“Good”

LIFETASTIC Patisserie
在线下单
香港排名第2,043 (共13,928家美食)
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

补祝朋友生日,试叫咗佢几件唔同款嘅cake, 可以试多d味。
招牌草莓西瓜蛋糕几好食
芋头则一般,味道比较单调
香蕉朱古力 入面有茶香 几特别

感谢 Yvonne1616

2019年8月31日点评

有朋友食过尼到嘅草莓西瓜蛋糕,觉得好好食,推介比我,所以我就买左黎帮朋友庆祝生日。
尼个蛋糕个样系劲令嘅,表面有好多开心果碎同玫瑰花瓣铺系士多啤梨上面,好华丽,充满少女心。士多啤梨下面有两层嘅杏仁,两层嘅玫瑰忌廉同一层嘅西瓜相间住。我觉得最特别嘅系尼到嘅员工会帮你手画一个好令嘅生日牌插系蛋糕上面。
系满心期待嘅心情下,我地分左个蛋糕黎食。我一食落口,真系好重玫瑰味,就好似食紧玫瑰精油甘。西瓜好水润,好爽口,但同杏仁吾夹。我只可以话口味尼样野真系人人吾同,尼个蛋糕真系吾岩我口味。

感谢 sandyleung18
2019年8月27日点评

同朋友点了一个下午茶蛋榚套餐,包括三件自选蛋榚及两杯饮品,我们点了最有名的草莓西瓜蛋榚、竹炭无花果蛋榚及期间限定荔枝蛋榚,另外是热朱古力茶和热咖啡。草莓西瓜蛋榚果然名不虚存,清甜的西瓜平衡了忌廉蛋榚的甜腻感,充满清新的口感。竹炭无花果蛋榚及荔枝蛋榚也颇出色,值得一上试。

感谢 yensix
2019年6月16日点评 通过移动设备发表

约咗朋友去The One睇戏,入场前去揾嘢食,睇到四楼有一排放满色彩缤纷嘅蛋糕,卖相非常精致吸引,就入去试一试。

蛋糕款式种类多,最后都系拣咗饼店嘅sigature「草莓西瓜蛋糕」。

「草莓西瓜蛋糕」
蛋糕最顶系玫瑰花瓣、开心果碎及一层有士多啤梨嘅啫喱,然后系杏仁蛋白蛋糕,跟住一层cream,再一层厚厚嘅西瓜,又一层cream,最底层亦系蛋糕,层次分明,可以一次过食到士多啤梨嘅酸甜,又食到西瓜嘅清爽,加上浓滑嘅忌廉,口感丰富,可说是完美嘅配搭,怪不得是店舖主打。

「玫瑰绿茶」
吃蛋糕,配花茶,我觉得是最适合不过,玫瑰绿茶有淡淡的玫瑰花香,绿茶清新怡人,解甜腻。

虽然呢个轻食价钱唔系平,但性价比高,因为这里的蛋糕是gluten-free(无麸质),无麸质蛋糕材料系无咗面粉,店主就采用打碎的杏仁来代替面粉,完全无影响蛋糕嘅味道之余,反而质感好有咬口,更加健康。全年采用马来西亚嘅西瓜,唔受季节影响,一年四季都鲜甜。而且夏天会用美国嘅士多啤梨,冬天就用韩国嘅出产,因此无论边个季节都保持到水准㖞。
所以一分钱,一分货,间中试吓都无妨。

感谢 foodie_concon
2019年5月13日点评 通过移动设备发表

无意间同几位朋友去到The One, 想揾个地方食下tea,倾下计,就揾到Lifetastic patisserie. 见到他们有最出名的草莓西瓜蛋糕,见到个卖相已经好吸引好想试了!因为真是唔多cake shop 会用西瓜来做蛋糕。另外我地仲叫了其他四款cake, 分别有荔枝玫瑰蛋糕、抹茶红豆蛋糕、芒果热情果蛋糕,仲有香蕉巧克力蛋糕。每款都好美味。我自己最喜欢是草莓西瓜蛋糕同埋芒果热情果蛋糕,一来西瓜加草莓呢个配搭好fresh,而且唔是一味既甜。而我原本是十分好芒果既人,所以呢款我都觉得好好味。
下次再约朋友high tea, 可再试呢间呢!

感谢 choyk515

去过LIFETASTIC Patisserie吗? 请分享你的经验!