“估唔到工厦都有好味越南菜”

岘港越式料理 (观塘)
在线下单
香港排名第8,060 (共13,891家美食)
2019年8月27日点评

其实我对东南亚菜系都好中意,越南菜更系继泰国菜后又一喜爱菜系。之前就同男友去左间位于工厦楼上嘅越南菜。本身对工厦环境都无咩期望,不过去到见到真系有惊喜!个环境好光亮整洁,而且枱櫈都带有点点嘅法式风味。

我地见椰青海鲜汤好似好吸引,所以叫左试下。果然一上枱就闻到好香椰子味,而且个汤饮落好清甜,不过由于有黑胡椒,略带微辣。入面有鱿鱼、青口、椰肉同一只大虎虾,质素唔错。

小食拼盘有扎肉、鸡翼、牛肉、猪颈肉、鱼饼、春卷等。每样都好新鲜,牛肉唔会韧,好松软; 鱼饼好大一块,好厚身,表面煎到金黄色; 猪颈肉肥瘦适中,好爽口; 春卷表皮好酥脆,入面馅料口感丰富; 鸡翼不过不失。

越南法包都系第一次食,以为会好干好韧,点知一咬落去个面包表皮好酥脆,入面好软身。而且馅料好丰富,有牛肉、扎肉同好似系鹅肝酱嘅酱,食落口感好丰富兼带少少湿润感。

杯越南鸡蛋咖啡也是令人意外之物,估唔到蛋黄加系咖啡上面一齐饮,口感会咁creamy同滑溜!不过要留意嘅系唔好煲咁耐,咖啡会愈煲愈浓而蛋会凝固。

感谢 risrisophy
2019年2月2日点评

在工厂大厦内,众里寻到这间装修优雅的越南餐厅。食物也显得特别精致,每一份的摆放都很优美,这样自然叫人的食欲也增加了不少。

感谢 franktschan

去过岘港越式料理 (观塘)吗? 请分享你的经验!