“严选海鲜蒸气锅”

蟹仙海鲜蒸气锅(九龙城)
香港排名第3,706 (共13,901家美食)
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

跟朋友聚会找地方吃晚饭,这次我们吃海鲜蒸气石锅

位于新蒲岗的蟹仙海鲜蒸气锅,对于海鲜食材的质素很有要求,这次我们吃到的海鲜既新鲜又丰富,有充满蟹膏的蟹、澳洲青年龙虾、九孔鲍鱼、元贝、蛏子、贵妃蚌、海虾、龙趸片、及青口。当我们吃过龙虾肉后,店员替我们把龙虾头放到锅底泡粥,加进一股鲜味

再吃过店内的甜品,发现店内已经座无虚席,即使是平日的晚上也客满,看来食物的美味受到了很多粉丝的认同

感谢 citytraveldreamer

2019年8月25日点评

家姐最钟意食蟹,
所以就系佢生日嘅时候,
带佢去屋企附近一家专食蟹、海鲜蒸气锅嘅专门店—「蟹仙海鲜蒸气锅」,
豪食一顿!

餐厅麻雀虽少,但五脏俱全,
有不少玻璃鱼缸养住各式各样嘅海鲜,
保证新鲜!

预先订好枱,
甫入店,店员便亲切地讲解呢到嘅海鲜来源,
仲介绍我地食野生濑尿虾皇,
话有一只前臂咁长,
真系未食已经流晒口水啦~

呢到有4个套餐,由$298/位起,
有10款海鲜,好抵食呀!☺️☺️
不过一分钱 一分货,
由于我地想食野生濑尿虾皇,
所以就点左$398/位嘅套餐~

1. 越南顶角膏蟹/ 菲律宾大黄奄
7. 日本大元贝/纽西兰大蛏子
8. 韩国庆南蠔/纽西兰青口
9. 深海龙趸片
10. 有机蔬菜篮

上海鲜之前,先上个粥底,
店员将米、南瓜粒、排骨预先放系锅底,
等成个蒸锅食完之后,
就可以品尝到集海鲜嘅精华于一身嘅靓粥~☺️

因为海鲜中最重味道嘅系蟹,
所以小编建议最后先食~

野生濑尿虾皇
相机食先之后店员会帮我们剥壳,好细心呀!♥️
咁我地就可以无障碍大快朵颐~
入口啖啖肉,
肉质鲜嫩多汁,
完全唔需要蘸任何酱料, 原汁原味!

翡翠九孔鲍鱼
鲍鱼新鲜,厚肉,软腍得黎又不失咬口。

越南贵妃蚌大大只,
肉质鲜美,好juicy,
可以连埋汤汁一起吃,鲜甜味美~

韩国庆南蠔
原只生蠔摆上去蒸,
蠔肉肥美,蠔身绵滑,
鲜甜并带点海水味。

纽西兰大蛏子
几长几大只,蛏子肉爽嫩。

深海龙趸片
入口嫩滑鲜甜,鱼皮胶质丰富。

澳洲青年龙虾
正值青年嘅龙虾,梗系最美好时代~
雪白嘅龙虾肉幼嫩鲜甜,爽口弹牙,
虾头仲有唔少膏~

最后,
轮到主角蟹出场啦!♥️

越南顶角膏蟹
钟意食膏嘅foodie一定唔可以错过!
顶角膏蟹系母蟹,
鲜橙色嘅蟹膏比较硬身、甘香,
蟹肉扎实,鲜味十足。

菲律宾大黄奄
蟹膏入口软滑鲜甜。

有机蔬菜篮
清蒸蔬菜,原汁原味,健康又有益。

到最后加入香葱、菜脯吊味,
荟海鲜精华于一身嘅靓粥就完全了~
鲜甜,仲有米香,不错!

木瓜雪耳炖官燕
燕窝好足料,清甜滋润~☺️

整体来说,
呢到嘅海鲜非常新鲜,
超级推荐钟意食蟹嘅foodie,
价格合理,性价比高!

感谢 foodie_talk
2019年7月17日点评 通过移动设备发表

几年前蒸气海鲜在香港已经兴起,好多做蒸气海鲜的酒家最早期是散叫的后来演变成套餐。 朋友知道我喜欢吃海鲜,所以介绍我到九龙城的蟹仙海鲜蒸气锅。 预早已经订好枱, 入到店内店员非常亲切地讲解这里的海鲜来源,还介绍我们吃野生濑尿虾皇,这里共有四个套餐,我选了$398/位, 共十款: ⭕越南顶角膏蟹/ 菲律宾大黄奄 ( 半只)
⭕野生濑尿虾皇 (半只)
⭕澳洲青年龙虾 (半只)
⭕翡翠九孔鲍鱼 ( 一只)
⭕泰国海中虾(一只)
⭕ 越南贵妃蚌 ( 因为休渔期所以冇货)
⭕ 纽西兰大蛏子( 一只)
⭕ 韩国庆南蠔(一只)
⭕ 深海龙趸片( 一块)
⭕ 有机蔬菜篮(一份)
⭕ 南瓜粥底 野生濑尿虾皇~ 送上枱的时候真是特别兴奋, 超大只有我半只手臂啊! 影完相之后店员会帮我们剥壳,之后可以慢慢品尝。 入口啖啖肉够鲜嫩, 完全唔需要点任何酱料, 享受海鲜的鲜味已经足够。
越南顶角膏蟹~ 顶角膏蟹是母蟹, 蟹膏比较硬身,色泽是鲜橙色的, 蟹肉扎实, 鲜甜好味, 如果喜欢吃硬膏的可以选择这一款。 菲律宾大黄奄 ~ 平时食奄仔蟹多数都是细细只的, 这里的奄仔是大只妹啊, 入口蟹膏软滑鲜甜。 澳洲青年龙虾~ 龙虾肉爽口弹牙扎实, 连龙虾都可以有咁多膏, 清蒸是最好的烹调方法。
炸鱼皮~ 这是老板娘送的, 这里的店员非常好客, 但我觉得炸鱼皮的质地不够脆。
翡翠九孔鲍鱼 ( 一只)~ 鲍鱼质地厚身,烟韧有咬口。 泰国海中虾(一只)~ 虾肉爽甜。 日本大元贝 (一只)~ 鲜甜好味。 纽西兰大蛏子( 一只)~ 爽口肥美。 韩国庆南蠔(一只)~ 蠔肉肥美饱满。 深海龙趸片( 一块)~ 入口鲜甜, 如果鱼的份量可以多少少更加好。 南瓜粥底~ 所有海鲜精华都入晒里面, 可是粥底比较稀。 有机蔬菜篮~ 用蒸的烹调方法来煮蔬菜是最好的, 又健康又有益。 木瓜燕窝~ 清甜滋润, 燕窝份量非常多。 青岛啤酒 ~ 大热天时饮返支啤酒消暑是最好的。
雀巢柠檬茶~ 虽然雀柠偏甜,但我很喜欢饮呢! 整体而言这里的海鲜非常新鲜, 超级推介喜欢吃蟹的朋友, 这里的蟹鲜甜多膏好味, 还有其他海鲜都是高质的, 我会很快再带家人来这里吃海鲜大餐啊。

感谢 Victoriay_eatwithvic
2019年7月7日点评 通过移动设备发表

蟹仙 九龙城⭕️

继元朗、新蒲岗店后,蟹仙黎到九龙城插旗,地点方便左,立即就约朋友来食!

呢度最大嘅卖点绝对系海鲜嘅质素!老板做咗海鲜批发30年,经验丰富,会亲自挑选顶级靓货比食客。

而且来货系野生海鲜,全无激素,同人工饲养有天渊之别,去街市都未必买到!

我地拣咗海鲜蒸气锅(共9款)的套餐,$298/位,非常满意!

越南顶角膏蟹
招牌中的招牌,睇下d膏几澎湃!来自越南最靓货源,老板亲自从万只蟹中挑选最顶级上乘尖货非常鲜味,不同凡响

澳洲青年龙虾
正宗澳洲水域野生龙虾,肉质极弹牙,好好好新鲜!原汁原味蒸熟已经冇得输!

❤️翡翠九孔鲍鱼

日本大元贝
啖啖肉,绝对系重量级。

越南贵妃蚌

泰国海中虾

深海龙趸片
龙趸片嫩滑,口感有点浆口,绝非平时酒楼供应的cheap货可媲美。

纽西兰青口

有几蔬菜篮

蒸完海鲜最后啖粥永远系最正☺️
有南瓜、猪肉、少许姜片,添多多我都食得落

呢个价钱食到咁高质嘅海鲜,绝对系物超所值,非常推介「蟹仙」!

感谢 ccrreami
2019年5月20日点评 通过移动设备发表

唔想打边炉但又想食海鲜,所以选择了蒸气石锅。坐底后老板娘前黎讲解解由边度黎,好健谈,仲送上炸鱼皮,好好味。

海鲜上台后,侍应就为我地将海鲜放落蒸炉上,设好时间器,我地完全唔驶烦又唔会令海鲜变得过熟,只要食就得了。
今次我地选左9款+1蔬菜篮既餐$398一位
食材样样都好新鲜。

菲律宾大黄奄很罕有同越南顶角膏蟹各半只,2种蟹都是野生的,食落仲完全唔同感觉,前者蟹味浓郁蟹肉清甜,虽然系奄仔蟹但蟹膏亦很多,后者则啖啖都是膏,较硬身,似食紧咸蛋黄。

野生濑尿虾王
好夸张足足有手掌甘长,侍应真系好好,帮我地拆好哂壳先上台。

澳洲青年龙虾够大只又有膏,爽口
野生琵琶龙虾
同一般龙虾细只,但紧加爽口弹牙。
翡翠九孔鲍鱼
越南贵妃丰鲜嫩鲜甜丰,肉丰满肥美
泰国海中虾,虾壳好薄
日本大元贝胀卜卜,饱满肥美
韩国庆南蠔
深海龙趸片

最后食埋个粥底,所有海鲜精华都集中哂系粥度,完全唔驶落调味,只系落左我最爱既芫茜葱粒同菜脯,粥底绵绵好正!
好饱之际仲有糖水送添

感谢 MsAnnie F

查看过蟹仙海鲜蒸气锅(九龙城)的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过蟹仙海鲜蒸气锅(九龙城)吗? 请分享你的经验!