甜地。

串烧方面,叫左盐烧猪腩肉,汁烧豚肉露笋串,黑椒牛舌串同汁烧安格斯牛肉露笋串。
4款串烧十分惹味,盐烧猪腩肉虽只用了盐来烧,反而令到猪腩肉冇甘油,烧后较为干身,肥肉位变到好香口。
汁烧豚肉露笋串同汁烧安格斯牛肉露笋串,两串用左烧汁,所以味道差不多。肉质方面,牛肉较为谂软。两款配埋爽脆既露笋,增加口感。
黑椒牛舌串,我地系order左两串,每人一串。因为上次食过,觉得十分美味,所以今次再encore。牛舌用左黑椒烧,但一点都冇掩盖牛既香味。每片牛舌非常厚身,系口里面咬得越耐,越香牛味。

主食叫左和风炒杂菜同黑松露和牛炒饭。和风炒杂菜份量都几多,始终系日式炒菜,味道冇中式甘重口味,反觉更为健康。材料有木鱼丝,萝卜丝,青椒丝同杂菜。木鱼丝可以增添咸味。
黑松露和牛炒饭都值得推介!黑松露有成匙羹甘多放左系炒饭上,我地将佢同啲饭捞匀。炒饭炒到啲饭粒粒分明,和牛入口即溶,另外材料有蛋,萝卜,葱粒同紫菜,成个饭好香镬气味!

食左甘多野,加一后$584,价钱合理。下次想食日本野既话,会再来帮衬

感谢 yummymeison

查看过逸之烧的旅行者还看了

中国香港

去过逸之烧吗? 请分享你的经验!