“我爱慢煮 (孖沙街)”
我愛慢煮的点评

我愛慢煮
香港排名第5 (共241家快餐小吃)
周围地区: 香港岛
周围地区: 香港岛
2020年11月29日点评 通过移动设备发表

我爱慢煮 (孖沙街) (上环)
上环孖沙街15-17号孖宝楼地舖

近年流行「慢煮」的煮食方法,家中都有个慢煮温度计️以低于100度,在食物真空状态下烹调,可使食物保持其质感、色泽、甚至营养。

朋友力推位于上环孖沙街的「我爱慢煮」,话牛排好食,于是放工之后就去CHILL 下。

餐厅楼高两层,灯光偏暗好有浪漫情调,环境坐得舒服店员话呢到吾收取任何服务费,我地只需在点菜单上点菜,之后到楼下收银处落单付款即可,整体价钱亲民贴地

黑松露蕃薯条(HKD 58):
平时薯条就食得多,蕃薯条你又食过味呢? 外脆内软不在话下,食到尾仲带蕃薯原材料的甜味,配上香浓黑松露沙律酱,完全食吾停口

美国安格斯特级平铁牛扒 8oz ( HKD 118) +加配牛油烧北海道带子(HKD 38):
用上简单木板上碟,没有太多伴碟,只有数粒蒜蓉,显得牛扒更原汁原味,食落牛肉味好浓,带点筋有咬口, 肉汁鲜嫩多汁,仲系粉红色,肉质松软,仲有迷迭香 增加香气。带子不会煮到全熟,入口嫩滑,有口感不死实,煎香两面有诚意,质素

芝士焗波士顿龙虾(HKD 88半边):
芝士用上热溶芝士,拉丝效果出色龙虾肉质扎实弹牙,带海水鲜味,咸咸地,想再ENCORE ❤️

玫瑰洛神花茶:洛神花带安神作用,可帮助入眠,用上梳打汽水冲调,淡淡玫瑰花味,饮完GUR 晒

热朱古力:
天气冻左饮杯热朱暖暖胃,黑啡色咖啡杯☕️尽显型格格调,朱古力粉系杯面,打卡用一流,味道不错,不会太甜而且朱古力味浓。

总结:
平价慢煮西餐 价钱亲民
有诚意小店 不错的用餐体

#上环#我爱慢煮#孖沙街#慢煮#美国安格斯牛扒#粉嫩多汁#黑松露蕃薯条#芝士焗波士顿龙虾#玫瑰洛神花茶

感谢 SANDRAFUNG

2020年11月21日点评

本身想book普庆坊店 点知full booking
于是试下附近嘅孖沙街铺 好彩仲有得订

48小时羊后膝($138)
呢个系推荐要食嘅!!
比平时食开嘅羊架更加软腍嫩滑
应该关慢煮嘅关系 好易就用刀切开
好似鸡髀肉嘅质感 但就系有羊肉嘅余韵

16小时美式烟烤猪仔骨($98)
Ribs大约系有3条肋骨
bbq酱醃料均匀抹喺肉身上
啱晒钟意吮骨嘅人

配菜都不遑多让 款款都精彩
芝士温泉蛋大啡菇($28)
对半切开啡菇之后 蛋汁溢出
两者非常融合 菇味香浓

牛油卡真虾仁串($28)
卡真系款香料嚟 几惹味
可以嘅话仲想食多几串

烧露笋苗($20)
唔会整到干涩 仍然保留蔬菜嘅水份
并且带焦香爽腍

炸蕃薯条($28)
炸得干身 蕃薯蓉绵密
甜甜哋 食到最后都挺身

芝士忌廉菠菜苗($28)
店员提食要趁热捞一捞嚟食
幼嫩嘅菠菜苗混合焦香芝士
仲有满满嘅忌廉汁 好好食

慢煮红酒梨配雪糕($30)
整个梨都染满酒红色
腍中带爽 颇有口感
——————————————
我爱慢煮 (孖沙街)
上环孖沙街15-17号孖宝楼地舖

感谢 take_a_sip_of
2020年11月16日点评 通过移动设备发表

我爱慢煮

今日放假,上环一日游,行到夜晚见到有间西餐厅装修唔错,加上唔需要加一,所以入去食晚饭

平铁牛扒 ($118)

牛扒算大块,牛味浓郁,厨师唔会煮得太熟,生熟程度适中,牛扒外皮好香牛味,而且价钱唔贵,大家嚟到可以一试

48小时羊后膝配大啡菇($138 & $28)

呢间餐厅标榜慢煮,所以试吓48小时慢煮羊膝,慢煮完嘅羊膝肉质好软熟,但外皮好脆,味道唔咸,一啲都唔羶,而且好大只,真心推介
配菜点左芝士温泉蛋大啡菇,蛋汁系流心,用酱汁煮菇,d菇好入味,吸哂酱汁,好好食,咬落好Juicy

炸蕃薯条($28)

炸蕃薯条即叫即炸,蕃薯好香甜,仲好脆身,用上黑松露酱,好重黑松露味,夹埋蕃薯条一齐食,令蕃薯条更加出色,必点之一

慢煮白酒菠萝配意大利雪糕($30)

甜品性价比高,用慢煮既方法加上白酒煮菠萝,菠萝完全给晒白酒既味道,原来菠萝唔会太甜,可能每一啖都好juicy,亦都有白酒既味道,再配埋意大利雪糕,呢个甜品做得好好

红桑子啤 x 香橙碳酸饮料 ($45 x $26)

响咁有格调嘅西餐厅,紧系要饮下野,手工啤唔贵,好浓既红桑子味道,亦都唔会盖过酒嘅香味
而香橙碳酸饮料,唔会太甜,亦都多咗香橙嘅苦涩味,令到呢杯碳酸饮品口感更加丰富

1  感谢 ykjim

茶底好饮唔涩 甜度适中

感谢 siufatjai
2020年10月23日点评

小食拼盘
呢个盆有好多唔同嘅肉同埋小菜,我最钟意就系个腩肉同埋块松饼!啲肉呢唔会太干嘅,但系我觉得份量偏细份。我都有饮啤酒,不错!

感谢 catigerfoodie

查看过我愛慢煮的旅行者还看了

去过我愛慢煮吗? 请分享你的经验!