“高质素居酒屋”
黑木的点评

黑木
香港排名第48 (共13,928家美食)

上个星期同朋友又去居酒屋食嘢,特别揾左呢一间见佢评价都几好就黎试吓。呢度嘅装修门面就非常之日式,而室内装修就比较简单,好有日本嘅简约风味。

首先我哋就叫咗个安格斯牛扒,叫咗五成熟啱啱好,肉质都好柔嫩,牛肉味好浓郁,加埋佢哋在一个好似辣椒油咁嘅嘢,但系唔系好 辣, 识落有啲酸酸地几特别。

跟住就叫咗个烧牛舌, 同埋鸡心同埋配左啲牛蒡,柠檬同埋盐俾你半住咁样食。牛舌好肉质好柔嫩,牛味好浓,鸡心就唔会烧到太干太熟,肉质仲好都是好有弹性呢个大家可以试一试

跟住叫咗个鹅肝多士,鹅肝火候控制得刚刚好,里面好好多汁,外面煎到好香, 唔会将啲油脂煎到走晒, 入口即溶,口感实在一流

呢个勉之鸡肉棒就系手制嘅,肉质好结实,食到少少鸡软骨喺里面,加埋半生熟鸡蛋食或滑溜溜咁样非常之绝配

跟住就系呢个莴笋鸡翼,热辣辣嘅鸡翼里面包住好爽口嘅莴笋,刚刚好唔会令到里面好干呢个食法都几新鲜,佢除咗鸡翼嘅油腻感

呢个烧生蠔虽然好细只,但系就非常之新鲜,又系烧到刚刚好,真系唔可以唔赞师傅嘅手势,因为有啲会整到唔够熟,有啲就会整到太熟,而呢一度真系控制得非常之好

烧鸡肝,好软熟,冇乜腥味同埋好鲜甜

冲绳黑豚肠,其实唔系好大条,但系就同你同普通食开嘅香肠好唔同,里面好多汁,个肠衣好脆,好似手做咁样

最后系烧黑臀肉同埋烧白鳝,黑臀肉味道好浓郁有啲似食紧牛肉咁样, 白膳就好新鲜,只系加咗少少盐做调味,但系白膳本身已经好好味

整体嘅质素都系好高质,虽然价钱贵少少都值得嘅

感谢 charleswa321

很喜欢吃日式串烧,经过尖沙咀韩国街竟然有一间日式串烧店,就入去试一试。门面装修都几靓架。

食日本烧烧,我一定会叫烧菠萝、烧鹅肝以及鸡泡鱼干。

烧菠萝不难做,呢度当然做得很好。烧鹅肝亦都系水准之上。鸡泡鱼干就做得非常之好,烧嘅火候拿捏得相当准确,不会太干亦都不会太硬,又不会太湿软,真系好正。

另外烧白鳝亦都系我嘅必然选择,呢度做得都相当不错,油香四溢,肉质肥美鲜嫩。

吃左几款串烧都有一啲口干、热气,最啱就系饮翻一碗蚬肉清汤,呢度嘅汤除咗热辣辣之外都非常之清甜,消干燥热气一流。

感谢 797abbyl

友人喜欢吃串烧, 今日就和她去了黑木叹串烧。黑木门面低调简单, 只有一木门。像日式居酒屋。

串烧种类有不少选择。

安格斯牛小排

串烧不是细细件个种, 牛小排不会过熟,肉质嫩滑,浓浓的牛味, 吸引。

鳕鱼干

鳕鱼干香脆, 配上沙律酱来吃, 滋味无穷。

芝士年糕

爱芝士的我当然选了这个芝士年糕。年糕里夹着芝士一起烧,软绵绵,烟烟韧韧。

鸡肉棒

鸡肉棒和蛋一起吃, 又美味!

菠萝和小甜薯

菠萝和小甜薯烧过后, 仍很甜。

汁烧银鳕鱼

银鳕鱼烧得恰到好处, 十分嫩滑。食完想再食。

还点了白鳝,鸡翼,紫苏鸡肉,手打稻庭乌冬,皆不错。

感谢 hoeneire

庆祝朋友生日, 故预订了于这日式餐厅吃生日饭. 六时多到达了, 时间尚早, 当时并不是很多客人。但一到差不多七点半,则满座。餐厅不是大间, 但也有这么多人吃, 一定有原因, 食物必定很棒。

点了鳕鱼干,鸡肉棒,黑豚肉,手打稻庭鸟冬等主食, 较喜欢鳕鱼干, 很脆口。个人很怕吃油腻的食物, 幸好鸡肉棒和黑豚肉不是很肥腻, 又不会偏干,口感好好。 之后还点了小甜薯和菠萝等小食, 菠萝不会酸, 很甜。个人至爱。

总体来说, 食物质素不错, 餐厅又位于尖沙咀, 邻近地铁站, 位置较方便, 日后有机会, 还是会与朋友再光顾的。

感谢 CiCig
2019年9月6日点评 通过移动设备发表

拣呢间原本纯粹出于好奇,金巴利街各种餐厅林立,几乎都用尽办法吸引路人,但这家居酒屋例外,格外低调,咋眼一看仲以为系墙上多咗道木门,好奇心驱使下就决定入去帮衬,毕竟咁样畀到我地一种寻幽探胜嘅感觉,何况我地本身都劲钟意食日式串烧
其实呢间除咗可以散点外,仲可以选择畀人好高级感觉嘅厨师发办,不过对于我地黎讲的确超出咗d预算,另外我日又唔太想被饭/面塞饱个肚,所以就选择散点,主要食肉
唔使讨论太多,攞起菜单大家都已经有晒初步共识:牛舌、鸡翼、牛扒、和牛串、广岛蠔、鹅肝系必点,此外我地仲试埋烧明太子、白鳝同玉子沙律
首先效率值得一赞,一收到order即烧,我地一路食佢就一路上菜,畀到我地满足嘅感觉。(我好怕食串烧要等好耐,因为感觉食埋食埋都唔够黐牙嚹咁)
牛舌算厚切,口感弹牙唔韧。
个安格斯牛扒我好钟意每一片都好软身,而且我本身系好似对牛扒中间种血红色着迷,所以望到个卖相已经欲罢不能。之前食牛扒未试过沾辣椒酱,今次竟然配辣椒酱,真系好新奇,其实酱料味道几似XO酱,咁嘅配搭真系第一次。
广岛蠔烧完后仍饱满,中间亦没有乾,因此口感软身,蠔味也很出
其他串烧水准亦令人满意
埋单两人破咗千,虽然有d肉赤,不过偶尔试试呢种低调嘅奢华,算系为沈闷嘅生活增添一点色彩。

感谢 Sherpa804013

去过黑木吗? 请分享你的经验!